Tarta z malinami i kremem budyniowym



Tarta z malinami i kremem budyniowym już samym wyglądem przywodzi na myśl zbliżające się, coraz cieplejsze dni! Dodatek tych świeżych owoców to jedna z najbardziej wdzięcznych dekoracji słodkich wypieków, a lekko kwaskowy smak malin idealnie komponuje się ze słodyczą budyniowego nadzienia, wzbogaconego o pełną aromatu pastę waniliową.
Delikatne, kruche ciasto po brzegi wypełnione aksamitną, budyniową masą i świeżymi owocami - gwarantuję, że zniknie z Twojej kuchni w mgnieniu oka. Przepis jest na tyle prosty i szybki, że nie sprawi większego problemu w ferworze przedświątecznych przygotowań, a także jest bezpiecznym wyborem na szybki podwieczorek dla rodziny czy przyjaciół!
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch, Mąka Polka oraz Kerrygold.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Spód do tarty z malinami:
-
Krok 1
Mąki przesiej do misy, wymieszaj z cukrem pudrem.
-
Krok 2
Dodaj masło, jajko i ekstrakt waniliowy, zagnieć krótko na jednolite ciasto. Zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki do chłodzenia na 30 minut.
-
Krok 3
Rozwałkuj na blacie oprószonym mąką, na wilkość nieco większą od średnicy formy do tarty.
-
Krok 4
Ciasto ponakłuwaj widelcem i wstaw do zamrażarki na około 15 minut.
-
Krok 5
Piecz w rozgrzanym piekarniku do 180°C około 25 minut, do zrumienienia.
Krem budyniowy do tarty:
-
Krok 6
Zagotuj około 600 ml mleka z cukrem i wanilią. W pozostałej porcji wymieszaj proszek budyniowy. Kiedy mleko się zagotuje, przelej wymieszany budyń i ponownie zagotuj cały czas mieszając.
-
Krok 7
Ugotowany budyń przełóż do miseczki, przykryj folią spożywczą tak aby dotykała budyniu i odstaw do wystudzenia.
-
Krok 8
Miękkie masło utrzyj na jasną masę, a następnie dodawaj stopniowo budyń stale miksując, aż powstanie jednolity krem.
-
Krok 9
Na upiecozny spód do tarty wyłóż krem budyniowy.
-
Może się przydać
Rękawica kuchenna w stylu Retro od Dr. Oetkera będzie modnym dodatkiem w kuchni oraz ułatwi wyjmowanie gorących potraw z piekarnika.
-
Krok 10
Na wierzch wyłóż umyte i osuszone wcześniej maliny. Tartę schłodź w lodówce, przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-kruche-i-tarty/tarta-z-malinami-i-kremem-budyniowym |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze