1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta parzone
  4. Bezglutenowe pączki hiszpańskie

Bezglutenowe pączki hiszpańskie

bezglutenowe pączki hiszpańskie (gniazdka) polane lukrem - Wszystkiego Słodkiego
bezglutenowe pączki hiszpańskie (gniazdka) polane lukrem - Wszystkiego Słodkiego
Zespół Wszystkiego Słodkiego - zdjęcie profilowe
Zespół Wszystkiego Słodkiego Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

🍩 Bezglutenowe pączki hiszpańskie zdominowały dzisiaj naszą kuchnię! Jeśli ograniczasz gluten - ten przepis na Tłusty Czwartek jest idealny! Gniazdka - bo tak inaczej możemy nazwać hiszpańskie pączki - są mięciutkie, z wierzchu delikatnie chrupiące i naprawdę przepyszne! 😄 Podałam je tradycyjnie oblane lukrem. Jeżeli masz ochotę, możesz serwować je posypane cukrem pudrem lub oblane czekoladą. Przepis jest po prostu doskonały! Wypróbuj i przekonaj się! ❤️


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie bezglutenowych pączków hiszpańskich:

  • Krok 1

    Wodę razem z masłem i solą umieść w garnku i zagotuj.

    garnek z wodą i masłem, obok miseczka z solą
  • Krok 2

    Wymieszaj mąki z sodą i cukrem z wanilią.

    mąka ryżowa, kukurydziana i ziemniaczana oraz cukier z wanilią bez glutenu i soda oczyszczona w misce, obok opakowanie cukru z wanilią bez glutenu od dr. oetkera oraz łyżeczka
  • Cukier z wanilią Bourbon bez glutenu Dr. Oetker

    Cukier z wanilią od Dr. Oetkera zawiera dodatek ziarenek z prawdziwej wanilii Bourbon z Madagaskaru. Dzięki temu nadaje Twoim deserom i wypiekom niepowtarzalnego aromatu! Produkt nie zawiera glutenu.

    Cukier z wanilią Bourbon bez glutenu Dr. Oetker
  • Krok 3

    Gdy woda z masłem się zagotuje, wsyp suche składniki do garnka i wymieszaj drewnianą łyżką na jednolite ciasto. Przełóż do miski do przestudzenia.

    ciasto parzone na pączki hiszpańskie w szklanej misce
  • Krok 4

    W międzyczasie, gdy ciasto będzie stygło, papier do pieczenia potnij na ok. 10-centymetrowe kwadraty. Wymieszaj składniki na lukier i przygotuj worek cukierniczy z końcówką w kształcie gwiazdki do wyciskania ciasta.

    cukier puder w misce, obok połówka cytryny
  • Krok 5

    Po przestudzeniu ciasta dodawaj do niego kolejno jajka i miksuj.

    jajka w misce
  • Krok 6

    Gotowe ciasto przełóż do worka cukierniczego i wyciskaj kształt gniazdek na kwadraty z papieru do pieczenia. Rozgrzej olej do temperatury 175°C, wkładaj pączki na rozgrzany tłuszcz papierem do góry. Po dłuższej chwili zdejmij papier. Smaż gniazdka z obu stron do zarumienienia.

    ciasto na gniazdka (pączki hiszpańskie) wyciskane na papier do pieczenia za pomocą rękawa (worka) cukierniczego
  • Może się przydać

    Tylka ozdobna w kształcie gwiazdy otwartej 1M marki Wilton ze stali nierdzewnej nadaje się do tworzenia ozdób takich, jak rozety, kwiaty i gwiazdkowe wypełnienia. Z jej pomocą wyciśniesz także ciasto na pączki hiszpańskie (gniazdka). Pasuje do każdego większego rękawa cukierniczego!

    Może się przydać

Lukrowanie pączków:

  • Krok 7

    Po usmażeniu pączki odsącz na arkuszach ręcznika papierowego. Lukruj, gdy są jeszcze ciepłe.*

Porada:

⭐ Ważne jest, żeby polukrować ciepłe pączki, ponieważ lukier wyschnie, a nie pozostanie mokry i lepiący.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-parzone/bezglutenowe-paczki-hiszpanskie

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej