Kruchy placek z wiśniami i bezową pianką
Sprawdź mój przepis na kruchy placek w wiśniami i bezową pianką! Idealny letni przepis☀️
Delikatne kruche ciasto, lekko kwaskowate soczyste wiśnie i słodka bezowa pianka. Najlepsze połączenie, jakie można sobie wymarzyć na letni podwieczorek. Polecam! 🍒 Kruche ciasto z wiśniami i bezową pianką to klasyk, którego przygotowanie nie zajmie Ci wiele czasu.
PS. Przed przystąpieniem do pieczenia, przeczytaj co zrobić, żeby idealnie ubić pianę z białek!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie ciasta kruchego na placek z wiśniami:
-
Krok 1
Prostokątną formę 24 x 30 cm wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Wiśnie wydryluj.
-
Krok 2
Składniki na ciasto przełóż do miski i szybko zagnieć.
-
Krok 3
Ciasto podziel na dwa kawałki w proporcji 1/3 i 2/3. Owiń je w folię spożywczą i odstaw do lodówki do schłodzenia na około 40 minut.
-
Krok 4
Większą część rozwałkuj pomiędzy dwoma arkuszami papieru, a następnie zdejmując najpierw górny arkusz i obracając placek do góry nogami przełóż go do wcześniej przygotowanej formy. Formę z ciastem wstaw jeszcze na 30 minut do schłodzenia.
Po tym czasie wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 25-30 minut.
-
Tradycyjne masło irlandzkie Kerrygold
Masło Kerrygold jest wyśmienite nie tylko do pieczywa, idealnie nadaje się do gotowania, pieczenia, wzbogacania zup i sosów. Całkowicie naturalne, nie zawiera konserwantów oraz sztucznych dodatków. Masło wytwarzane jest na bazie śmietanki z mleka krowiego. Charakteryzuje je pełna zawartość tłuszczu 82%, kremowy smak oraz wysoka zawartość beta karotenu.
Nadzienie wiśniowe:
-
Krok 5
Wiśnie wymieszaj z cukrem pudrem i mąką ziemniaczaną, a następnie wyłóż na ciasto.
-
Krok 6
Białka ubij na sztywną pianę. Następnie dodając stopniowo cukier, cały czas ubijaj. Pod koniec dodaj łyżeczkę mąki ziemniaczanej.
-
Krok 7
Wyłóż masę bezową na wiśnie.
-
Krok 8
Na wierzch zetrzyj mniejszą część ciasta i natychmiast wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz około 40-50 minut do zarumienienia.
-
Mąka pszenna Polka do ciast
Najdelikatniejsza i najbielsza mąka. Doskonale sprawdzi się przy pieczeniu biszkoptów, puszystych tortów, muślinowych bab ucieranych. Doskonale się napowietrza przy przesiewaniu, co sprawia, że ciasto po upieczeniu jest niezwykle puszyste. Bardzo łatwo też wyrabia się z niej ciasto, które później fantastycznie rośnie. Ta mąka jest idealnie gładka.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-kruche-i-tarty/kruchy-placek-z-wisniami-i-bezowa-pianka |
Przepis w Waszym wykonaniu
1 / 1
Komentarze