1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta drożdżowe
  4. Drożdżowe paluchy z serkiem ziołowym

Drożdżowe paluchy z serkiem ziołowym

drozdzowe paluchy z serkiem ziołowym owiniete papierem w szklance
drozdzowe paluchy z serkiem ziołowym owiniete papierem w szklance
Zespół Wszystkiego Słodkiego - zdjęcie profilowe
Zespół Wszystkiego Słodkiego Autor Zaktualizowano:
5/5 4 oceny

Drożdżowe paluchy z serkiem ziołowym są propozycją na spotkania ze znajomymi. Świetnie sprawdzą się jako przekąska na przyjęciu. Możesz podawać je z różnymi sosami lub jako dodatek do sałatki, smaczne i proste w przygotowaniu znikną ze stołu w mgnieniu oka! 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie paluchów drożdżowych:

  • Krok 1

    Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, cukier i sól, wymieszaj. Podgrzej mleko, dodaj je razem z żółtkami do pozostałych składników i dokładnie zagnieć.

  • Może się przydać

    Drożdże suszone instant Dr. Oetkera warto mieć w zapasie w każdej kuchni. Bez przygotowywania rozczynu i zawsze pod ręką. Łatwo i szybko przygotujesz wspaniałe, drożdżowe wypieki dla całej rodziny!

    Może się przydać
  • Krok 2

    Kiedy ciasto będzie już sprężyste, uformuj kulkę, posmaruj ją olejem, żeby nie wysychała i przykryj ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i podwojenia objętości.

  • Krok 3

    Twarożek przełóż do miseczki i dodaj łyżkę mleka, by otrzymać odpowiednią konsystencję do smarowania.

  • Krok 4

    Kiedy ciasto wyrośnie, rozwałkuj je na blacie na kształt prostokąta o grubości około 5 mm.

  • Krok 5

    Połowę posmaruj ziołowym twarożkiem i przykryj drugą połową ciasta. Zaczynając od krótszego boku, nożem do krojenia pizzy pokrój ciasto na paski około 2 cm.

  • Krok 6

    Paski skręć kilkakrotnie i układaj na blasze z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Paluchy przykryj ściereczką i odstaw jeszcze na około 20 minut do ponownego wyrośnięcia.

  • Krok 7

    Paluchy przed włożeniem do piekarnika posmaruj białkiem, posyp ziołami i sezamem. Piecz w temperaturze 180°C przez 20 minut do uzyskania złotego koloru.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-drozdzowe/drozdzowe-paluchy-z-serkiem-ziolowym

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej