Mini pączki hiszpańskie
Mini pączki hiszpańskie, czyli wilgotne kuleczki z ciasta parzonego 😍Jeśli nie macie czasu na wyrastanie ciasta drożdżowego, wyrabianie i formowanie, ten przepis to złoto!🥇Idealny pomysł na nieco inne pączki na tłusty czwartek.
Niewielkie porcje ciasta wystarczy wykładać łyżką na rozgrzany olej - mini pączki wychodzą nieco rustykalne, o nieregularnych kształtach, ale za to jak smakują! Na koniec tylko solidna dawka cukru pudru i można rozpocząć świętowanie!
Zobacz mój przepis na mini pączki hiszpańskie!
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker oraz Kerrygold.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Mini pączki hiszpańskie:
-
Krok 1
Zagotuj wodę, z mlekiem, solą, masłem oraz cukrem z wanilią.
-
Krok 2
Na gotujący się płyn, wsyp mąkę i mieszaj jeszcze przez około 3 minuty. Gotowe ciasto powinno mieć szklisty wygląd i łatwo odchodzić od garnka.
-
Krok 3
Przełóż ciasto do misy miksera i odstaw do przestudzenia. Następnie dodawaj po jednym jajku ciągle miksując, do połączenia ciasta.
-
Krok 4
Na rozgrzany do 175°C olej nakładaj małe porcje ciasta i smaż przez kilka minut z obu stron. Pączki powinny znacznie zwiększyć swoją objętość podczas smażenia.
-
Krok 5
Gotowe układaj na ręcznikach papierowych, aby wchłonęły nadmiar tłuszczu. Posyp je obficie cukrem pudrem.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-parzone/mini-paczki-hiszpanskie |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze