1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta kruche i tarty
  4. Tarta bezglutenowa z truskawkami i rabarbarem

Tarta bezglutenowa z truskawkami i rabarbarem

tarta bezglutenowa z truskawkami, rabarbarem i bezą z migdałami - wszystkiego słodkiego
tarta bezglutenowa z truskawkami, rabarbarem i bezą z migdałami - wszystkiego słodkiego
Zespół Wszystkiego Słodkiego - zdjęcie profilowe
Zespół Wszystkiego Słodkiego Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Tarta bezglutenowa z truskawkami i rabarbarem to moja dzisiejsza letnia propozycja. Cudownie pachnąca, świetnie smakuje, a do tego znakomicie sprawdzi się jako deser także dla osób, które są na diecie bezglutenowej.

Bezglutenowy spód wypełniony po brzegi słodko-kwaśnym nadzieniem z truskawek i rabarbaru, a to wszystko przykryte bezową chmurką z uprażonymi płatkami migdałów. Smak i zapach lata w Twojej kuchni gwarantowany! 

Polecam bezglutenową tartę z truskawkami i rabarbarem🍓🍓

 

Pssst! Sprawdź również nasza poradę: Co zrobić z truskawek?🍓


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie tarty bezglutenowej z truskawkami i rabarbarem:

  • Krok 1

    Tortownicę o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180°C.

    tortownica wyłożona papierem do pieczenia
  • Może się przydać

    Tortownica Tradition o średnicy 26 cm to forma idealna do pieczenia biszkoptów na tort, ale też innych okrągłych ciast. Wykonana ze specjalnej czarnej blachy zapobiegającej przywieraniu. Na nasze formy dajemy 5 lat gwarancji!

    Może się przydać
  • Krok 2

    W misce wymieszaj zmielone migdały, mąkę kokosową, jaglaną, sól i cukier. Następnie dodaj żółtka i rozpuszczone masło, dokładnie wymieszaj do połączenia się składników.

    mielone migdały, mąka kokosowa i jaglana w misce, cukier w drugiej misce, roztopione masło i żółtka w miseczkach
  • Krok 3

    Wszystko przełóż do tortownicy, wyrównaj i dobrze dociśnij. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 30 min do zarumienienia. Upieczony spód tarty odstaw do przestudzenia.

    spód na tartę bezglutenową wyłożony do tortownicy

Nadzienie:

  • Krok 4

    Rabarbar umyj i pokrój na kawałki ok. 1 cm grubości. Upraż go krótko na patelni razem z dwiema łyżkami cukru tak, aby puścił sok i nieco zmiękł, ale się nie rozpadał. Odstaw do przestudzenia.

    pokrojony na kawałki rabarbar wraz z cukrem na patelni
  • Krok 5

    Truskawki umyj, usuń szypułki i pokrój na połówki lub ćwiartki w zależności od wielkości. Wymieszaj z przestudzonym rabarbarem, cukrem, cukrem z wanilią i mąką ziemniaczaną. Tak przygotowane owoce wyłóż na podpieczony wcześniej spód.

    podduszony rabarbar na patelni oraz pokrojone truskawki w szklanej misce

Beza z migdałami:

  • Krok 6

    Białka ubij razem z cukrem na jasną, sztywną i błyszczącą masę.

    białka w misce z rózgą kuchenną, cukier w drugiej misce
  • Krok 7

    Rozłóż równomiernie na owocach i posyp płatkami migdałów. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 120°C na 5 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 110°C i piecz jeszcze przez 1 godzinę. Upieczoną tartę odstaw do wystudzenia.

    beza z migdałami wyłożona na tarcie bezglutenowej
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-kruche-i-tarty/tarta-bezglutenowa-z-truskawkami-i-rabarbarem

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej