Rustykalne galette z jabłkami i serem
Jeśli szarlotka potrafi skraść Twoje serce, to koniecznie wypróbuj Rustykalne galette z jabłkami i serem! Ta francuska tarta jest idealnie krucha, wyjątkowo prosta w przygotowaniu, a w dodatku wędruje do piekarnika bez formy! Tym razem ciasto w połączeniu z mąką gryczaną. Galette smakuje obłędnie zarówno na ciepło jak i na zimno, zaś rozpieszczając podniebienie dodaj do tarty gałkę lodów waniliowych. 🥧🍨
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie ciasta do galette:
-
Krok 1
Do miski przesiej mąkę, dodaj pokrojone w kawałki zimne masło.
-
Krok 2
Zagnieć pozostałe składniki, na końcu dodając śmietanę, tak by wszystkie składniki się połączyły. Możesz ją zastąpić jogurtem lub wodą. Ciasto owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników.
Nadzienie serowe:
-
Krok 3
Twarożek wymieszaj z przesianym cukrem pudrem, żółtkiem, ekstraktem z wanilii oraz śmietanką.
-
Ekstrakt naturalny Wanilia Bourbon
Ekstrakt naturalny Wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera Nadaje intensywny smak i aromat wypiekom, deserom, daniom, sosom i napojom. Ekstrakt nie zawiera alkoholu.
-
Krok 4
Jabłka pokrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Możesz usunąć skórkę, jeśli bedzie Ci przeszkadzać w jedzeniu, ja pozostawiłam ją dla kontrastu kolorystycznego.
-
Krok 5
Przygotuj kawałek papieru do pieczenia, wyciągnij ciasto z lodówki.
-
Może się przydać
Papier do pieczenia to podstawowy produkt w każdej kuchni. Pasuje do każdego rodzaju blach czy tortownic, a dzięki silikonowej powłoce Twoje wypieki nie będą przywierać do formy. Papier wykorzystasz również do przykrycia wypieków, aby zapobiec ich przypalaniu.
-
Krok 6
Rozwałkuj ciasto na kształt prostokąta, wielkości blaszki z wyposażenia piekarnika. Pikarnik rozgrzej do 180°C. Możesz przyciąć nożykiem nierówne brzegi ciasta.
-
Krok 7
Na cieście rozsmaruj serowe nadzienie.
-
Krok 8
Pokrojone jabłka na klasterki poukładaj asymetrycznie na twarożku.
-
Krok 9
Zwiń brzegi ciasta i posmaruj je białkiem, zaś jabłka posmaruj miodem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 40 minut.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-kruche-i-tarty/rustykalne-galette-z-jablkami-i-serem |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze