Pełnoziarnista tarta z karmelem i bananami
Pełnoziarnista tarta z karmelem i bananami to słodki pomysł na zimowy wieczór. Do wykonania spodu użyłyśmy tu mąki pełnoziarnistej. Kolejną warstwą był sos karmelowy z kremem jogurtowym oraz banany.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Pełnoziarnisty spód:
-
Krok 1
Mąkę pełnoziarnistą, zimne masło pokrojone w kostkę, żółtko, cukier puder i łyżkę wody wsyp do miski i szybko zagnieć (jeżeli ciasto nie ma plastycznej konsystencji możesz dodać do niego jeszcze jedną łyżkę wody lub śmietanki). Ciasto zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
-
Krok 2
Schłodzone ciasto rozwałkuj, wyłóż nim formę do tarty i nakłuj widelcem. Włóż je do zamrażarki na 30 minut.
-
Krok 3
Piekarnik nagrzej do 180°C i piecz w nim zamrożony spód przez około 25 minut, do zrumienienia. Ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do całkowitego wystudzenia.
-
Może się przydać
Forma do tarty z wyjmowanym dnem ułatwi i usprawni przygotowanie tart zarówno na słodko, jak i w wytrawnej wersji. Formy do tart mogą posiadać wyjmowane dno, co pozwala na sprawne wyjęcie upieczonego ciasta, nie krusząc go i nie łamiąc. Niezastąpiony produkt w kuchni każdego miłośnika wypieków.
Sos karmelowy:
-
Krok 4
Do garnka wsyp cukier i szczyptę soli. Podgrzewaj na średnim ogniu do momentu uzyskania bursztynowego koloru.
-
Krok 5
Dodaj śmietankę, zmniejsz ogień i gotuj do całkowitego rozpuszczenia masy. Sos powinien być gęsty i mieć karmelowy kolor.
-
Krok 6
Sos karmelowy odstaw do przestudzenia, a następnie rozsmaruj go na pełnoziarnistym spodzie. Pokrój w plastry jednego banana i ułóż go na sosie.
Krem jogurtowy:
-
Krok 7
Zagotuj wodę i odmierz 400 ml. Zawartość torebki wsyp do wody i dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia. Galaretkę zostaw do ostudzenia. Odlej 200 ml wystudzonej galaretki i dodaj łyżkę jogurtu.
-
Krok 8
Dokładnie rozmieszaj i powoli wlewaj galaretkę do jogurtu. Gdy masa zaczęła tężeć rozprowadź ją na bananach.
-
Krok 9
Pokrój w plastry drugiego banana i ułóż go na kremie. Ciasto wstaw do lodówki. Gdy pozostała część galaretki zacznie tężeć rozprowadź ją delikatnie na bananach. Ciasto wstaw do lodówki na około 2 godziny.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-kruche-i-tarty/pelnoziarnista-tarta-z-karmelem-i-bananami |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze