Tarta z orzechowym Crème Brûlée
Tarta z orzechowym Crème Brûlée to niebiańska uczta dla podniebienia. Dzisiejsza propozycja deseru jest połączeniem słodkiego orzechowego nadzienia z delikatnym kruchym spodem. Ten przepis jest moim sekretem na udany dzień. Nie wierzycie? Spróbujcie koniecznie, a przekonacie się, że tarta skradnie Wasze serca i podniebienia 😉 Zapraszam na obłędnie smaczny deser.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Spód do tarty:
-
Krok 1
Piekarnik nagrzej do 190°C. Zagnieć ciasto z mąki pszennej, cukru, zimnego masła i 1 żółtka.
-
Krok 2
Ciasto zawiń w folię spożywczą i wstaw na 30 minut do schłodzenia.
-
Krok 3
Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę do tarty. Nakłuj je delikatnie widelcem.
-
Krok 4
Ciasto wstaw do zamrażarki na około 30 minut. Zamiast tego możesz przed pieczeniem przykryć ciasto papierem do pieczenia i wsypać na papier suchą fasolę. Dzięki tym sposobom ciasto nie urośnie i zachowa kształt. Tartę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 25 minut. Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i odstaw do przestudzenia.
-
Krok 5
Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C. Drugie żółtko roztrzep widelcem i za pomocą pędzelka, posmaruj nim tartę. Wstaw do piekarnika na około 5 minut, żeby żółtko się ścięło. Odstaw do wystudzenia.
Przygotowanie nadzienia Crème Brûlée:
-
Krok 6
Piekarnik nagrzej do 120°C. Krokant dokładnie zmiel pulsacyjnie, do powstania gładkiej pasty.
-
Krok 7
Śmietankę, mleko, cukier z wanilią, cukier, sól i pastę przełóż do garnka.
-
Krok 8
Zagotuj i odstaw do przestudzenia.
-
Krok 9
Do przestudzonego kremu wmieszaj żółtka, nie napowietrzając zbytnio masy.
-
Krok 10
Ostrożnie przelej krem do tarty i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 80 minut. Po upieczeniu krem będzie w środkowej części nadal płynny. Po schłodzeniu masa będzie krajalna.
-
Krok 11
Upieczone ciasto zostaw do wystudzenia w piekarniku, a następnie przełóż do lodówki do całkowitego schłodzenia. Najlepiej na całą noc.
-
Krok 12
Wystudzoną tartę posyp brązowym cukrem.
-
Krok 13
Opal cukier za pomocą palnika cukierniczego. Możesz skarmelizować cukier używając w piekarniku funkcji grill (około 2 minuty do rozpuszczenia cukru).
A teraz możesz rozkoszować się pyszną tartą z orzechowym Crème Brûlée ❤️
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-kruche-i-tarty/tarta-z-orzechowym-creme-brulee |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze