Czekoladowa karpatka z truskawkami
Czekoladowa karpatka z truskawkami to wakacyjna odsłona tradycyjnej wersji tego ciasta! Czekoladowe ciasto i czekoladowy krem budyniowy przełamują truskawki. Ponieważ sezon na truskawki niebawem się skończy – pospieszcie się z przygotowaniem tej karpatki! Uwierzcie mi, najlepiej smakuje właśnie teraz :) Karpatkę wyjmuję z lodówki godzinę przed podaniem – dzięki temu krem ma najlepszą konsystencję. Ciasto pięknie wygląda, zachęca do spróbowania :) Zapraszam po przepis!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciasto na karpatkę:
-
Krok 1
Piekarnik nagrzej do temperatury 200°C. Formę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
-
Krok 2
Wodę i masło zagotuj. Na gotującą się wodę wsyp przesianą mąkę z kakao i cały czas gotując na średniej mocy palnika, mieszaj przez około 3-4 minuty. Gotowe ciasto powinno mieć szklisty wygląd i odchodzić od garnka. Odstaw do lekkiego przestudzenia.
-
Krok 3
Dodawaj po jednym jajku - za każdym razem dokładnie miksując - do połączenia ciasta. Ciasto rozłóż równomiernie na blaszce. Piecz przez około 35 – 40 minut.
-
Krok 4
Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia. Przed końcem pieczenia warto sprawdzić czy ciasto jest dobrze wysuszone od spodu. Jeśli jest wilgotne, zmniejsz temperaturę do 150 i susz przez kolejne 10-15 minut.
Krem budyniowy do karpatki:
-
Krok 5
Do wysokiego naczynia odlej około 350 ml mleka, dodaj cukier i budynie, dokładnie wymieszaj. Pozostałe mleko przelej do garnka i zagotuj wraz z śmietanką i czekoladą połamaną na kawałki.
-
Może się przydać
Wysokiej jakości, trwały pojemnik z miarką do miksowania o pojemności 1,4 l. Posiada gumowy spód, a także miarkę do odmierzania produktów płynnych i sypkich.
-
Krok 6
Przelej wymieszany budyń i zagotuj do uzyskania budyniowej masy. Gorący budyń przelej do miski, przykryj folią spożywczą, tak, by stykała się z budyniem i odstaw do wystudzenia.
-
Krok 7
Wystudzony budyń zmiksuj i cały czas miksując dodawaj po łyżce miękkie masło.
Dodatkowo:
-
Krok 8
Wystudzone ciasto przekrój na pół. Rozsmaruj na nim krem budyniowy, na kremie rozłóż pokrojone truskawki (pozostawiając kilka do dekoracji na wierzch ciasta).
-
Krok 9
Krem przykryj druga połową ciasta. Odstaw na około 2 godziny do lodówki, by krem dobrze stężał.
-
Krok 10
Przed podaniem oprósz ciasto cukrem pudrem i udekoruj truskawkami.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-parzone/czekoladowa-karpatka-z-truskawkami |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze