1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta kruche i tarty
  4. Mazurek chałwowo-czekoladowy

Mazurek chałwowo-czekoladowy

mazurek chałwowo-czekoladowy na kruchym spodzie z masą chałwową i polewą czekoladową udekorowany motylkami z czekolady dr. oetkera - wszystkiego słodkiego
mazurek chałwowo-czekoladowy na kruchym spodzie z masą chałwową i polewą czekoladową udekorowany motylkami z czekolady dr. oetkera - wszystkiego słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Wśród wielkanocnych 🐇 propozycji nie mogło zabraknąć przepisu na takiego mazurka. Kruchy spód i masa chałwowa pod czekoladową polewą to coś, do czego nikogo nie trzeba długo przekonywać. Prosty przepis, bardzo łatwy do wykonania. Polecam mazurek chałwowo-czekoladowy! 🍫


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto na mazurek chałwowo-czekoladowy:

  • Krok 1

    Wszystkie składniki zagnieć na jednolitą masę. Jeśli ciasto jest zbyt mało elastyczne, dodaj łyżkę śmietany lub wody, by miało sprężystą konsystencję i dobrze się wałkowało. Ciasto owiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez 30 minut.

  • Krok 2

    Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C. Dno formy w kształcie pisanki wyłóż papierem do pieczenia.

  • Papier do wypieków

    Uniwersalny papier do pieczenia przydatny w każdym domu!

    Papier do wypieków
  • Krok 3

    Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość około 5 mm, podsypując blat mąką. Foremką odciśnij kształt pisanki, po czym nawiń ciasto na wałek i przełóż na dno formy.

  • Krok 4

    Z resztek ciasta uformuj wałek i wyłóż nim brzegi blaszki. Spód ponakłuwaj widelcem, a na brzegach zrób wgłębienia. Całość odstaw na 20 minut do lodówki.

  • Krok 5

    Po tym czasie ciasto kruche wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 25 minut na złoty kolor.

Masa chałwowa:

  • Krok 6

    Pokruszoną chałwę umieść w garnuszku i dodaj śmietankę. Podgrzej tylko do momentu całkowitego rozpuszczenia się chałwy i odstaw do przestudzenia.

  • Krok 7

    Następnie przełóż masę na wystudzony spód. Ciasto schłodź w lodówce na czas przygotowania polewy.

Polewa czekoladowa:

  • Krok 8

    Do rondelka przelej śmietankę i doprowadź ją do wrzenia. Odstaw z palnika i dodaj posiekaną czekoladę. Po kilku minutach wymieszaj wszystko rózgą do momentu połączenia się składników.

  • Może się przydać

    Ubijaczka (rózga kuchenna) w stylu retro z drewnianą rączką - idealna do ubijania jajek, kremu, mieszania ciast, kaszy manny czy budyniu.

    Może się przydać
  • Krok 9

    Po przestudzeniu równomiernie, cienkim strumieniem przelej polewę na warstwę chałwową. Odstaw do lodówki do stężenia.

  • Krok 10

    Na koniec udekoruj mazurek czekoladowymi motylkami.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-kruche-i-tarty/mazurek-chalwowo-czekoladowy

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej