1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta parzone
  4. Karpatka z kremem malinowym

Karpatka z kremem malinowym

karpatka z kremem malinowym udekorowana cukrem pudrem, pokruszonymi malinami liofilizowanymi oraz świeżymi malinami - wszystkiego słodkiego
karpatka z kremem malinowym udekorowana cukrem pudrem, pokruszonymi malinami liofilizowanymi oraz świeżymi malinami - wszystkiego słodkiego
Dr. Oetker - zdjęcie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Karpatka z kremem malinowym kojarzy mi się z latem i błogim odpoczynkiem. Chrupiąca na wierzchu, z pysznym kremem w środku. Krem śmietankowy cudownie uzupełniają lekko kwaśne maliny. Mimo, że wiele osób obawia się ciasta parzonego, uspokajam - postępując zgodnie ze wskazówkami, wystarczy odrobina cierpliwości, a wyjdzie idealne! :) Polecam na weekend! ☕

➡️Zobacz też nasze porady: Jak przygotować idealne ciasto parzone?


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto parzone na karpatkę z kremem malinowym:

  • Krok 1

    Piekarnik nagrzej do 200°C, a blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.

    blacha z wyposażenia piekarnika wyłożona papierem do pieczenia
  • Krok 2

    W garnku zagotuj mleko z wodą i masłem.

    mleko z wodą w garnku, mało i mąka w miseczkach
  • Krok 3

    Na gotującą się wodę z mlekiem i masłem wsyp mąkę i gotuj przez około 4 minuty, cały czas mieszając drewnianą łyżką.

    roztopione masło z mlekiem i wodą w garnku, mąka w misce, obok drewniana łyżka
  • Krok 4

    Tak przygotowane ciasto powinno odchodzić od garnka. Odstaw je do przestudzenia (na około 5 minut), a następnie dodawaj po jednym jajku, za każdym razem dokładnie mieszając.

    parzone ciasto w garnku z drewnianą łyżką, jajka w miseczce
  • Krok 5

    Otrzymane ciasto powinno być dosyć gęste.

    ciasto parzone na karpatkę w garnku
  • Krok 6

    Rozłóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika.

    ciasto parzone rozłożone na blasze do pieczenia
  • Krok 7

    Piecz przez około 30 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 190°C i piecz jeszcze przez 10-15 minut. Upieczone ciasto odstaw do przestudzenia.

    upieczone ciasto na karpatkę na blaszce

Krem malinowy:

  • Krok 8

    Cukier puder wymieszaj ze śmietan-fixem. Schłodzoną śmietankę ubij krótko z serkiem mascarpone.

    śmietanka kremówka, mascarpone i cukier puder ze śmietan-fixem w miseczkach, rózga kuchenna
  • Może się przydać

    Ubijaczka (rózga kuchenna) w stylu retro z drewnianą rączką - idealna do ubijania jajek, kremu, mieszania ciast, kaszy manny czy budyniu.

    Może się przydać
  • Krok 9

    Pod koniec ubijania wsyp cukier puder ze śmietan-fixem i ubijaj do uzyskania sztywnej konsystencji. Delikatnie wmieszaj zblendowane maliny.

    krem malinowy w miseczce z rózgą kuchenną
  • Krok 10

    Ciasto przekrój na pół i na jednej części rozsmaruj krem malinowy.

    krem malinowy rozsmarowany na połowie ciasta do karpatki
  • Krok 11

    Następnie ułóż na nim świeże owoce i lekko dociśnij drugą połową ciasta. Odstaw na około 2 godziny do lodówki, aby krem dobrze stężał.

    maliny ułożone na kremie malinowym rozsmarowanym na połowie ciasta karpatkowego
  • Krok 12

    Pokrusz maliny liofilizowane i wymieszaj je z cukrem pudrem. Mieszanką posyp ciasto i udekoruj świeżymi malinami.

    karpatka udekorowana liofilizowany,i malinami wymieszanymi z cukrem pudrem
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-parzone/karpatka-z-kremem-malinowym

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej