1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Bez jajek
  4. Wegańskie ciasto z cukinii

Wegańskie ciasto z cukinii

wegańskie ciasto z cukinii z polewą czekoladową na czarnej kratce do studzenia - Wszystkiego Słodkiego
wegańskie ciasto z cukinii z polewą czekoladową na czarnej kratce do studzenia - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 3 oceny

Ciasta warzywne to coraz popularniejszy trend kulinarny, który wkracza do naszych kuchni. Są zdrowszą alternatywą dla słodkich wypieków, a w dodatku stanowią świetny pomysł na przemycenie do diety większej porcji warzyw. Ciasto czekoladowe to bardzo wdzięczny temat dla słodkich eksperymentów. 🍫 Możecie je przygotować na bazie pomidorów, buraków, czerwonej fasoli, a także… cukinii! To ostatnie (z dodatkiem gorzkiej czekolady) jest bardzo sycące, pyszne i wilgotne, dzięki czemu długo utrzymuje świeżość.

Sezon na cukinię trwa przez kilka letnich miesięcy, jednak spokojnie… dostępna jest w sklepach przez cały rok, dlatego zawsze kiedy masz ochotę, możesz raczyć się smakiem cukiniowego ciasta.

Poznaj mój przepis na wegańskie ciasto z cukinii


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie wegańskiego ciasta z cukinii:

  • Krok 1

    Keksówkę o długości 23 cm wyłoż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180°C.

    Keksówka firmy Wilton o długości 23 cm wyłożona papierem do pieczenia
  • Marta poleca

    Keksówka, która świetnie sprawdzi się do wypieku ciast czekoladowych, chlebków bananowych, keksu czy chleba. Pokryta powłoką non-stick, dzięki której Twoje wypieki nie będą przywierać do blaszki.

    Marta poleca
  • Krok 2

    Zmielone siemię lniane zalej wrzątkiem. Do napoju sojowego dodaj łyżkę octu i dobrze wymieszaj. Białko w napoju sojowym powinno się ściąć i zgęstnieć.

    Zmielone siemię lniane zalane wrzątkiem w kubku razem z łyżeczką. Obok napój sojowy w naczyniu (miarce kuchennej) z łyżką.
  • Krok 3

    Do misy z wyposażenia robota kuchennego wsyp cukier, dodaj zmielone siemię lniane z wodą i pastę z wanilii. Utrzyj, dodając napój sojowy z octem i olej.

    Napój sojowy z octem w naczyniu. Obok pasta z wanilii Taylor & Colledge oraz misa robota kuchennego z cukrem trzcinowym i namoczonym siemieniem lnianym.
  • Krok 4

    Startą na dużych oczkach cukinię odsącz delikatnie z nadmiaru wody i dodaj do pozostałych mokrych składników. Następnie dodaj rozpuszczoną czekoladę i wymieszaj.

    Starta cukinia w szklanej misce. Obok wymieszane mokre składniki - cukier trzcinowy z pastą waniliową, siemieniem lnianym i napojem sojowym.
  • Krok 5

    Osobno wymieszaj mąkę pszenną z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli.

    W misie robota kuchennego wymieszana cukinia z mokrymi składnikami i rozpuszczoną czekoladą. Obok miska z mąką pszenną, proszkiem i sodą, miseczka z kakao oraz opakowanie proszku do pieczenia dr. oetkera.
  • Krok 6

    Do mokrych składników dodaj suche i delikatnie wymieszaj, tylko do połączenia składników. Przełóż ciasto do formy.

    Wymieszane składniki na wegańskie ciasto z cukinii w szklanej misce. Obok keksówka wyłożona papierem do pieczenia.
  • Krok 7

    Piecz przez 1,5 godziny. Upieczone ciasto pozostaw do wystudzenia.

    Upieczone wegańskie czekoladowe ciasto z cukinii.

Wegańska polewa czekoladowa do ciasta z cukinii:

  • Krok 8

    Czekoladę dodaj do napoju sojowego w rondelku. Podgrzewaj na niskiej mocy palnika do całkowitego połączenia składników. Czekoladę z napojem sojowym możesz także podgrzać w mikrofalówce. Pamiętaj, żeby w tym wypadku też zastosować niską moc urządzenia.

    W rondelku napój sojowy i połamana na kostki czekolada gorzka.
  • Krok 9

    Polewę rozprowadź równomiernie na wegańskim cieście z cukinii.

    wegańskie ciasto z cukinii na kratce do studzenia polane polewą czekoladową
  • Wszystkiego Słodkiego poleca

    Czekolada 811 Callebaut to jedna z najczęściej używanych i preferowanych ciemnych czekolad na całym świecie. Ma mocny kakaowy smak i doskonałą harmonię słodyczy, świeżych nut czerwonych owoców i przyjemnej goryczki. Czekolada 811 ma bardzo delikatną, aksamitnie rozpływającą się w ustach konsystencję i jest wykonana w 100% z masła kakaowego (bez innych tłuszczów roślinnych).

    Wszystkiego Słodkiego poleca

Porada:

⭐ Każda ciemna czekolada w czystej formie jest wegańska, ale może zawierać ilości śladowe np. nabiału. Jeśli poszukujesz 100% wegańskiej opcji, wybierz czekolady Callebaut NXT - w wersji ciemnej 🛒 i mlecznej 🛒. Dodatkowo są one również bez ilości śladowych glutenu, laktozy, soi i alergenów.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/bez-jajek/weganskie-ciasto-z-cukinii

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej