Bezglutenowe pączki hiszpańskie
🍩 Bezglutenowe pączki hiszpańskie zdominowały dzisiaj naszą kuchnię! Jeśli ograniczasz gluten - ten przepis na Tłusty Czwartek jest idealny! Gniazdka - bo tak inaczej możemy nazwać hiszpańskie pączki - są mięciutkie, z wierzchu delikatnie chrupiące i naprawdę przepyszne! 😄 Podałam je tradycyjnie oblane lukrem. Jeżeli masz ochotę, możesz serwować je posypane cukrem pudrem lub oblane czekoladą. Przepis jest po prostu doskonały! Wypróbuj i przekonaj się! ❤️
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie bezglutenowych pączków hiszpańskich:
-
Krok 1
Wodę razem z masłem i solą umieść w garnku i zagotuj.
-
Krok 2
Wymieszaj mąki z sodą i cukrem z wanilią.
-
Cukier z wanilią Bourbon bez glutenu Dr. Oetker
Cukier z wanilią od Dr. Oetkera zawiera dodatek ziarenek z prawdziwej wanilii Bourbon z Madagaskaru. Dzięki temu nadaje Twoim deserom i wypiekom niepowtarzalnego aromatu! Produkt nie zawiera glutenu.
-
Krok 3
Gdy woda z masłem się zagotuje, wsyp suche składniki do garnka i wymieszaj drewnianą łyżką na jednolite ciasto. Przełóż do miski do przestudzenia.
-
Krok 4
W międzyczasie, gdy ciasto będzie stygło, papier do pieczenia potnij na ok. 10-centymetrowe kwadraty. Wymieszaj składniki na lukier i przygotuj worek cukierniczy z końcówką w kształcie gwiazdki do wyciskania ciasta.
-
Krok 5
Po przestudzeniu ciasta dodawaj do niego kolejno jajka i miksuj.
-
Krok 6
Gotowe ciasto przełóż do worka cukierniczego i wyciskaj kształt gniazdek na kwadraty z papieru do pieczenia. Rozgrzej olej do temperatury 175°C, wkładaj pączki na rozgrzany tłuszcz papierem do góry. Po dłuższej chwili zdejmij papier. Smaż gniazdka z obu stron do zarumienienia.
-
Może się przydać
Tylka ozdobna w kształcie gwiazdy otwartej 1M marki Wilton ze stali nierdzewnej nadaje się do tworzenia ozdób takich, jak rozety, kwiaty i gwiazdkowe wypełnienia. Z jej pomocą wyciśniesz także ciasto na pączki hiszpańskie (gniazdka). Pasuje do każdego większego rękawa cukierniczego!
Lukrowanie pączków:
-
Krok 7
Po usmażeniu pączki odsącz na arkuszach ręcznika papierowego. Lukruj, gdy są jeszcze ciepłe.*
Porada:
⭐ Ważne jest, żeby polukrować ciepłe pączki, ponieważ lukier wyschnie, a nie pozostanie mokry i lepiący.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-parzone/bezglutenowe-paczki-hiszpanskie |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze