1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta kruche i tarty
  4. Tarta z malinami i kremem budyniowym

Tarta z malinami i kremem budyniowym

Tarta z malinami i kremem budyniowym - Wszystkiego Słodkiego
Tarta z malinami i kremem budyniowym - Wszystkiego Słodkiego
Dr. Oetker - zdjęcie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
5/5 4 oceny

Tarta z malinami i kremem budyniowym już samym wyglądem przywodzi na myśl zbliżające się, coraz cieplejsze dni! Dodatek tych świeżych owoców to jedna z najbardziej wdzięcznych dekoracji słodkich wypieków, a lekko kwaskowy smak malin idealnie komponuje się ze słodyczą budyniowego nadzienia, wzbogaconego o pełną aromatu pastę waniliową.

Delikatne, kruche ciasto po brzegi wypełnione aksamitną, budyniową masą i świeżymi owocami - gwarantuję, że zniknie z Twojej kuchni w mgnieniu oka. Przepis jest na tyle prosty i szybki, że nie sprawi większego problemu w ferworze przedświątecznych przygotowań, a także jest bezpiecznym wyborem na szybki podwieczorek dla rodziny czy przyjaciół!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Spód do tarty z malinami:

  • Krok 1

    Wszystkie składniki na spód zagnieć szybko na jednolite ciasto. Zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki do chłodzenia na 30 minut.

  • Krok 2

    W międzyczasie nagrzej piekarnik do temperatury 190°C.

  • Krok 3

    Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż nim formę do tarty o średnicy 24 cm. Nakłuj je widelcem.

  • Krok 4

    Ciasto wstaw do zamrażarki do schłodzenia na około 20 minut.

  • Krok 5

    Schłodzoną tartę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 25 minut do zrumienienia. Po upieczeniu wyciągnij z piekarnika i odstaw do przestudzenia.

     

Krem budyniowy do tarty:

  • Krok 6

    Odlej ½ szklanki mleka i wymieszaj z budyniem. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem i pastą z wanilii. Do gotującego się mleka wlej rozmieszany wcześniej budyń i zagotuj do zgęstnienia ciągle mieszając.

  • Pasta z wanilii Bourbon z Madagaskaru

    Powstaje z najbardziej szlachetnej wanilii Bourbon pochodzącej z królestwa wanilii Madagaskaru.

    Pasta z wanilii Bourbon z Madagaskaru
  • Krok 7

    Ugotowany budyń przełóż do miseczki, przykryj folią spożywczą tak aby dotykała budyniu i odstaw do wystudzenia.

  • Krok 8

    Miękkie masło utrzyj na jasną masę, a następnie dodawaj stopniowo budyń stale miksując, aż powstanie jednolity krem. Gotowy krem wyłóż na tarcie.

     

     

  • Krok 9

    Na wierzch wyłóż umyte i osuszone wcześniej maliny. Tartę schłodź w lodówce, przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

  • Może się przydać

    Rękawica kuchenna w stylu Retro od Dr. Oetkera będzie modnym dodatkiem w kuchni oraz ułatwi wyjmowanie gorących potraw z piekarnika.

    Może się przydać
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-kruche-i-tarty/tarta-z-malinami-i-kremem-budyniowym

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej