Ciasto Kubanka
Ciasto, obok którego nie sposób przejść obojętnie. Kakaowy biszkopt, 🍫 krem budyniowy z dodatkiem Nutelli i dwa rodzaje herbatników przełożonych konfiturą porzeczkową. Do tego bita śmietana i czekoladowa posypka. 🍫 Wszystkie warstwy razem tworzą niepowtarzalną w smaku Kubankę. Polecam!
Koniecznie sprawdź także nasze porady, jak przygotować krem budyniowy, żeby zawsze się udał! 😊
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Biszkopt kakaowy na ciasto Kubanka:
-
Krok 1
Dno formy o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nastaw na 160°C.
-
Może się przydać
Formy prostokątne do wypieku ciast marki Wilton oraz Dr. Oetker równomiernie rozprowadzają ciepło, dzięki czemu Twoje ciasta zawsze równo się upieką.
-
Krok 2
Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywno. Stopniowo dodawaj cukier i cukier wanilinowy.
-
Krok 3
Kiedy cukier będzie już całkowicie rozpuszczony, kolejno dodawaj żółtka.
-
Krok 4
Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiej do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj.
-
Mąka pszenna Polka do ciast
Najdelikatniejsza i najbielsza mąka. Doskonale sprawdzi się przy pieczeniu biszkoptów, puszystych tortów, muślinowych bab ucieranych. Doskonale się napowietrza przy przesiewaniu, co sprawia, że ciasto po upieczeniu jest niezwykle puszyste. Bardzo łatwo też wyrabia się z niej ciasto, które później fantastycznie rośnie. Ta mąka jest idealnie gładka.
-
Krok 5
Ciasto przelej do formy i piecz około 40 minut do suchego patyczka.
-
Krok 6
Upieczony biszkopt na Kubankę wystaw z piekarnika do całkowitego wystudzenia.
Krem budyniowy czekoladowy:
-
Krok 7
Żółtka, cukier i obie mąki zmiksuj z 250 ml mleka.
-
Krok 8
Pozostałe mleko zagotuj w rondelku. Do gotującego się mleka przelej przygotowaną mieszankę i ponownie zagotuj.
-
Krok 9
Budyń przykryj folią spożywczą tak, by folia stykała się z nim (zapobiegnie to powstawaniu kożucha). Odstaw do wystudzenia.
-
Krok 10
Masło utrzyj na puch. Cały czas miksując, stopniowo dodawaj wystudzony budyń.
-
Krok 11
Na końcu dodaj krem czekoladowo-orzechowy i miksuj do momentu połączenia się składników.
-
Tradycyjne masło irlandzkie Kerrygold
Masło Kerrygold jest wyśmienite nie tylko do pieczywa, idealnie nadaje się do gotowania, pieczenia, wzbogacania zup i sosów. Całkowicie naturalne, nie zawiera konserwantów oraz sztucznych dodatków. Masło wytwarzane jest na bazie śmietanki z mleka krowiego. Charakteryzuje je pełna zawartość tłuszczu 82%, kremowy smak oraz wysoka zawartość beta karotenu.
Przekładanie ciasta Kubanka:
-
Krok 12
Biszkopt nasącz ponczem (kawa wymieszana z alkoholem).
-
Krok 13
Wyłóż warstwę czekoladowego kremu.
-
Krok 14
Na kremie ułóż warstwę jasnych herbatników.
-
Krok 15
Posmaruj je konfiturą porzeczkową (lub dżemem).
-
Krok 16
Konfiturę przykryj warstwą ciemnych ciasteczek.
-
Krok 17
Schłodzoną kremówkę lekko ubij, pod koniec dodaj cukier puder wymieszany ze śmietan-fixem.
-
Krok 18
Ubitą kremówkę przełóż na wierzch ciasta. Wstaw na noc do lodówki.
-
Krok 19
Przed podaniem oprósz posypką o smaku czekoladowym.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-przekladane/ciasto-kubanka |
Przepis w Waszym wykonaniu
1 / 2
Komentarze