Drożdżowe paluchy z serkiem ziołowym
Drożdżowe paluchy z serkiem ziołowym są propozycją na spotkania ze znajomymi. Świetnie sprawdzą się jako przekąska na przyjęciu. Możesz podawać je z różnymi sosami lub jako dodatek do sałatki, smaczne i proste w przygotowaniu znikną ze stołu w mgnieniu oka!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie paluchów drożdżowych:
-
Krok 1
Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, cukier i sól, wymieszaj. Podgrzej mleko, dodaj je razem z żółtkami do pozostałych składników i dokładnie zagnieć.
-
Może się przydać
Drożdże suszone instant Dr. Oetkera warto mieć w zapasie w każdej kuchni. Bez przygotowywania rozczynu i zawsze pod ręką. Łatwo i szybko przygotujesz wspaniałe, drożdżowe wypieki dla całej rodziny!
-
Krok 2
Kiedy ciasto będzie już sprężyste, uformuj kulkę, posmaruj ją olejem, żeby nie wysychała i przykryj ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i podwojenia objętości.
-
Krok 3
Twarożek przełóż do miseczki i dodaj łyżkę mleka, by otrzymać odpowiednią konsystencję do smarowania.
-
Krok 4
Kiedy ciasto wyrośnie, rozwałkuj je na blacie na kształt prostokąta o grubości około 5 mm.
-
Krok 5
Połowę posmaruj ziołowym twarożkiem i przykryj drugą połową ciasta. Zaczynając od krótszego boku, nożem do krojenia pizzy pokrój ciasto na paski około 2 cm.
-
Krok 6
Paski skręć kilkakrotnie i układaj na blasze z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Paluchy przykryj ściereczką i odstaw jeszcze na około 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
-
Krok 7
Paluchy przed włożeniem do piekarnika posmaruj białkiem, posyp ziołami i sezamem. Piecz w temperaturze 180°C przez 20 minut do uzyskania złotego koloru.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-drozdzowe/drozdzowe-paluchy-z-serkiem-ziolowym |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze