Drożdżowe paluchy z twarogiem
Pyszne paluchy drożdżowe z twarogiem cytrynowym 🍋 to klasyk wśród drożdżowych wypieków. Często można kupić je w cukierniach, jednak zazwyczaj ciasta jest w nich za dużo, a twarogu za mało. Dlatego w moim przepisie równoważę proporcje i w delikatnym cieście zamykam dość sporą ilość słodkiej serowej masy. Polecam! :)
Sprawdź przy okazji nasze poradniki:
🍋 Drożdże suszone instant - wszystko, co musisz o nich wiedzieć!
🍋 Jak upiec idealne ciasto drożdżowe?
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciasto drożdżowe:
-
Krok 1
Wszystkie suche składniki na ciasto umieść w misie i dokładnie ze sobą wymieszaj. Następnie dodaj żółtka, mleko i masło - wyrabiaj na gładkie sprężyste ciasto.
-
Drożdże suszone instant Dr. Oetker
Drożdże suszone instant można stosować do wszystkich rodzajów ciast drożdżowych (z wyjątkiem ciężkich z bakaliami). Wystarczy dodać je do mąki i wymieszać - bez przygotowywania rozczynu!
-
Krok 2
Ciasto włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość (około 1,5 godziny).
Masa serowa:
-
Krok 3
Wszystkie składniki na masę serową dokładnie ze sobą połącz przy użyciu miksera.
Formowanie paluchów drożdżowych z twarogiem:
-
Krok 4
Przygotuj dwie blachy z wyposażenia piekarnika i wyłóż je papierem do pieczenia.
-
Krok 5
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na długi prostokąt o szerokości około 15 cm, a następnie przetnij go na pół na dwa mniejsze prostokąty. Jeden płat ciasta posmaruj równomiernie masą serową, a następnie przykryj drugim i lekko dociśnij.
-
Może się przydać
Mata do wałkowania ciasta marki Wilton z nieprzywierającą powłoką skutecznie zastąpi tradycyjną stolnicę. Możesz mieć pewność, że ciasto z łatwością będzie odchodzić od maty.
-
Krok 6
Wygładź lekko na całej powierzchni i ostrym nożem, zaczynając od krótszego boku, potnij ciasto na paski o szerokości około 2 cm. Każdy pasek ciasta skręć kilka razy i układaj na blasze w odstępach. Odstaw na około 20 minut do wyrośnięcia.
-
Krok 7
W międzyczasie nagrzej piekarnik do temperatury 190°C. Następnie posmaruj paluchy białkiem i wstaw do piekarnika. Piecz około 15 minut. Po upieczeniu ostudź na kratce.
-
Krok 8
Wymieszaj ze sobą składniki na lukier i posmaruj nim gotowe paluchy drożdżowe z twarogiem.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-drozdzowe/drozdzowe-paluchy-z-twarogiem |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze