1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta kruche i tarty
  4. Pełnoziarnista tarta z karmelem i bananami

Pełnoziarnista tarta z karmelem i bananami

tarta z karmelem i bananami na kruchym pelnoziarnistym spodzie
tarta z karmelem i bananami na kruchym pelnoziarnistym spodzie
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 5 ocen

Pełnoziarnista tarta z karmelem i bananami to słodki pomysł na zimowy wieczór. Do wykonania spodu użyłyśmy tu mąki pełnoziarnistej. Kolejną warstwą był sos karmelowy z kremem jogurtowym oraz banany.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Pełnoziarnisty spód:

  • Krok 1

    Mąkę pełnoziarnistą, zimne masło pokrojone w kostkę, żółtko, cukier puder i łyżkę wody wsyp do miski i szybko zagnieć (jeżeli ciasto nie ma plastycznej konsystencji możesz dodać do niego jeszcze jedną łyżkę wody lub śmietanki). Ciasto zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.

  • Krok 2

    Schłodzone ciasto rozwałkuj, wyłóż nim formę do tarty i nakłuj widelcem. Włóż je do zamrażarki na 30 minut.

  • Krok 3

    Piekarnik nagrzej do 180°C i piecz w nim zamrożony spód przez około 25 minut, do zrumienienia. Ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do całkowitego wystudzenia.

  • Może się przydać

    Forma do tarty z wyjmowanym dnem ułatwi i usprawni przygotowanie tart zarówno na słodko, jak i w wytrawnej wersji. Formy do tart mogą posiadać wyjmowane dno, co pozwala na sprawne wyjęcie upieczonego ciasta, nie krusząc go i nie łamiąc. Niezastąpiony produkt w kuchni każdego miłośnika wypieków.

    Może się przydać

Sos karmelowy:

  • Krok 4

    Do garnka wsyp cukier i szczyptę soli. Podgrzewaj na średnim ogniu do momentu uzyskania bursztynowego koloru.

  • Krok 5

    Dodaj śmietankę, zmniejsz ogień i gotuj do całkowitego rozpuszczenia masy. Sos powinien być gęsty i mieć karmelowy kolor.

  • Krok 6

    Sos karmelowy odstaw do przestudzenia, a następnie rozsmaruj go na pełnoziarnistym spodzie. Pokrój w plastry jednego banana i ułóż go na sosie.

Krem jogurtowy:

  • Krok 7

    Zagotuj wodę i odmierz 400 ml. Zawartość torebki wsyp do wody i dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia. Galaretkę zostaw do ostudzenia. Odlej 200 ml wystudzonej galaretki i dodaj łyżkę jogurtu.

  • Krok 8

    Dokładnie rozmieszaj i powoli wlewaj galaretkę do jogurtu. Gdy masa zaczęła tężeć rozprowadź ją na bananach.

  • Krok 9

    Pokrój w plastry drugiego banana i ułóż go na kremie. Ciasto wstaw do lodówki. Gdy pozostała część galaretki zacznie tężeć rozprowadź ją delikatnie na bananach. Ciasto wstaw do lodówki na około 2 godziny.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-kruche-i-tarty/pelnoziarnista-tarta-z-karmelem-i-bananami

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej