1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta kruche i tarty
  4. Tarta z gruszkami

Tarta z gruszkami

kawałek tarty z gruszkami na kruchym cieście, posmarowanej dżemem gruszkowym, z warstwą plasterków gruszek, po upieczeniu posypanej pistacjami i polanej sosem toffi dr. oetkera - wszystkiego słodkiego
Zespół Wszystkiego Słodkiego - zdjęcie profilowe
Zespół Wszystkiego Słodkiego Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Dziś na podwieczorek przygotowałam wyśmienitą tartę z gruszkami, pistacjami i sosem toffi, która nie tylko niebiańsko smakuje, ale również pięknie wygląda. Zapraszam! 😄 🍐

Lubisz tarty? 💛 W takim razie być może zainteresuje Cię także nasz poradnik "Jak zrobić idealny spód na tartę?"


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto kruche na tartę z gruszkami:

  • Krok 1

    Mąkę wymieszaj z cukrem, cukrem wanilinowym i solą, po czym dodaj zimne masło oraz żółtka. Całość posiekaj nożem na drobną kruszonkę i szybko zagnieć. Owiń folią spożywczą i odstaw na ok. 30 minut do schłodzenia do lodówki.

  • Krok 2

    Formę do tarty o średnicy 26 cm wysmaruj masłem. Schłodzone ciasto rozwałkuj, a następnie wyklej nim formę, gęsto nakłuwając widelcem.

  • Krok 3

    Przed wstawieniem do nagrzanego piekarnika, ciasto przykryj papierem do pieczenia i wysyp na niego suchą fasolę. Piecz około 20 minut w temperaturze 200°C.

    Po tym czasie wyjmij formę z piekarnika, usuń papier oraz fasolę i ponownie wstaw ciasto na 5-10 minut, aby spód się delikatnie podpiekł.

Nadzienie gruszkowe:

  • Krok 4

    Upieczone ciasto posmaruj dżemem gruszkowym.

  • Krok 5

    Gruszki umyj, obierz ze skórki i pokrój wzdłuż na cienkie plasterki. Zamocz je w soku z cytryny i ułóż promieniście na cieście.

  • Krok 6

    Gotową tartę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 30 minut w temperaturze 190°C. Po upieczeniu posyp wierzch posiekanymi pistacjami. Podawaj z sosem toffi.

  • Sos toffi Dr. Oetker

    Gęsty sos toffi o smaku prawdziwego kajmaku pysznie wzbogaci smak Twoich deserów. Dodaj go do lodów, sernika, naleśników czy gofrów i ciesz się ich smakiem. :)

    Sos toffi Dr. Oetker

Porada:

Dżem gruszkowy możesz przygotować wg naszego przepisu. 🍐

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-kruche-i-tarty/tarta-z-gruszkami

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej