Ptysie z kruszonką
Ptysie z kruszonką, czyli choux au craquelin! Eleganckie, urocze i nieziemsko pyszne! Jeśli kochacie wypieki z ciasta parzonego, ptyś z kruszonką skradnie Wasze serca i podniebienia 😍 Delikatnie chrupiący, wypełniony klasycznym kremem chantilly z dodatkiem różowej czekolady ruby🌸
Krążki z kruszonki wyłożone na ptysiowe ciasto w piekarniku zmieniają się w delikatną, chrupiącą skorupkę. Krok po kroku pokażę Wam, jak poradzić sobie z przygotowaniem klasycznego ciasta parzonego (najlepszy przepis!), a także jak wyczarować bajeczną, czerwoną kruszonkę.
Jeśli jesteście ciekawi, jak przygotować klasyczną wersję ptysia z jasną kruszonką lub czarną i kakaową, zerknijcie do porady Idealne ptysie z kruszonką - sprawdź przepis na choux au craquelin! (wszystkiegoslodkiego.pl)
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch, Kerrygold oraz Barry Callebaut.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Krem Chantilly z czekoladą Ruby*
-
Krok 1
Krem Chantilly przygotuj dzień przed pieczeniem ptysi.
Podgrzej śmietankę #1, mleko i cukier.
-
Krok 2
Żelatynę namocz w wodzie.
-
Krok 3
Do gorącej śmietanki przełóż masę żelatynową, wymieszaj do rozpuszczenia się żelatyny. Do naczynia przesyp czekoladę i zalej ją gorącą śmietanką. Zblenduj.
-
Krok 4
Dodaj zimną śmietankę #2, ponownie zblenduj. Przykryj folią spożywczą na styk i odstaw na noc do lodówki.
Kruszonka czerwona
-
Krok 5
W misce umieść wszystkie składnki na kruszonkę.
-
Krok 6
Zagnieć do połączenia składników.
-
Krok 7
Ciasto rozwałkuj pomiędzy akrkuszami papieru do pieczenia na grubość około 3-5 mm. Odstaw do lodówki na czas przygotowania ciasta parzonego.
Ciasto parzone
-
Krok 8
Mleko z wodą zagoruj z masłem, cukrem i miodem.
-
Krok 9
Dodaj mąkę i zaparz ją przez 1-2 minuty na średnim ogniu, cały czas mieszając. Jajka rozbełtaj z solą.
-
Krok 10
Zestaw z palnika i stopniowo dodawaj masę jajeczną.
-
Krok 11
Formę do pieczenia wyłóż matą silikonową. Ciasto przełóż do worka cukierniczego z okrągłą tylką o średnicy 12 mm i szptycuj ptysie.
-
Krok 12
Ringiem lub szklanym naczunie wykrawaj schłodzone kruche ciasto i nakładaj na wyszprycowane ciasto parzone.
-
Krok 13
Ptysie piecz około 40 minut 1 nagrzanym piekarnku do 160°C. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.
-
Krok 14
Ubij schłodzony krem chantilly dodając do niego odrobinę czerwonego barwnika.
-
Krok 15
Ptysie przetnij powyżej połowy. Krem przełóż do worka cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki ( np. 4B lub 6B Wilton). Zamknij ptysie częścią z kruszonką.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-parzone/ptysie-z-kruszonka |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze