Tarta bezglutenowa z truskawkami i rabarbarem
Tarta bezglutenowa z truskawkami i rabarbarem to moja dzisiejsza letnia propozycja. Cudownie pachnąca, świetnie smakuje, a do tego znakomicie sprawdzi się jako deser także dla osób, które są na diecie bezglutenowej.
Bezglutenowy spód wypełniony po brzegi słodko-kwaśnym nadzieniem z truskawek i rabarbaru, a to wszystko przykryte bezową chmurką z uprażonymi płatkami migdałów. Smak i zapach lata w Twojej kuchni gwarantowany!
Polecam bezglutenową tartę z truskawkami i rabarbarem🍓🍓
Pssst! Sprawdź również nasza poradę: Co zrobić z truskawek?🍓
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie tarty bezglutenowej z truskawkami i rabarbarem:
-
Krok 1
Tortownicę o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180°C.
-
Może się przydać
Tortownica Tradition o średnicy 26 cm to forma idealna do pieczenia biszkoptów na tort, ale też innych okrągłych ciast. Wykonana ze specjalnej czarnej blachy zapobiegającej przywieraniu. Na nasze formy dajemy 5 lat gwarancji!
-
Krok 2
W misce wymieszaj zmielone migdały, mąkę kokosową, jaglaną, sól i cukier. Następnie dodaj żółtka i rozpuszczone masło, dokładnie wymieszaj do połączenia się składników.
-
Krok 3
Wszystko przełóż do tortownicy, wyrównaj i dobrze dociśnij. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 30 min do zarumienienia. Upieczony spód tarty odstaw do przestudzenia.
Nadzienie:
-
Krok 4
Rabarbar umyj i pokrój na kawałki ok. 1 cm grubości. Upraż go krótko na patelni razem z dwiema łyżkami cukru tak, aby puścił sok i nieco zmiękł, ale się nie rozpadał. Odstaw do przestudzenia.
-
Krok 5
Truskawki umyj, usuń szypułki i pokrój na połówki lub ćwiartki w zależności od wielkości. Wymieszaj z przestudzonym rabarbarem, cukrem, cukrem z wanilią i mąką ziemniaczaną. Tak przygotowane owoce wyłóż na podpieczony wcześniej spód.
Beza z migdałami:
-
Krok 6
Białka ubij razem z cukrem na jasną, sztywną i błyszczącą masę.
-
Krok 7
Rozłóż równomiernie na owocach i posyp płatkami migdałów. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 120°C na 5 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 110°C i piecz jeszcze przez 1 godzinę. Upieczoną tartę odstaw do wystudzenia.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-kruche-i-tarty/tarta-bezglutenowa-z-truskawkami-i-rabarbarem |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze