1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta kruche i tarty
  4. Tarta z malinami i kremem budyniowym

Tarta z malinami i kremem budyniowym

tarta z malinami i kremem budyniowym
tarta z malinami i kremem budyniowym
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 4 oceny

Tarta z malinami i kremem budyniowym już samym wyglądem przywodzi na myśl zbliżające się, coraz cieplejsze dni! Dodatek tych świeżych owoców to jedna z najbardziej wdzięcznych dekoracji słodkich wypieków, a lekko kwaskowy smak malin idealnie komponuje się ze słodyczą budyniowego nadzienia, wzbogaconego o pełną aromatu pastę waniliową.

Delikatne, kruche ciasto po brzegi wypełnione aksamitną, budyniową masą i świeżymi owocami - gwarantuję, że zniknie z Twojej kuchni w mgnieniu oka. Przepis jest na tyle prosty i szybki, że nie sprawi większego problemu w ferworze przedświątecznych przygotowań, a także jest bezpiecznym wyborem na szybki podwieczorek dla rodziny czy przyjaciół!

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch, Mąka Polka oraz Kerrygold.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Spód do tarty z malinami:

  • Krok 1

    Mąki przesiej do misy, wymieszaj z cukrem pudrem.

  • Krok 2

    Dodaj masło, jajko i ekstrakt waniliowy, zagnieć krótko na jednolite ciasto. Zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki do chłodzenia na 30 minut.

  • Krok 3

    Rozwałkuj na blacie oprószonym mąką, na wilkość nieco większą od średnicy formy do tarty.

  • Krok 4

    Ciasto ponakłuwaj widelcem i wstaw do zamrażarki na około 15 minut.

  • Krok 5

    Piecz w rozgrzanym piekarniku do 180°C około 25 minut, do zrumienienia.

Krem budyniowy do tarty:

  • Krok 6

    Zagotuj około 600 ml mleka z cukrem i wanilią. W pozostałej porcji wymieszaj proszek budyniowy. Kiedy mleko się zagotuje, przelej wymieszany budyń i ponownie zagotuj cały czas mieszając.

  • Krok 7

    Ugotowany budyń przełóż do miseczki, przykryj folią spożywczą tak aby dotykała budyniu i odstaw do wystudzenia.

  • Krok 8

    Miękkie masło utrzyj na jasną masę, a następnie dodawaj stopniowo budyń stale miksując, aż powstanie jednolity krem. 

     

     

  • Krok 9

    Na upiecozny spód do tarty wyłóż krem budyniowy. 

  • Może się przydać

    Rękawica kuchenna w stylu Retro od Dr. Oetkera będzie modnym dodatkiem w kuchni oraz ułatwi wyjmowanie gorących potraw z piekarnika.

    Może się przydać
  • Krok 10

    Na wierzch wyłóż umyte i osuszone wcześniej maliny. Tartę schłodź w lodówce, przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-kruche-i-tarty/tarta-z-malinami-i-kremem-budyniowym

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej