Wegańskie ciasto z cukinii
Ciasta warzywne to coraz popularniejszy trend kulinarny, który wkracza do naszych kuchni. Są zdrowszą alternatywą dla słodkich wypieków, a w dodatku stanowią świetny pomysł na przemycenie do diety większej porcji warzyw. Ciasto czekoladowe to bardzo wdzięczny temat dla słodkich eksperymentów. 🍫 Możecie je przygotować na bazie pomidorów, buraków, czerwonej fasoli, a także… cukinii! To ostatnie (z dodatkiem gorzkiej czekolady) jest bardzo sycące, pyszne i wilgotne, dzięki czemu długo utrzymuje świeżość.
Sezon na cukinię trwa przez kilka letnich miesięcy, jednak spokojnie… dostępna jest w sklepach przez cały rok, dlatego zawsze kiedy masz ochotę, możesz raczyć się smakiem cukiniowego ciasta.
Poznaj mój przepis na wegańskie ciasto z cukinii!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie wegańskiego ciasta z cukinii:
-
Krok 1
Keksówkę o długości 23 cm wyłoż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180°C.
-
Marta poleca
Keksówka, która świetnie sprawdzi się do wypieku ciast czekoladowych, chlebków bananowych, keksu czy chleba. Pokryta powłoką non-stick, dzięki której Twoje wypieki nie będą przywierać do blaszki.
-
Krok 2
Zmielone siemię lniane zalej wrzątkiem. Do napoju sojowego dodaj łyżkę octu i dobrze wymieszaj. Białko w napoju sojowym powinno się ściąć i zgęstnieć.
-
Krok 3
Do misy z wyposażenia robota kuchennego wsyp cukier, dodaj zmielone siemię lniane z wodą i pastę z wanilii. Utrzyj, dodając napój sojowy z octem i olej.
-
Krok 4
Startą na dużych oczkach cukinię odsącz delikatnie z nadmiaru wody i dodaj do pozostałych mokrych składników. Następnie dodaj rozpuszczoną czekoladę i wymieszaj.
-
Krok 5
Osobno wymieszaj mąkę pszenną z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli.
-
Krok 6
Do mokrych składników dodaj suche i delikatnie wymieszaj, tylko do połączenia składników. Przełóż ciasto do formy.
-
Krok 7
Piecz przez 1,5 godziny. Upieczone ciasto pozostaw do wystudzenia.
Wegańska polewa czekoladowa do ciasta z cukinii:
-
Krok 8
Czekoladę dodaj do napoju sojowego w rondelku. Podgrzewaj na niskiej mocy palnika do całkowitego połączenia składników. Czekoladę z napojem sojowym możesz także podgrzać w mikrofalówce. Pamiętaj, żeby w tym wypadku też zastosować niską moc urządzenia.
-
Krok 9
Polewę rozprowadź równomiernie na wegańskim cieście z cukinii.
-
Wszystkiego Słodkiego poleca
Czekolada 811 Callebaut to jedna z najczęściej używanych i preferowanych ciemnych czekolad na całym świecie. Ma mocny kakaowy smak i doskonałą harmonię słodyczy, świeżych nut czerwonych owoców i przyjemnej goryczki. Czekolada 811 ma bardzo delikatną, aksamitnie rozpływającą się w ustach konsystencję i jest wykonana w 100% z masła kakaowego (bez innych tłuszczów roślinnych).
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/bez-jajek/weganskie-ciasto-z-cukinii |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze