Tarta z gruszkami
Dziś na podwieczorek przygotowałam wyśmienitą tartę z gruszkami, pistacjami i sosem toffi, która nie tylko niebiańsko smakuje, ale również pięknie wygląda. Zapraszam! 😄 🍐
Lubisz tarty? 💛 W takim razie być może zainteresuje Cię także nasz poradnik "Jak zrobić idealny spód na tartę?"
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciasto kruche na tartę z gruszkami:
-
Krok 1
Mąkę wymieszaj z cukrem, cukrem wanilinowym i solą, po czym dodaj zimne masło oraz żółtka. Całość posiekaj nożem na drobną kruszonkę i szybko zagnieć. Owiń folią spożywczą i odstaw na ok. 30 minut do schłodzenia do lodówki.
-
Krok 2
Formę do tarty o średnicy 26 cm wysmaruj masłem. Schłodzone ciasto rozwałkuj, a następnie wyklej nim formę, gęsto nakłuwając widelcem.
-
Krok 3
Przed wstawieniem do nagrzanego piekarnika, ciasto przykryj papierem do pieczenia i wysyp na niego suchą fasolę. Piecz około 20 minut w temperaturze 200°C.
Po tym czasie wyjmij formę z piekarnika, usuń papier oraz fasolę i ponownie wstaw ciasto na 5-10 minut, aby spód się delikatnie podpiekł.
Nadzienie gruszkowe:
-
Krok 4
Upieczone ciasto posmaruj dżemem gruszkowym.
-
Krok 5
Gruszki umyj, obierz ze skórki i pokrój wzdłuż na cienkie plasterki. Zamocz je w soku z cytryny i ułóż promieniście na cieście.
-
Krok 6
Gotową tartę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 30 minut w temperaturze 190°C. Po upieczeniu posyp wierzch posiekanymi pistacjami. Podawaj z sosem toffi.
-
Sos toffi Dr. Oetker
Gęsty sos toffi o smaku prawdziwego kajmaku pysznie wzbogaci smak Twoich deserów. Dodaj go do lodów, sernika, naleśników czy gofrów i ciesz się ich smakiem. :)
Porada:
⭐ Dżem gruszkowy możesz przygotować wg naszego przepisu. 🍐
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-kruche-i-tarty/tarta-z-gruszkami |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze