Wegańskie pączki pieczone z różowym lukrem
Czy Tłusty Czwartek może być odrobinę mniej kaloryczny i zdrowszy niż klasyczny? 🍩
Owszem! Zamień pączki smażone na głębokim tłuszczu na równie pyszne, pieczone, wegańskie pączki!🍩 Pragniesz aby ich wygląd był jeszcze bardziej efektowny i apetyczny? Niech zatem w ruch pójdzie lukier i sproszkowane liofilizowane owoce - voila!
Jeśli masz ochotę na więcej przepisów na tłustoczwartkowe pyszności, zapraszam do specjalnej zakładki.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Wegańskie pączki pieczone:
-
Krok 1
Do miski wsyp mąkę pszenną, cukier i drożdże suszone. Wymieszaj. Napój sojowy podgrzej i dodaj do suchych składników. Gdy ciasto połączy się z napojem sojowym dodaj jeszcze miękki olej kokosowy.
-
Krok 2
Dobrze zagnieć ciasto, przykryj ściereczką i odstaw je na około półtorej godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
-
Krok 3
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na grubość około 1,5-2 cm. Na połowie rozwałkowanego ciasta, za pomocą szklanki zaznacz delikatnie ciasto tak, żeby widzieć kółka na cieście.
-
Krok 4
Na środek każdego kółka nałóż łyżeczkę konfitury.
-
Krok 5
Przykryj delikatnie drugą połową ciasta i wytnij pączki za pomocą szklanki. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
-
Krok 6
Przykryj pączki ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 40 minut w ciepłe miejsce.
-
Krok 7
Wyrośnięte pączki piecz przez 180°C przez około 14 minut. Upieczone pączki pozostaw do przestudzenia.
-
Mąka pszenna Polka do ciast
Najdelikatniejsza i najbielsza mąka. Doskonale sprawdzi się przy pieczeniu biszkoptów, puszystych tortów, muślinowych bab ucieranych. Doskonale się napowietrza przy przesiewaniu, co sprawia, że ciasto po upieczeniu jest niezwykle puszyste. Bardzo łatwo też wyrabia się z niej ciasto, które później fantastycznie rośnie. Ta mąka jest idealnie gładka.
Lukier:
-
Krok 8
Przesiej cukier puder, a następnie dodawaj do niego stopniowo gorącą wodę, tak żeby lukier miał odpowiednią konsystencję.
-
Krok 9
Odłóż mniej więcej 6 łyżek lukru do drugiej miseczki, dodaj sproszkowane liofilizowane owoce. W razie potrzeby dodaj jeszcze odrobinę wody. Do miseczki z białym lukrem, dodaj kilka kleksów różowego lukru. Patyczkiem do szaszłyków lub wykałaczką rozprowadź lukier nieregularnie.
-
Krok 10
Zanurz pączka do połowy w lukrze i podnieś, aby spłynął nadmiar lukru. Boki przetrzyj w razie konieczności patyczkiem. Odstaw do wysuszenia.
-
Wszystkiego Słodkiego poleca
Drożdże suszone instant można stosować do wszystkich rodzajów ciast drożdżowych, są zawsze pod ręką i nie wymagają przechowywania w lodówce. Dzięki specjalnej technologii suszenia, również przy dłuższym przechowywaniu zachowują pełne właściwości spulchniające.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/weganskie/weganskie-paczki-pieczone |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze