1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta czekoladowe
  4. Mini torciki czekoladowe z rabarbarową galaretką

Mini torciki czekoladowe z rabarbarową galaretką

Mini torciki czekoladowe z rabarbarową nutą i kremem
Mini torciki czekoladowe z rabarbarową nutą i kremem
Zespół Wszystkiego Słodkiego - zdjęcie profilowe
Zespół Wszystkiego Słodkiego Autor Zaktualizowano:
5/5 5 ocen

Biszkoptowe mini torciki czekoladowe z domową galaretką z rabarbaru. Oryginalny sposób zaserwowania tortu na wyjątkową okazję. Pyszny, czekoladowy biszkopt, rabarbarowa galaretka i pyszny, śmietankowy krem. Koniecznie wypróbuj ten przepis!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie biszkoptu do mini torcików:

  • Krok 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 170°C. Prostokątną formę o wymiarach 24 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia.

  • Krok 2

    Mąkę przesiej i wymieszaj z budyniami czekoladowymi i proszkiem do pieczenia.

  • Krok 3

    Białka umieść w misie i miksuj na najwyższych obrotach miksera na puszystą pianę. Pod koniec ubijania dodawaj stopniowo (łyżka po łyżce) cukier. Ciągle ubijając, dodaj kolejno żółtka. Następnie w 2-3 turach dosyp suche składniki i delikatnie, za pomocą szpatuły lub dużej rózgi, wymieszaj na jednolitą masę.

  • Krok 4

    Gotowe ciasto wyłóż równomiernie do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 35-40 minut do suchego patyczka. Odstaw ciasto do całkowitego wystudzenia.

  • Krok 5

    Wystudzony biszkopt odwróć i zdejmij z niego papier do pieczenia. Okrągłą wykrawaczką (np. foremką do ciastek) o średnicy około 7-8 cm wycinaj okrągłe biszkopty (11 sztuk). Każdy z nich przetnij w poprzek, tak aby powstały dwa krążki (na spód i wierzch).

Galaretka rabarbarowa z truskawkami:

  • Krok 6

    Rabarbar umyj, obierz i pokrój na kawałki o grubości około 5 mm. Truskawki umyj, odszypułkuj i pokrój na kawałki.

  • Krok 7

    Patelnię ustaw na średniej mocy palnika, przesyp na nią rabarbar i truskawki oraz dodaj cukier. Owoce praż pod przykryciem około 15 minut - do czasu, aż puszczą sok i zmiękną, ale się nie rozpadną.

  • Krok 8

    W międzyczasie listki żelatyny namocz w zimnej wodzie przez około 5-7 minut. Gdy owoce będą już uprażone, przełóż je z patelni do miseczki, dodaj namoczoną żelatynę i wymieszaj do jej rozpuszczenia. Następnie odstaw owoce do wystudzenia, a potem do lodówki, aby częściowo stężały.

  • Żelatyna w listkach

    Ekstra klarowna, nie pozostawia grudek. Doskonale rozpuszcza się w ciepłych i zimnych płynach. Idealna do tego typu galaretki z owoców!

    Żelatyna w listkach

Krem śmietankowy do mini torcików:

  • Krok 9

    Schłodzoną śmietankę umieść w wysokim naczyniu i ubijaj na najwyższych obrotach miksera na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodaj masę śmietanową i krótko zmiksuj. Masę przełóż do woreczka z ozdobną końcówką.

  • Krok 10

    Brzegi torcików udekoruj masą śmietankową, a w puste przestrzenie nałóż galaretkę rabarbarowo-truskawkową i przykryj drugim krążkiem biszkoptu. Na koniec bardzo delikatnie nasącz wierzch każdego torciku ponczem i udekoruj masą śmietankową.

  • Krok 11

    Tak przygotowane torciki wstaw do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem udekoruj każdy torcik malinami i drobnymi kwiatkami.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-czekoladowe/mini-torciki-czekoladowe-z-rabarbarowa-galaretka

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej