1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta kruche i tarty
  4. Rustykalne galette z jabłkami i serem

Rustykalne galette z jabłkami i serem

na papierze do pieczenia galette z jabłkami i serem
na papierze do pieczenia galette z jabłkami i serem
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Jeśli szarlotka potrafi skraść Twoje serce, to koniecznie wypróbuj Rustykalne galette z jabłkami i serem! Ta francuska tarta jest idealnie krucha, wyjątkowo prosta w przygotowaniu, a w dodatku wędruje do piekarnika bez formy! Tym razem ciasto w połączeniu z mąką gryczaną. Galette smakuje obłędnie zarówno na ciepło jak i na zimno, zaś rozpieszczając podniebienie dodaj do tarty gałkę lodów waniliowych. 🥧🍨


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie ciasta do galette:

  • Krok 1

    Do miski przesiej mąkę, dodaj pokrojone w kawałki zimne masło.

    w misce robota kuchennego mąka i pokrojone masło
  • Krok 2

    Zagnieć pozostałe składniki, na końcu dodając śmietanę, tak by wszystkie składniki się połączyły. Możesz ją zastąpić jogurtem lub wodą. Ciasto owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników.

    w misie robota bosh zagniecione kruche ciasto

Nadzienie serowe:

  • Krok 3

    Twarożek wymieszaj z przesianym cukrem pudrem, żółtkiem, ekstraktem z wanilii oraz śmietanką.

    w misce wymieszany twaróg z cukrem i żółtkiem obok ekstrakt waniliowy dr. Oetkera
  • Ekstrakt naturalny Wanilia Bourbon

    Ekstrakt naturalny Wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera Nadaje intensywny smak i aromat wypiekom, deserom, daniom, sosom i napojom. Ekstrakt nie zawiera alkoholu.

    Ekstrakt naturalny Wanilia Bourbon
  • Krok 4

    Jabłka pokrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Możesz usunąć skórkę, jeśli bedzie Ci przeszkadzać w jedzeniu, ja pozostawiłam ją dla kontrastu kolorystycznego.

    na drewnianej desce pokrojone ćwiartki czerwonych jabłek
  • Krok 5

    Przygotuj kawałek papieru do pieczenia, wyciągnij ciasto z lodówki.

    na blacie papier do pieczenia z kulką ciasta, wałek oraz jabłka
  • Może się przydać

    Papier do pieczenia to podstawowy produkt w każdej kuchni. Pasuje do każdego rodzaju blach czy tortownic, a dzięki silikonowej powłoce Twoje wypieki nie będą przywierać do formy. Papier wykorzystasz również do przykrycia wypieków, aby zapobiec ich przypalaniu.

    Może się przydać
  • Krok 6

    Rozwałkuj ciasto na kształt prostokąta, wielkości blaszki z wyposażenia piekarnika. Pikarnik rozgrzej do 180°C. Możesz przyciąć nożykiem nierówne brzegi ciasta.

    na papierze do pieczenia rozwałkowane kruche ciasto na kształt prostokąta
  • Krok 7

    Na cieście rozsmaruj serowe nadzienie.

    na blacie rozwałkowane ciato z nadzieniem serowym
  • Krok 8

    Pokrojone jabłka na klasterki poukładaj asymetrycznie na twarożku.

    na blacie nieupieczone galette z jabłakmi i serem
  • Krok 9

    Zwiń brzegi ciasta i posmaruj je białkiem, zaś jabłka posmaruj miodem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 40 minut.

    na blacie nieupieczone galette z jabłakmi i serem
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-kruche-i-tarty/rustykalne-galette-z-jablkami-i-serem

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej