1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta kruche i tarty
  4. Mazurek z mlekiem w proszku

Mazurek z mlekiem w proszku

mazurek z mlekiem w proszku wszystkiego słodkiego
mazurek z mlekiem w proszku wszystkiego słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Szybki i niezawodny przepis na wielkanocny mazurek z dodatkiem mleka w proszku, który skradnie Wasze serca!🐣💛 Chrupiące kruche ciasto skrywa w sobie niezapomniane, tradycyjne nadzienie z polskich stołów sprzed kilku dekad. To niesamowite, że wciąż tak chętnie sięgamy po ten smak i nadal cieszy się taką popularnością🤗🤗🤗

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch, Kerrygold oraz Bakal.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Kruchy spód do mazurka

  • Krok 1

    Wszystkie składniki umieść w misie robota i krótko zagnieć do połączenia się składników. 

    składniki na spód do mazurka z mlekiem w proszku
  • Krok 2

    Ciasto owiń w folię i odstaw do schłodzenia na co najmniej 30 minut do lodówki. Dno dużej blaszki o wymiarach 25 x 38 cm wyłóż papierem do pieczenia. 

    ciasto kruche owinięte folią spożywczą, obok forma do pieczenia
  • Krok 3

    Schłodzone ciasto rozwałkuj pomiędzy arkuszami do pieczenia.

    kruche ciasto pomiędzy arkuszami papieru do pieczenia
  • Krok 4

    Dla ułatwienia możesz sobie zaznaczyć brzegiem formy wielkość prostokąta.

    na blacie rozwałkowane ciasto kruche na mazurek, obok wałek drewniany
  • Krok 5

    Ciasto przełóż na spód formy. Z pozostałej części ciasta uformuj wałek. Przy pomocy tylki cukierniczej (lub czegoś w podobnym kształcie) uformuj falbankę. Spód ponakłuwaj widelcem. 

    w dużej blaszce spód do mazurka
  • Krok 6

    Piecz w nagrzanym piekarniku do 180°C do zrumienienia się, około 25 minut.

    upieczony spód do mazurka w dużej blaszce

Nadzienie do mazurka z mlekiem w proszku

  • Krok 7

    W garnuszku podgrzej mleko z masłem, cukrem i kakao. Wymieszaj dokładnie i odstaw z palnika do lekkiego przestudzenia. 

    w rondelku składniki na masę do mazurka obok w misce mleko w proszku
  • Krok 8

    Wmiksuj mleko w proszku.

    w rondelku nadzienie do mazurka z mlekiem w proszku i kakao
  • Krok 9

    Masę przelej na upieczony i wystudzony spód. Odstaw do lodówki.

    mazurek z kakaowym nadzieniem z  mlekiem w proszku

Jajka z mleka w proszku

  • Krok 10

    Do miski przesyp mleko w proszku, cukier puder i cukier z wanilią oraz bardzo miękkie masło.

    w misce szklanej składniki na jajka z mleka w proszku, obok masło cukier z wanilią Dr. Oetkera
  • Krok 11

    Zmiksuj. Masa powinna być miękka i plastyczna.

    w misce masa z mleka w proszku
  • Krok 12

    Przełóż ją do formy w kształcie jajek i odstaw do lodówki. Po schłodzeniu poukładaj na mazurku. jajeczka posyp złotym barwnikiem w proszku.

    jajka z mleka w proszku w foremkach
  • Krok 13

    Posiekaj obrane pistacje i posyp nimi wierzch ciasta.

    w miseczce obrane pistacje, obok opakowanie pistacji Bakal

Formę do dekoracji w kształcie jajek znajdziesz w naszym sklepie Forma Cake Star na mini jajeczka.

Sprawdź nasze pozostałe przepisy na ciasta wielkanocne 🐇🍰.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-kruche-i-tarty/mazurek-z-mlekiem-w-proszku

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej