1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta parzone
  4. Ptysie z kruszonką

Ptysie z kruszonką

ptysie z kruszonką i kremem Wszystkiego Słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Ptysie z kruszonką, czyli choux au craquelin! Eleganckie, urocze i nieziemsko pyszne! Jeśli kochacie wypieki z ciasta parzonego, ptyś z kruszonką skradnie Wasze serca i podniebienia 😍 Delikatnie chrupiący, wypełniony klasycznym kremem chantilly z dodatkiem różowej czekolady ruby🌸 

Krążki z kruszonki wyłożone na ptysiowe ciasto w piekarniku zmieniają się w delikatną, chrupiącą skorupkę. Krok po kroku pokażę Wam, jak poradzić sobie z przygotowaniem klasycznego ciasta parzonego (najlepszy przepis!), a także jak wyczarować bajeczną, czerwoną kruszonkę.

Jeśli jesteście ciekawi, jak przygotować klasyczną wersję ptysia z jasną kruszonką lub czarną i kakaową, zerknijcie do porady Idealne ptysie z kruszonką - sprawdź przepis na choux au craquelin! (wszystkiegoslodkiego.pl)

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch, Kerrygold oraz Barry Callebaut.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Krem Chantilly z czekoladą Ruby*

  • Krok 1

    Krem Chantilly przygotuj dzień przed pieczeniem ptysi.

    Podgrzej śmietankę #1, mleko i cukier.

    śmietanka w rondelku na płycie indukcyjnej bosch, w miseczce czekolada Ruby Callebaut
  • Krok 2

    Żelatynę namocz w wodzie.

    żelatyna uniwersalna Dr. Oetkera w miseczce masa żelatynowa
  • Krok 3

    Do gorącej śmietanki przełóż masę żelatynową, wymieszaj do rozpuszczenia się żelatyny. Do naczynia przesyp czekoladę i zalej ją gorącą śmietanką. Zblenduj.

    na blacie blender ręczny bosch i naczynie ze śmietanką
  • Krok 4

    Dodaj zimną śmietankę #2, ponownie zblenduj. Przykryj folią spożywczą na styk i odstaw na noc do lodówki.

    w szklanym naczyniu krem chantilly z czekolada ruby Callebaut

Kruszonka czerwona

  • Krok 5

    W misce umieść wszystkie składnki na kruszonkę.

     

    w robocie kuchennym bosch składniki na czerwoną kruszonkę do ptysi
  • Krok 6

    Zagnieć do połączenia składników.

    w misie robota kuchennego bosch czerwona kruszonka
  • Krok 7

    Ciasto rozwałkuj pomiędzy akrkuszami papieru do pieczenia na grubość około 3-5 mm. Odstaw do lodówki na czas przygotowania ciasta parzonego.

    czerwone ciasto kruche na kruszonkę pomiędzy arkuszami do pieczenia obok drewniany wałek

Ciasto parzone

  • Krok 8

    Mleko z wodą zagoruj z masłem, cukrem i miodem.

    w rondelku mleko z masłem obok rozbełtane jajka w miseczce i mąka w białym naczyniu
  • Krok 9

    Dodaj mąkę i zaparz ją przez 1-2 minuty na średnim ogniu, cały czas mieszając. Jajka rozbełtaj z solą.

    na małej płycie indukcyjnej bosch w garnku zaparzona mąka obok jajka
  • Krok 10

    Zestaw z palnika i stopniowo dodawaj masę jajeczną. 

    w rondelku surowe ciasto parzone obok mikser bosch
  • Krok 11

    Formę do pieczenia wyłóż matą silikonową. Ciasto przełóż do worka cukierniczego z okrągłą tylką o średnicy 12 mm i szptycuj ptysie.

    w blaszce na macie silikonowej wyszprycowane nieupieczone ptysie obok czerwone rozwałkowane ciasto kruche
  • Krok 12

    Ringiem lub szklanym naczunie wykrawaj schłodzone kruche ciasto i nakładaj na wyszprycowane ciasto parzone.

    na dużych blachach do pieczenia nieupieczone ptysie z czerwoną kruszonką
  • Krok 13

    Ptysie piecz około 40 minut 1 nagrzanym piekarnku do 160°C. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.

    w blaszce upieczone ptysie z czerwoną kruszonką
  • Krok 14

    Ubij schłodzony krem chantilly dodając do niego odrobinę czerwonego barwnika. 

    w misie robota bosch ubity krem chantilly z czerwonym barwnikiem Wilton
  • Krok 15

    Ptysie przetnij powyżej połowy. Krem przełóż do worka cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki ( np. 4B lub 6B Wilton). Zamknij ptysie częścią z kruszonką.

    przekrojony ptyś z czerwoną kruszonką nadziany różowym kremem
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-parzone/ptysie-z-kruszonka

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej