1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta kruche i tarty
  4. Francuska tarta z kremem patissiere

Francuska tarta z kremem patissiere

francuska tarta z kremem Patissiere
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Przepis na kruchy spód do tej francuskiej karty koniecznie zapiszcie w swoich zeszytach - chyba mało która receptura może się z nim równać! Idealnie kruchy i maślany, nie rozpada się po pieczeniu, a jednocześnie poddaje się pod naporem widelczyka 😉

Francuska tarta z kremem patissiere, poza rewelacyjnym kruchym ciastem, ma do zaoferowania klasyczny krem budyniowy z dodatkiem wanilii - lekki, aksamitny i tak smaczny, że wykorzystacie go w wielu ciastach i deserach. Jego słodycz idealnie łączy się z owocami lata - wybrałam dojrzałe borówki i jak widać na zdjęciu - nie szczędziłam ich sobie 🫐🫐🫐

Francuska tarta z kremem patissiere, choć szykowna z nazwy, jest dość prostym ciastem i z pewnością możecie zaserwować ją na wiele okazji!

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch oraz Kerrygold.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto kruche na tartę

  • Krok 1

    Mąki i cukier puder przesiej do miski. Miękkie masło pokrój na kawałki, wymieszaj jajko.

     

     

    w misce mąka, masło kerrygold w miseczce rozmącone jajko
  • Krok 2

    Dodaj pozostałe składniki i krótko zagnieć.

    w misie robota Bosch zagniecione ciasto na tartę
  • Krok 3

    Ciasto rozwałkuj na grubośc około 3-5 mm.

    rozwałkowane ciasto pomiędzy arkuszami papieru do pieczenia obok wałek drewniany
  • Krok 4

    Ciasto owiń na wałku i przenieś na formę do tarty o średnicy 24 cm. Ciasto ponakłuwaj widelcem. Zetnij nadmiar ciasta z brzegów. Odstaw na pół godziny do zamrażarki.

    nieupieczona tarta w foremce obok nóż i wałek do ciasta
  • Krok 5

    Piecz około 20 minut w rozgrzanym piekarniku do 180°C.

    upieczony spód do tarty w foremce

Krem patissiere

  • Krok 6

    Masło wyciągnij wcześniej z lodówki, żeby nabrało temperatury pokojowej. Cukier puder przesiej do miski, żółtka oddziel od białek.

    Żółtka utrzyj z cukrem na jasny, puszysty krem.

    w misie robota utarte żółtka z cukrem
  • Krok 7

    Mleko zagotuj z ekstratktem z wanilii.

    w rondelku gotujące się mleko z ekstraktem z wanilii dr. oetkera
  • Krok 8

    Pod koniec ucierania dodaj skrobię.

    w misie robota bosch utarte żółtka z cukrem
  • Krok 9

    Bardzo powoli i cienką strużką przelewaj gorące mleko do masy z żółtek.

    w rondelku gorące mleko, w misie miksera masa z żółtek
  • Krok 10

    Całość przelej z powrotem do granka i na umiarkowanej mocy palnika zagotuj, cały czas energicznie mieszjąc. Do gorącego budyniu wmieszaj miekkie masło. Przykryj folią na styk i odstaw do wystudzenia.

    w rondelku na płycie krem patissiere obok miękkie masło w miseczce
  • Krok 11

    Wystudzoną masę budyniową krótko zmiksuj i wyłóż na spód tarty.

    w foremce tarta wyłożona kremem patissiere
  • Krok 12

    Na wierzch wyłóż borówki. Podawaj z otartą skórką z limonki i oprószonym cukrem pudrem.

    tarta z kremem budyniowym i borówkami
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-kruche-i-tarty/francuska-tarta-z-kremem-patissiere

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej