Ciasto Biskup
Ciasto Biskup to jeden z tych wypieków, które okre艣la si臋 mianem "na specjalne okazje". Swoj膮 dosy膰 charakterystyczn膮 nazw臋 zawdzi臋cza warstwie najcz臋艣ciej wi艣niowej galaretki, której kolor przypomina odcie艅 szat biskupich. 馃槉
Nie musisz mie膰 wi艣ni pod r臋k膮, aby przygotowa膰 to ciasto. Wystarczy u偶y膰 dowolnych czerwonych owoców i galaretki. W moim przepisie s膮 to maliny.
Ciasto Biskup, cho膰 sk艂ada si臋 z kilku warstw, nie jest trudne do przygotowania. Znajdziesz w nim biszkopt, galaretk臋 z owocami, waniliowy krem budyniowy, a na samej górze warstw臋 makowo-kokosowej bezy z polew膮 z czekolady.
Biszkopt przygotowa艂am z naszego przepisu na biszkopt bez m膮ki ziemniaczanej (z wod膮) i u偶y艂am proporcji na 3 jajka. Upiek艂am go jednak w prostok膮tnej formie po to, aby otrzyma膰 jeden równy blat potrzebny do spodu ciasta.
W naszym poradniku "Biszkopt do tortu - który wybra膰?" znajdziesz wi臋cej przepisów na ró偶ne biszkopty do tortów i ciast przek艂adanych.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudno艣ci
- 艢redni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie budyniu na krem:
-
Krok 1
400 ml mleka zagotuj z cukrem i 艂y偶k膮 mas艂a.
Budy艅 wymieszaj z pozosta艂ym mlekiem i 偶ó艂tkami, dodaj do gotuj膮cego si臋 mleka i mieszaj do zg臋stnienia.
Prze艂ó偶 do miski, przykryj dok艂adnie foli膮 spo偶ywcz膮 tak, aby dotyka艂a budyniu, i odstaw do wystudzenia.
Biszkopt waniliowy z wod膮 na ciasto Biskup:
-
Krok 2
Prostokatn膮 form臋 do pieczenia wy艂ó偶 papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temperatury 170°C.
-
Krok 3
M膮k臋 wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
-
Krok 4
Bia艂ka ubij z cukrem i cukrem z wanili膮 na sztywn膮 pian臋, a nast臋pnie dodaj wod臋 i zmiksuj.
-
Krok 5
Do piany z bia艂ek wmiksuj 偶ó艂tka. Na koniec dodaj mak臋 z proszkiem do pieczenia i wymieszaj dok艂adnie.
-
Krok 6
Mas臋 wy艂ó偶 równomiernie w formie i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez oko艂o 25 minut. Po upieczeniu odstaw do przestudzenia, a nast臋pnie wyjmij z formy na kratk臋.
Nie wy艂膮czaj piekarnika! B臋dzie potrzebny do upieczenia bezy.
-
M膮ka pszenna Polka do ciast
Najdelikatniejsza i najbielsza m膮ka. Doskonale sprawdzi si臋 przy pieczeniu biszkopt贸w, puszystych tort贸w, mu艣linowych bab ucieranych. Doskonale si臋 napowietrza przy przesiewaniu, co sprawia, 偶e ciasto po upieczeniu jest niezwykle puszyste. Bardzo 艂atwo te偶 wyrabia si臋 z niej ciasto, kt贸re p贸藕niej fantastycznie ro艣nie. Ta m膮ka jest idealnie g艂adka.
Beza makowo-kokosowa:
-
Krok 7
Bia艂ka ubij z cukrem na l艣ni膮c膮, sztywn膮 pian臋.
-
Krok 8
Do bezy dodaj mak wymieszany z wiórkami kokosowymi i wymieszaj.
Mas臋 wy艂ó偶 równomiernie w tej samej blasze wy艂o偶onej papierem do pieczenia, w której piek艂 si臋 biszkopt i wstaw do nagrzanego piekarnika.
Piecz przez oko艂o 30 minut. Nast臋pnie wy艂膮cz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw w nim bez臋 do wystudzenia.
Galaretka z owocami na ciasto Biskup:
-
Krok 9
Mro偶one owoce (u mnie maliny) rozmro藕 cz臋艣ciowo.
-
Krok 10
Galaretk臋 rozpu艣膰 w gor膮cej wodzie, odstaw do wystudzenia.
-
Krok 11
Z biszkoptu zetnij wierzcj. Biszkopt u艂ó偶 w formie, w której by艂 pieczony.
-
Krok 12
Wystudzon膮 galaretk臋 po艂膮cz z owocami*. Poczekaj, a偶 zacznie t臋偶e膰 do 偶elowej konsystencji, a nast臋pnie wy艂ó偶 j膮 na ciasto. Odstaw do lodówki do ca艂kowitegost臋偶enia.
*Pami臋taj - je艣li u偶ywasz mro偶onych owoców, to nawet po cz臋艣ciowym rozmro偶eniu nadal b臋d膮 zimne. Dzi臋ki temu galaretka po po艂膮czeniu z owocami zacznie szybciej t臋偶e膰.
Krem budyniowy:
-
Krok 13
Mi臋kkie mas艂o utrzyj mikserem na puszyst膮 mas臋. Nast臋pnie dodawaj stopniowo budy艅 i zmiksuj na jednolity krem.
-
Krok 14
Krem budyniowy wy艂ó偶 równomiernie na galaretce z owocami.
-
Krok 15
Na kremie u艂ó偶 bez臋 makowo-kokosow膮
Polewa z gorzkiej czekolady:
-
Krok 16
Czekolad臋 razem ze 艣mietank膮 rozpu艣膰 w rondeku na ma艂ej mocy palnika i dok艂adnie wymieszaj.
Udekoruj wierzch ciasta. Wstaw je do lodówki na oko艂o 3-4 godziny do sch艂odzenia.
-
Wszystkiego S艂odkiego poleca
Czekolada 811 Callebaut to jedna z najcz臋艣ciej u偶ywanych i preferowanych ciemnych czekolad na ca艂ym 艣wiecie. Ma mocny kakaowy smak i doskona艂膮 harmoni臋 s艂odyczy, 艣wie偶ych nut czerwonych owoc贸w i przyjemnej goryczki. Czekolada 811 ma bardzo delikatn膮, aksamitnie rozp艂ywaj膮c膮 si臋 w ustach konsystencj臋 i jest wykonana w 100% z mas艂a kakaowego (bez innych t艂uszcz贸w ro艣linnych).
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-przekladane/ciasto-biskup |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie doda艂 偶adnych zdj臋膰, b膮d藕 pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze