1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta drożdżowe
  4. Rogale Świętego Marcina drożdżowe

Rogale Świętego Marcina drożdżowe

drożdżowe rogale Świętego Marcina z białym makiem i lukrem posypane posiekanymi migdałami - wszystkiego słodkiego
drożdżowe rogale Świętego Marcina z białym makiem i lukrem posypane posiekanymi migdałami - wszystkiego słodkiego
Zespół Wszystkiego Słodkiego - zdjęcie profilowe
Zespół Wszystkiego Słodkiego Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Drożdżowe rogale Świętego Marcina to łatwiejsza i szybsza wersja tradycyjnych rogali. Zapraszam po szybki przepis na wspaniałe drożdżowe rogaliki z białym makiem i pysznym nadzieniem na bazie tradycyjnego przepisu. Polecam! ❤️

Chcesz, aby Twoje rogale "urosły jak na drożdżach"? Sprawdź naszą poradę - wszystko co musisz wiedzieć o Drożdżach suszonych instant


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto na drożdżowe rogale Świętego Marcina:

  • Krok 1

    Mleko podgrzej, masło rozpuść.

  • Krok 2

    Do miski wsyp mąkę, drożdże, szczyptę soli i wymieszaj.

  • Drożdże suszone instant Dr. Oetker

    Drożdże suszone instant można stosować do wszystkich rodzajów ciast drożdżowych (z wyjątkiem ciężkich z bakaliami). Wystarczy dodać je do mąki i wymieszać - bez przygotowywania rozczynu!

    Drożdże suszone instant Dr. Oetker
  • Krok 3

    Jajka utrzyj z cukrem i połącz z rozpuszczonym masłem.

  • Krok 4

    Mieszając, małymi porcjami dodawaj przesianą mąkę i mleko. Ciasto wyrabiaj do chwili, gdy zaczną pokazywać się pęcherzyki - wtedy odstaw je pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Masa makowa:

  • Krok 5

    Migdały, orzechy oraz mak zaparz (każde osobno) i odstaw na ok. 15-20 minut, po czym odcedź, a migdały dodatkowo obierz ze skórki. Dobrze sparzone migdały powinny same wyskakiwać ze skórek, jeśli tak się nie dzieje, należy sparzyć je ponownie i na chwilę odstawić.

  • Krok 6

     Bakalie i mak dokładnie wymieszaj i zmiel.

  • Krok 7

    Następnie do masy dodaj cukier (lub cukier puder), śmietanę oraz masę marcepanową (jeśli wybierzesz tę wersję nadzienia) i całość zagnieć.

    Masa nie powinna być zbyt sucha i rozsypująca się, ale też nie powinna się rozlewać. Jeśli jest zbyt sucha, dodaj jeszcze odrobinę śmietany.

Formowanie rogalików:

  • Krok 8

    Wyrośnięte ciasto lekko zagnieć, następnie rozwałkuj na cienki prostokąt i pokrój na wysokie trójkąty.

  • Krok 9

    Na każdy z nich nałóż porcję wcześniej przygotowanej masy makowo - bakaliowej, uformuj rogaliki i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Całość przykryj lnianą ścierką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

  • Krok 10

    Gdy rogale Świętego Marcina nieco podrosną, posmaruj każdy z nich roztrzepanym jajkiem i wstaw do nagrzanego piekarnika na około 25 minut. Piecz w temperaturze 180°C do uzyskania złotego koloru.

  • Krok 11

    Po upieczeniu rogale polej rozgrzanym lukrem i posyp posiekanymi migdałami.

  • Lukier gotowy biały Dr. Oetker

    Gotowy biały lukier to bardzo prosta w przygotowaniu dekoracja dla Twoich wypieków. Świetnie komponuje się z różnymi posypkami!

    Lukier gotowy biały Dr. Oetker
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-drozdzowe/rogale-swietego-marcina-drozdzowe

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej