Torcik makowy z masą budyniową
Delikatny, kremowy i aromatyczny torcik makowy z masą budyniową i galaretką porzeczkową będzie świetnym świątecznym przysmakiem. 🎄 Jest tak dobry, że zniknie w mgnieniu oka. Polecam! ❤️
🍰 Koniecznie sprawdź także nasze wskazówki, jak uniknąć warzenia się kremu budyniowego!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciasto na torcik makowy z masą budyniową:
-
Krok 1
Mak dokładnie wypłucz, wsyp do garnka, zalej wodą i gotuj około 30 minut na małym ogniu. Następnie wylej go na gęste sito i zostaw do odsączenia.
-
Krok 2
Odsączony mak zmiel dwukrotnie w maszynce do mielenia.
-
Krok 3
Do maku dodaj bułkę tartą wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz ekstraktem migdałowym.
-
Krok 4
Żółtka zmiksuj z cukrem na puszystą masę i dodaj do maku. Białka ubij na sztywno, przełóż pianę do masy makowej i całość wymieszaj delikatnie łyżką.
-
Krok 5
Przygotuj dwie tortownice o średnicy 24 cm, dno jednej wyłóż papierem do pieczenia, a drugiej folią spożywczą.
-
Może się przydać
Szeroki wybór tortownic znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego. Jesteśmy pewni jakości naszych produktów, dlatego na serie Tradition oraz Black Trend dajemy aż 5 lat gwarancji! :)
-
Krok 6
Do pierwszej tortownicy przełóż ciasto makowe, a następnie wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 60 minut w temperaturze 180°C.
Warstwa porzeczkowa:
-
Krok 7
Wsyp do miseczki żelatynę, dodaj wodę, wymieszaj i zostaw do napęcznienia, a potem podgrzej ją do rozpuszczenia, cały czas mieszając (nie gotuj).
-
Krok 8
Zmiksuj krótko dżem porzeczkowy, dodaj żelatynę, wymieszaj dokładnie i przełóż do drugiej tortownicy (tej wyłożonej folią spożywczą), wstaw do lodówki do stężenia.
Krem budyniowy:
-
Krok 9
Budyń ugotuj z 375 ml mleka (bez cukru), odstaw z ognia, dodaj do niego żółtko i szybko wymieszaj. Gotowy budyń przykryj szczelnie folią spożywczą i odstaw do całkowitego wystudzenia. Wystudzony budyń zmiksuj krótko.
-
Krok 10
W osobnym naczyniu zmiksuj masło na puszystą masę. Następnie cały czas miksując, dodawaj po kolei: wystudzony budyń, masę kajmakową i ajerkoniak. Wszystko mieszaj do uzyskania gładkiego i puszysty kremu.
Przełożenie torcika makowego z masą budyniową:
-
Krok 11
Wystudzone ciasto makowe przekrój poziomo na 3 blaty.
-
Krok 12
Na dolny blat nałóż galaretkę porzeczkową folią do góry, następnie usuń folię. Na galaretkę połóż drugi blat ciasta makowego i posmaruj go połową kremu oraz przykryj ostatnim blatem ciasta. Pozostałą częścią kremu posmaruj górę tortu.
-
Krok 13
Na koniec udekoruj torcik dekoracjami z czekolady z motywem Bożego Narodzenia.
-
Łopatka do serwowania ciast i tortów - Wilton
Łopatka do krojenia i serwowania z powodzeniem zastąpi nóż, który w dodatku nie pozostawia rys na powierzchni formy do ciasta! Druga funkcja łopatki to oczywiście serwowanie wypieków, które jest łatwiejsze dzięki solidnej i wygodnej rączce.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/torty/torcik-makowy-z-masa-budyniowa |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze