Tarta dyniowa z bezą
Delikatna masa dyniowa z serkiem Philadelphia z korzenną nutą na ciemnym spodzie z orzechami, przykryta lekko podpalaną bezą. Deser prezentuje się niezwykle efektownie. Poznaj mój sprawdzony przepis na tartę dyniową z bezą.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie spodu do dyniowej tarty:
-
Krok 1
Herbatniki i orzechy pokrusz w blenderze, dodaj kakao, roztopione masło i wymieszaj wszystko.
-
Krok 2
Przełóż do formy (12 x 35 cm), wyrównaj na spodzie, podnieś na boki i wszędzie dokładnie dociśnij. Wstaw do lodówki.
-
Krok 3
Piekarnik nagrzej do temperatury 190°C.
Masa dyniowa do tarty:
-
Krok 4
Serek utrzyj w misce razem z cukrem, dodaj jajko, purée z dyni* i przyprawę korzenną. Miksuj krótko do połączenia składników.
-
Przyprawa korzenna
Wyjątkowo aromatyczna przyprawa! Świetnie komponuje się z dynią. Możesz ją oczywiście wykorzystać w czasie pieczenia piernika, pierniczków czy przygotowywania grzanego wina.
-
Krok 5
Następnie równomiernie wylej masę na spód i wstaw do piekarnika. Piecz około 25 minut. Po upieczeniu wystudź w uchylonym piekarniku.
Beza:
-
Krok 6
Gdy tarta wystygnie, nastaw piekarnik na funkcję grill (jeśli takiej nie masz - wybierz pieczenie góra - dół na 230°C) i przygotuj bezę.
-
Krok 7
Białka razem z cukrem umieść w metalowej (można także użyć żaroodpornej) misce i ustaw ją nad parą wodną. Podgrzewaj do momentu, aż cukier się rozpuści, a następnie zdejmij i ubij mikserem na gęstą, puszystą pianę.
-
Krok 8
Bezę przełóż do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciśnij na tartę. Gdy beza pokryje już całą tartę, wstaw ją do nagrzanego piekarnika na drugi poziom od góry (ma być blisko górnej grzałki) na 2-3 minuty, tak by beza lekko zrumieniała (ok. 2,5 minuty) - po tym czasie natychmiast wyciągnij ją z piekarnika. Tarta jest gotowa do podania.
*Purée z dyni:
-
Krok 9
Purée z dyni można bardzo łatwo przygotować. Wystarczy niewielką dynię (ok. 2 kg) pozbawić włókien i pestek, podzielić na ćwiartki i ułożyć na blasze wyłożonej folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec około 40-50 minut. Po tym czasie dynię wyjąć i odstawić do przestudzenia, następnie zebrać miąższ łyżką i zmiksować na gładkie purée. Możesz również zajrzeć do przepisu ze zdjęciami kroków -> Puree (mus) z dyni.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-kruche-i-tarty/tarta-dyniowa-z-beza |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze