Rogale Świętego Marcina drożdżowe
Drożdżowe rogale Świętego Marcina to łatwiejsza i szybsza wersja tradycyjnych rogali. Zapraszam po szybki przepis na wspaniałe drożdżowe rogaliki z białym makiem i pysznym nadzieniem na bazie tradycyjnego przepisu. Polecam! ❤️
Chcesz, aby Twoje rogale "urosły jak na drożdżach"? Sprawdź naszą poradę - wszystko co musisz wiedzieć o Drożdżach suszonych instant
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciasto na drożdżowe rogale Świętego Marcina:
-
Krok 1
Mleko podgrzej, masło rozpuść.
-
Krok 2
Do miski wsyp mąkę, drożdże, szczyptę soli i wymieszaj.
-
Drożdże suszone instant Dr. Oetker
Drożdże suszone instant można stosować do wszystkich rodzajów ciast drożdżowych (z wyjątkiem ciężkich z bakaliami). Wystarczy dodać je do mąki i wymieszać - bez przygotowywania rozczynu!
-
Krok 3
Jajka utrzyj z cukrem i połącz z rozpuszczonym masłem.
-
Krok 4
Mieszając, małymi porcjami dodawaj przesianą mąkę i mleko. Ciasto wyrabiaj do chwili, gdy zaczną pokazywać się pęcherzyki - wtedy odstaw je pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Masa makowa:
-
Krok 5
Migdały, orzechy oraz mak zaparz (każde osobno) i odstaw na ok. 15-20 minut, po czym odcedź, a migdały dodatkowo obierz ze skórki. Dobrze sparzone migdały powinny same wyskakiwać ze skórek, jeśli tak się nie dzieje, należy sparzyć je ponownie i na chwilę odstawić.
-
Krok 6
Bakalie i mak dokładnie wymieszaj i zmiel.
-
Krok 7
Następnie do masy dodaj cukier (lub cukier puder), śmietanę oraz masę marcepanową (jeśli wybierzesz tę wersję nadzienia) i całość zagnieć.
Masa nie powinna być zbyt sucha i rozsypująca się, ale też nie powinna się rozlewać. Jeśli jest zbyt sucha, dodaj jeszcze odrobinę śmietany.
Formowanie rogalików:
-
Krok 8
Wyrośnięte ciasto lekko zagnieć, następnie rozwałkuj na cienki prostokąt i pokrój na wysokie trójkąty.
-
Krok 9
Na każdy z nich nałóż porcję wcześniej przygotowanej masy makowo - bakaliowej, uformuj rogaliki i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Całość przykryj lnianą ścierką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
-
Krok 10
Gdy rogale Świętego Marcina nieco podrosną, posmaruj każdy z nich roztrzepanym jajkiem i wstaw do nagrzanego piekarnika na około 25 minut. Piecz w temperaturze 180°C do uzyskania złotego koloru.
-
Krok 11
Po upieczeniu rogale polej rozgrzanym lukrem i posyp posiekanymi migdałami.
-
Lukier gotowy biały Dr. Oetker
Gotowy biały lukier to bardzo prosta w przygotowaniu dekoracja dla Twoich wypieków. Świetnie komponuje się z różnymi posypkami!
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-drozdzowe/rogale-swietego-marcina-drozdzowe |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze