Mini torciki czekoladowe z rabarbarową galaretką
Biszkoptowe mini torciki czekoladowe z domową galaretką z rabarbaru. Oryginalny sposób zaserwowania tortu na wyjątkową okazję. Pyszny, czekoladowy biszkopt, rabarbarowa galaretka i pyszny, śmietankowy krem. Koniecznie wypróbuj ten przepis!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie biszkoptu do mini torcików:
-
Krok 1
Piekarnik nagrzej do temperatury 170°C. Prostokątną formę o wymiarach 24 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia.
-
Krok 2
Mąkę przesiej i wymieszaj z budyniami czekoladowymi i proszkiem do pieczenia.
-
Krok 3
Białka umieść w misie i miksuj na najwyższych obrotach miksera na puszystą pianę. Pod koniec ubijania dodawaj stopniowo (łyżka po łyżce) cukier. Ciągle ubijając, dodaj kolejno żółtka. Następnie w 2-3 turach dosyp suche składniki i delikatnie, za pomocą szpatuły lub dużej rózgi, wymieszaj na jednolitą masę.
-
Krok 4
Gotowe ciasto wyłóż równomiernie do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 35-40 minut do suchego patyczka. Odstaw ciasto do całkowitego wystudzenia.
-
Krok 5
Wystudzony biszkopt odwróć i zdejmij z niego papier do pieczenia. Okrągłą wykrawaczką (np. foremką do ciastek) o średnicy około 7-8 cm wycinaj okrągłe biszkopty (11 sztuk). Każdy z nich przetnij w poprzek, tak aby powstały dwa krążki (na spód i wierzch).
Galaretka rabarbarowa z truskawkami:
-
Krok 6
Rabarbar umyj, obierz i pokrój na kawałki o grubości około 5 mm. Truskawki umyj, odszypułkuj i pokrój na kawałki.
-
Krok 7
Patelnię ustaw na średniej mocy palnika, przesyp na nią rabarbar i truskawki oraz dodaj cukier. Owoce praż pod przykryciem około 15 minut - do czasu, aż puszczą sok i zmiękną, ale się nie rozpadną.
-
Krok 8
W międzyczasie listki żelatyny namocz w zimnej wodzie przez około 5-7 minut. Gdy owoce będą już uprażone, przełóż je z patelni do miseczki, dodaj namoczoną żelatynę i wymieszaj do jej rozpuszczenia. Następnie odstaw owoce do wystudzenia, a potem do lodówki, aby częściowo stężały.
-
Żelatyna w listkach
Ekstra klarowna, nie pozostawia grudek. Doskonale rozpuszcza się w ciepłych i zimnych płynach. Idealna do tego typu galaretki z owoców!
Krem śmietankowy do mini torcików:
-
Krok 9
Schłodzoną śmietankę umieść w wysokim naczyniu i ubijaj na najwyższych obrotach miksera na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodaj masę śmietanową i krótko zmiksuj. Masę przełóż do woreczka z ozdobną końcówką.
-
Krok 10
Brzegi torcików udekoruj masą śmietankową, a w puste przestrzenie nałóż galaretkę rabarbarowo-truskawkową i przykryj drugim krążkiem biszkoptu. Na koniec bardzo delikatnie nasącz wierzch każdego torciku ponczem i udekoruj masą śmietankową.
-
Krok 11
Tak przygotowane torciki wstaw do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem udekoruj każdy torcik malinami i drobnymi kwiatkami.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-czekoladowe/mini-torciki-czekoladowe-z-rabarbarowa-galaretka |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze