Wegańska tarta słony karmel z popcornem
Masz ochotę na chwileczkę słodkiego zapomnienia? Gwarantuję, że wegańska tarta ze słonym karmelem przypadnie do gustu każdemu z Was! Kruchy spód z dodatkiem gorzkiej czekolady🍫, aksamitna karmelowa masa , przygotowana na bazie śmietanki kokosowej🥥, a do tego wisienka na torcie, a raczej popcorn na tarcie!🍿 😊 I voila!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Spód do wegańskiej tarty ze słonym karmelem:
-
Krok 1
Wymieszaj zmielone płatki migdałów, płatki owsiane, olej kokosowy oraz syrop z agawy.
-
Krok 2
Dodaj rozpuszczoną czekoladę i dobrze wymieszaj.
-
Krok 3
Na formę do tarty (o średnicy 24 cm) wyłóż spód i dobrze dociśnij.
-
Krok 4
Odstaw do lodówki do schłodzenia, na czas przygotowania kremu karmelowego.
-
Może się przydać
Forma do tarty z wyjmowanym dnem ułatwi i usprawni przygotowanie tart zarówno na słodko, jak i w wytrawnej wersji. Formy do tart mogą posiadać wyjmowane dno, co pozwala na sprawne wyjęcie upieczonego ciasta, nie krusząc go i nie łamiąc. Niezastąpiony produkt w kuchni każdego miłośnika wypieków.
Wegański krem karmelowy:
-
Krok 5
Do garnka dodaj połowę śmietanki kokosowej, sól i cukier kokosowy.
-
Krok 6
Gotuj karmel przez około 15 minut na średnim ogniu, aż nabierze ciemnej barwy i stanie się gęstszy. Kilka łyżek karmelu odłóż do dekoracji.
-
Krok 7
Wymieszaj skrobię kukurydzianą, mleko migdałowe i ekstrakt z wanilii.
-
Może się przydać
Sekretem najlepszych przepisów jest dodatek naturalnego ekstraktu z wanilią Bourbon z Madagaskaru. Aromat tej najszlachetniejszej ze wszystkich przypraw idealnie dopełni smak Waszych ulubionych ciast i deserów. Warto spróbować!
-
Krok 8
Do karmelu dodaj pozostałą część mleka kokosowego i wymieszane z ekstraktem waniliowym i skrobią kukurydzianą, mleko migdałowe. Całość gotuj, cały czas mieszając, do uzyskania gęstego budyniu.
-
Krok 9
Przełóż krem na wystudzoną tartę.
-
Krok 10
Odstaw tartę do wystudzenia, a następnie wstaw ją do lodówki na około 3 godziny.
-
Krok 11
Tartę polej częścią karmelu, aby popcorn dobrze się przykleił.Upraż popcorn na oleju i ułóż go na schłodzonej tarcie. Polej pozostawionym karmelem.
Przed otwarciem mleko kokosowe powinno być przechowywane w lodówce minimum 12 godzin. Dzięki temu śmietanka oddzieli się łatwo od reszty mleka.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/weganskie/weganska-tarta-slony-karmel-z-popcornem |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze