Ekler
Kto z nas w dzieciństwie nie przyklejał nosa do szyby cukierni, wpatrując się w wypełnione po brzegi budyniem eklery? 😍 Z moim przepisem przygotujesz je samodzielnie w szybki i prosty sposób.
Klasyczny ekler skrywa pyszny, waniliowy budyń przygotowany na słodkiej śmietance, a jego wierzch pokrywa czekoladowa polewa. Jeśli do tej pory przygotowanie ciasta parzonego napawało Cię strachem, zobacz krok po kroku jak z nim postępować. To naprawdę nic trudnego, a opanowując ten przepis możesz rozkoszować się smakiem ulubionego deseru kiedy tylko zechcesz!
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch oraz Kerrygold.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciasto parzone (ptysiowe):
-
Krok 1
Piekarnik nagrzej do temperatury 190°C.
Wodę zagotuj razem z solą i masłem.
Kiedy zacznie się gotować wsyp mąkę i mieszaj całość drewnianą łyżką, aż ciasto stanie się szkliste i zacznie odchodzić od garnka.
Odstaw je do przestudzenia.
-
Krok 2
Ciasto przełóż do miski.
Stopniowo dodawaj jajka wymieszane z białkami i zmiksuj na jednolitą masę.
-
Krok 3
Ciasto ptysiowe przełóż do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką (u mnie Wilton 1M) i wyciskaj eklery na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 30-35 minut.
Piekłam eklery na 2 razy.
Budyń na śmietance:
-
Krok 4
Część smietanki odlej i wymieszaj z proszkiem budyniowym.
Zagotuj śmietankę z cukrem i pastą waniliową, a następnie połącz z rozmieszanym budyniem. Gotuj krótko do zgęstnienia.
-
Krok 5
Gotowy budyń przełóż do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw do wystudzenia.
-
Krok 6
Wystudzony budyń przełóż do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką lub tylką do nadziewania.
Nadziewaj eklery od spodu, dla równomiernego efektu wyciskaj budyń w dwóch miejscach.
-
Rękaw cukierniczy 30 cm
Rękawy cukiernicze jednorazowe do dekoracji. Rękawy są podstawą i wielkim ułatwieniem przy dekoracji wypieków za pomocą kremów, bitej śmietany, bezy oraz innych mas.
Polewa z czekolady:
-
Krok 7
Czekoladę zalej gorącą śmietanką, poczekaj 2 minuty, wymieszaj dokładnie a następnie oblewaj nią eklery.
Odłóż eklery do zastygnięcia polewy.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-parzone/ekler |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze