Mazurek chałwowo-czekoladowy
Wśród wielkanocnych 🐇 propozycji nie mogło zabraknąć przepisu na takiego mazurka. Kruchy spód i masa chałwowa pod czekoladową polewą to coś, do czego nikogo nie trzeba długo przekonywać. Prosty przepis, bardzo łatwy do wykonania. Polecam mazurek chałwowo-czekoladowy! 🍫
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciasto na mazurek chałwowo-czekoladowy:
-
Krok 1
Wszystkie składniki zagnieć na jednolitą masę. Jeśli ciasto jest zbyt mało elastyczne, dodaj łyżkę śmietany lub wody, by miało sprężystą konsystencję i dobrze się wałkowało. Ciasto owiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez 30 minut.
-
Krok 2
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C. Dno formy w kształcie pisanki wyłóż papierem do pieczenia.
-
Papier do wypieków
Uniwersalny papier do pieczenia przydatny w każdym domu!
-
Krok 3
Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość około 5 mm, podsypując blat mąką. Foremką odciśnij kształt pisanki, po czym nawiń ciasto na wałek i przełóż na dno formy.
-
Krok 4
Z resztek ciasta uformuj wałek i wyłóż nim brzegi blaszki. Spód ponakłuwaj widelcem, a na brzegach zrób wgłębienia. Całość odstaw na 20 minut do lodówki.
-
Krok 5
Po tym czasie ciasto kruche wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 25 minut na złoty kolor.
Masa chałwowa:
-
Krok 6
Pokruszoną chałwę umieść w garnuszku i dodaj śmietankę. Podgrzej tylko do momentu całkowitego rozpuszczenia się chałwy i odstaw do przestudzenia.
-
Krok 7
Następnie przełóż masę na wystudzony spód. Ciasto schłodź w lodówce na czas przygotowania polewy.
Polewa czekoladowa:
-
Krok 8
Do rondelka przelej śmietankę i doprowadź ją do wrzenia. Odstaw z palnika i dodaj posiekaną czekoladę. Po kilku minutach wymieszaj wszystko rózgą do momentu połączenia się składników.
-
Może się przydać
Ubijaczka (rózga kuchenna) w stylu retro z drewnianą rączką - idealna do ubijania jajek, kremu, mieszania ciast, kaszy manny czy budyniu.
-
Krok 9
Po przestudzeniu równomiernie, cienkim strumieniem przelej polewę na warstwę chałwową. Odstaw do lodówki do stężenia.
-
Krok 10
Na koniec udekoruj mazurek czekoladowymi motylkami.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-kruche-i-tarty/mazurek-chalwowo-czekoladowy |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze