Francuska tarta z kremem patissiere
Przepis na kruchy spód do tej francuskiej karty koniecznie zapiszcie w swoich zeszytach - chyba mało która receptura może się z nim równać! Idealnie kruchy i maślany, nie rozpada się po pieczeniu, a jednocześnie poddaje się pod naporem widelczyka 😉
Francuska tarta z kremem patissiere, poza rewelacyjnym kruchym ciastem, ma do zaoferowania klasyczny krem budyniowy z dodatkiem wanilii - lekki, aksamitny i tak smaczny, że wykorzystacie go w wielu ciastach i deserach. Jego słodycz idealnie łączy się z owocami lata - wybrałam dojrzałe borówki i jak widać na zdjęciu - nie szczędziłam ich sobie 🫐🫐🫐
Francuska tarta z kremem patissiere, choć szykowna z nazwy, jest dość prostym ciastem i z pewnością możecie zaserwować ją na wiele okazji!
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch oraz Kerrygold.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciasto kruche na tartę
-
Krok 1
Mąki i cukier puder przesiej do miski. Miękkie masło pokrój na kawałki, wymieszaj jajko.
-
Krok 2
Dodaj pozostałe składniki i krótko zagnieć.
-
Krok 3
Ciasto rozwałkuj na grubośc około 3-5 mm.
-
Krok 4
Ciasto owiń na wałku i przenieś na formę do tarty o średnicy 24 cm. Ciasto ponakłuwaj widelcem. Zetnij nadmiar ciasta z brzegów. Odstaw na pół godziny do zamrażarki.
-
Krok 5
Piecz około 20 minut w rozgrzanym piekarniku do 180°C.
Krem patissiere
-
Krok 6
Masło wyciągnij wcześniej z lodówki, żeby nabrało temperatury pokojowej. Cukier puder przesiej do miski, żółtka oddziel od białek.
Żółtka utrzyj z cukrem na jasny, puszysty krem.
-
Krok 7
Mleko zagotuj z ekstratktem z wanilii.
-
Krok 8
Pod koniec ucierania dodaj skrobię.
-
Krok 9
Bardzo powoli i cienką strużką przelewaj gorące mleko do masy z żółtek.
-
Krok 10
Całość przelej z powrotem do granka i na umiarkowanej mocy palnika zagotuj, cały czas energicznie mieszjąc. Do gorącego budyniu wmieszaj miekkie masło. Przykryj folią na styk i odstaw do wystudzenia.
-
Krok 11
Wystudzoną masę budyniową krótko zmiksuj i wyłóż na spód tarty.
-
Krok 12
Na wierzch wyłóż borówki. Podawaj z otartą skórką z limonki i oprószonym cukrem pudrem.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-kruche-i-tarty/francuska-tarta-z-kremem-patissiere |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze