1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta parzone
  4. Czekoladowa karpatka z truskawkami

Czekoladowa karpatka z truskawkami

Czekoladowa karpatka z truskawkami i cukrem pudrem
Czekoladowa karpatka z truskawkami i cukrem pudrem
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 6 ocen

Czekoladowa karpatka z truskawkami to wakacyjna odsłona tradycyjnej wersji tego ciasta! Czekoladowe ciasto i  czekoladowy krem budyniowy przełamują truskawki. Ponieważ sezon na truskawki niebawem się skończy – pospieszcie się z przygotowaniem tej karpatki! Uwierzcie mi, najlepiej smakuje właśnie teraz :) Karpatkę wyjmuję z lodówki godzinę przed podaniem – dzięki temu krem ma najlepszą konsystencję. Ciasto pięknie wygląda, zachęca do spróbowania :) Zapraszam po przepis!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto na karpatkę:

  • Krok 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 200°C. Formę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.

  • Krok 2

    Wodę i masło zagotuj. Na gotującą się wodę wsyp przesianą mąkę z kakao i cały czas gotując na średniej mocy palnika, mieszaj przez około 3-4 minuty. Gotowe ciasto powinno mieć szklisty wygląd i odchodzić od garnka. Odstaw do lekkiego przestudzenia.

  • Krok 3

    Dodawaj po jednym jajku - za każdym razem dokładnie miksując - do połączenia ciasta. Ciasto rozłóż równomiernie na blaszce. Piecz przez około 35 – 40 minut.

  • Krok 4

    Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia. Przed końcem pieczenia warto sprawdzić czy ciasto jest dobrze wysuszone od spodu. Jeśli jest wilgotne, zmniejsz temperaturę do 150 i susz przez kolejne 10-15 minut.

Krem budyniowy do karpatki:

  • Krok 5

    Do wysokiego naczynia odlej około 350 ml mleka, dodaj cukier i budynie, dokładnie wymieszaj. Pozostałe mleko przelej do garnka i zagotuj wraz z śmietanką i czekoladą połamaną na kawałki.

  • Może się przydać

    Wysokiej jakości, trwały pojemnik z miarką do miksowania o pojemności 1,4 l. Posiada gumowy spód, a także miarkę do odmierzania produktów płynnych i sypkich.

    Może się przydać
  • Krok 6

    Przelej wymieszany budyń i zagotuj do uzyskania budyniowej masy. Gorący budyń przelej do miski, przykryj folią spożywczą, tak, by stykała się z budyniem i odstaw do wystudzenia.

  • Krok 7

    Wystudzony budyń zmiksuj i cały czas miksując dodawaj po łyżce miękkie masło.

Dodatkowo:

  • Krok 8

    Wystudzone ciasto przekrój na pół. Rozsmaruj na nim krem budyniowy, na kremie rozłóż pokrojone truskawki (pozostawiając kilka do dekoracji na wierzch ciasta).

  • Krok 9

    Krem przykryj druga połową ciasta. Odstaw na około 2 godziny do lodówki, by krem dobrze stężał.

  • Krok 10

    Przed podaniem oprósz ciasto cukrem pudrem i udekoruj truskawkami.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-parzone/czekoladowa-karpatka-z-truskawkami

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej