1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Z owocami
  4. Malinowiec

Malinowiec

malinowiec ciasto z malinami wszystkiego słodkiego
malinowiec ciasto z malinami wszystkiego słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

W moim malinowym chruśniaku czeka na Was przepis na najlepsze letnie ciasto! Prawdziwy malinowy zawrót głowy - koniecznie zerknijcie na malinowiec, który przygotowałam!🩷

Delikatna warstwa biszkoptu przykryta intensywnie malinowym musem na bazie śmietanki i jogurtu naturalnego - w połączeniu z malinami tworzą lekki i orzeźwiający krem. Na wierzchu ciasta ułożyłam sporą ilość świeżych malin i całość zalałam galaretką. Bardziej malinowo już się nie da!🤭

Malinowiec to idealne ciasto na upalne dni - jeśli szukasz pysznego i prostego ciasta z malinami, wypróbuj mój przepis.

 

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Mąka Polka oraz Bosch.

 

Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Biszkopt

  • Krok 1

    Białka oddziel od żółtek i ubij z cukrem na puszystą pianę.

    w misie robota białka obok miseczka z żółtkami
  • Krok 2

    Żółtka wymieszaj z wodą. Mąkę przesiej do miski i wymieszaj z proszkiem do pieczenia.

    ubijane białka na biszkopt obok pozostałe składniki
  • Krok 3

    Całość delikatnie wymeszaj. Przełóż do formy o wymiarach 38 x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 170°C.

    w dużej blaszce nieupieczony spód do ciasta malinowego
  • Krok 4

    Piecz 45 minut do suchego patyczka.

    w formie upieczony spód do ciasta malinowego

Mus malinowy

  • Krok 5

    Jogurt wymieszaj z malinami, nieco je rozgniatając widelcem.

    w miseczce maliny i jogurt grecki
  • Krok 6

    Galaretki rozpuść i odstaw do wystudzenia. Kiedy będą wystudzone ubij śmietankę, po czym delikatnie wmieszaj jogurt z malinami i galaretkę.

    ubijana śmietanka na mus malinowy do malinowca
  • Krok 7

    Upieczony biszkopt wyciągnij z blaszki, usuń papier do pieczenia. Zetnij skórkę z biszkoptu i umieść ponownie w formie.

    upieczony i przełożony do formy spód do ciasta malinowiec
  • Krok 8

    Mus malinowy przelej na biszkopt. Odstaw do stężenia do lodówki.

    ciasto w formie z musem malinowym na wierzchu

Malinowa galaretka

  • Krok 9

    Galaretki rozpuść i odstaw do wystudzenia. Mieszaj od czasu do czasu.

    rozpuszczone galaretki Dr. Oetkera
  • Krok 10

    Na mus rozłóż równomiernie maliny.

    w dużej formie ciasto z malinami
  • Krok 11

    Ciasto zalej tężejącą galaretką. Odstaw do lodóki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.

    w dużej blaszce ciasto malinowiec z galaretką
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/desery-z-owocami/malinowiec

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej