1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta kruche i tarty
  4. Kruche ciasto z wiśniami

Kruche ciasto z wiśniami

Kawałek kruchego ciasta z wiśniami i kruszonką - Przepis
Kawałek kruchego ciasta z wiśniami i kruszonką - Przepis
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Uwielbiam wiśnie!🍒 A kiedy dodatkowo ich smak jest podkreślony maślanym ciastem... Mmm..😎

Poznaj przepis na proste kruche ciasto z wiśniami, które stanie się Twoim ulubionym deserem. 😮To kruche ciasto z wiśniami zachwyca delikatną, maślaną strukturą i soczystym, kwaskowatym nadzieniem z wiśni.

Idealne na każdą okazję - od popołudniowej kasy po spotkanie rodzinne.👨‍👩‍👦‍👦

Krok po kroku zobacz jak przygotować to ciasto. Spróbuj już dziś i ciesz się domowym, aromatycznym wypiekiem!

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch, Mąka Polka, Bakal oraz Kerrygold.

 

Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Kruchy spód:

  • Krok 1

    Formę do pieczenia o wymiarach 38 x 25 cm wyłóż papierem. Piekarnik nagrzej do 180°C.

    Na blacie kuchennym składniki do przygotowania kruchego spodu do ciasta kruchego z wiśniami.
  • Krok 2

    Do misy robota kuchennego dodaj mąkę, cukier, pokrojone w kostkę masło, proszek do pieczenia, żółtka, jogurt naturalny i cukier z wanilią. Szybko zagnieć do uzyskania jednolitego ciasta.

    Robot kuchenny wyrabiający ciasto kruche.
  • Krok 3

    Dno formy wyłóż ciastem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 15-20 minut w temperaturze 180°C, aż ciasto delikatnie się zarumieni. 

    Ciasto kruche wyłożone w formie.
  • Krok 4

    Upieczony spód pozostaw do wystudzenia. W tym czasie przygotuj kruszonkę.

    Ciasto kruche po upieczeniu w formie.

Kruszonka:

  • Krok 5

    Masło, mąkę, cukier i cukier z wanilią zagnieć szybko do uzyskania kruszonki.

    Na blacie składniki na kruszonkę.
  • Krok 6

    Tak przygotowaną kruszonkę wstaw do lodówki na około 30 minut.

    Zagnieciona kruszonka w misie.

Składanie ciasta:

  • Krok 7

    Cukier wymieszaj z mąką ziemniaczaną, a następnie z wiśniami.

    W dużej misie mrożone wiśnie. Obok w miseczce wymieszany cukier z mąką ziemniaczaną.
  • Krok 8

    Wiśnie rozłóż równomiernie na upieczonym spodzie.

    Upieczone ciasto kruche w formie. Obok mrożone wiśnie i kruszonka.
  • Krok 9

    Przykryj kruszonką i posyp płatkami z migdałów.

    Ciasto kruche z wiśniami przed upieczeniem.
  • Krok 10

    Piecz około 40 minut190°C do momentu, aż kruszonka się zarumieni.

    Upieczone ciasto kruche z wiśniami.

*Jeżeli używasz mrożonych wiśni, nie odmrażaj ich przed pieczeniem.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-kruche-i-tarty/kruche-ciasto-z-wisniami

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej