Domowa chałka świąteczna
W odpowiedzi na pytanie "Czym pachnie dzieciństwo?" z pewnością wiele z Was wymieni ciasto drożdżowe 😋 To magiczny wypiek, który zapachem wypełnia cały dom - zapachem prawdziwego masła i słodkiej, chrupiącej kruszonki 😍
Domowa chałka świąteczna przywoła te odległe wspomnienia i idealnie sprawdzi się na wielkanocnym stole - zapleciona we wdzięczny warkocz będzie nie tylko jego ozdobą, ale też smacznym elementem świątecznego śniadania.
W ferworze wielkanocnych przygotowań 🐇warto usprawnić sobie pracę w kuchni🍽️ - domową chałkę świąteczną upieczesz z wykorzystaniem drożdży suszonych instant Dr. Oetkera, które nie wymagają sporządzania rozczynu.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie ciasta drożdżowego na chałkę:
-
Krok 1
W misie miksera umieść mąkę, drożdże, oba cukry i sól. Całość dokładnie wymieszaj.
-
Krok 2
Do wymieszanych składników dodaj żółtka i ciepłe mleko. Ciasto wyrabiaj końcówką do ciasta drożdżowego (z hakiem).
-
Krok 3
Do ciasta dodaj roztopione masło i wyrabiaj do uzyskania gładkiej struktury. Ciasto powinno odchodzić od ścianek misy. Przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośniecią, aż podwoi objętość.
Kruszonka do domowej chałki świątecznej:
-
Krok 4
W misie miksera umieść mąkę, cukier, cukier z wanilią i pokrojone w kostkę masło.
-
Krok 5
Całość krótko ucieraj do otrzymania kruszonki o konsystencji suchego piasku.
Zaplatanie chałki:
-
Krok 6
Wyrośnięte ciasto krótko wyrób i podziel na 6 równych części.
-
Krok 7
Każdą część ciasta zroluj na wałeczek o długości około 30 cm. Łącząc końce 3 wałków, zapleć warkocz. W ten sam sposób uformuj drugą chałkę.
-
Krok 8
Zaplecione chałki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i ponownie odstaw do wyrośnięcia, aż podwoją objętość.
-
Krok 9
Wyrośnięte chałki posmaruj roztrzepanym jajkiem.
-
Krok 10
Posyp kruszonką i piecz około 40 minut w temperaturze 170°C.
-
Krok 11
Upieczone chałki powinny mieć złocisty kolor.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-drozdzowe/domowa-chalka-swiateczna |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze