1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta przekładane
  4. Ciasto Kubanka

Ciasto Kubanka

ciasto kubanka na kawowym biszkopcie przełożonym kremem, herbatnikami i dżemem porzeczkowym - wszystkiego słodkiego
ciasto kubanka na kawowym biszkopcie przełożonym kremem, herbatnikami i dżemem porzeczkowym - wszystkiego słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 3 oceny

Ciasto, obok którego nie sposób przejść obojętnie. Kakaowy biszkopt, 🍫 krem budyniowy z dodatkiem Nutelli i dwa rodzaje herbatników przełożonych konfiturą porzeczkową. Do tego bita śmietana i czekoladowa posypka. 🍫 Wszystkie warstwy razem tworzą niepowtarzalną w smaku Kubankę. Polecam! 

Koniecznie sprawdź także nasze porady, jak przygotować krem budyniowy, żeby zawsze się udał! 😊


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Biszkopt kakaowy na ciasto Kubanka:

  • Krok 1

    Dno formy o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nastaw na 160°C.

    prostokątna forma do pieczenia ciasta wyłożona papierem do pieczenia
  • Może się przydać

    Formy prostokątne do wypieku ciast marki Wilton oraz Dr. Oetker równomiernie rozprowadzają ciepło, dzięki czemu Twoje ciasta zawsze równo się upieką.

    Może się przydać
  • Krok 2

    Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywno. Stopniowo dodawaj cukier i cukier wanilinowy. 

    białka jajek ubite mikserem oraz żółtka, cukier i cukier waniliowy w miseczkach
  • Krok 3

    Kiedy cukier będzie już całkowicie rozpuszczony, kolejno dodawaj żółtka.

    dodawanie żółtek do ubitej z cukrem piany z białek
  • Krok 4

    Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiej do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj. 

    masa jajeczna wymieszana szpatułką z mąką, kakao i proszkiem do pieczenia
  • Mąka pszenna Polka do ciast

    Najdelikatniejsza i najbielsza mąka. Doskonale sprawdzi się przy pieczeniu biszkoptów, puszystych tortów, muślinowych bab ucieranych. Doskonale się napowietrza przy przesiewaniu, co sprawia, że ciasto po upieczeniu jest niezwykle puszyste. Bardzo łatwo też wyrabia się z niej ciasto, które później fantastycznie rośnie. Ta mąka jest idealnie gładka.

    Mąka pszenna Polka do ciast
  • Krok 5

    Ciasto przelej do formy i piecz około 40 minut do suchego patyczka.

    ciasto kubanka przelane do formy do pieczenia
  • Krok 6

    Upieczony biszkopt na Kubankę wystaw z piekarnika do całkowitego wystudzenia.

    upieczony biszkopt na ciasto kubanka

Krem budyniowy czekoladowy:

  • Krok 7

    Żółtka, cukier i obie mąki zmiksuj z 250 ml mleka.

    zmiksowane w misce żółtka, cukier, mąka ziemniaczana, mąka pszenna i mleko
  • Krok 8

    Pozostałe mleko zagotuj w rondelku. Do gotującego się mleka przelej przygotowaną mieszankę i ponownie zagotuj. 

    mleko zagotowane w rondelku, do którego dodano mieszankę budyniową z mleka, żółtek, cukru i mąki
  • Krok 9

    Budyń przykryj folią spożywczą tak, by folia stykała się z nim (zapobiegnie to powstawaniu kożucha). Odstaw do wystudzenia.

    budyń przykryty folią spożywczą w kontakcie
  • Krok 10

    Masło utrzyj na puch. Cały czas miksując, stopniowo dodawaj wystudzony budyń. 

    masło utarte mikserem na puch, do którego dodawany jest stopniowo ostudzony budyń
  • Krok 11

    Na końcu dodaj krem czekoladowo-orzechowy i miksuj do momentu połączenia się składników.

    krem budyniowy zmiksowany z kremem czekoladowo-orzechowym
  • Tradycyjne masło irlandzkie Kerrygold

    Masło Kerrygold jest wyśmienite nie tylko do pieczywa, idealnie nadaje się do gotowania, pieczenia, wzbogacania zup i sosów. Całkowicie naturalne, nie zawiera konserwantów oraz sztucznych dodatków. Masło wytwarzane jest na bazie śmietanki z mleka krowiego. Charakteryzuje je pełna zawartość tłuszczu 82%, kremowy smak oraz wysoka zawartość beta karotenu.

    Tradycyjne masło irlandzkie Kerrygold

Przekładanie ciasta Kubanka:

  • Krok 12

    Biszkopt nasącz ponczem (kawa wymieszana z alkoholem).

    blaszka z biszkoptem kakaowym do ciasta kubanka oraz miseczka z ponczem do jego nasączenia
  • Krok 13

    Wyłóż warstwę czekoladowego kremu.

    warstwa czekoladowego kremu wyłożona na biszkopt
  • Krok 14

    Na kremie ułóż warstwę jasnych herbatników.

    warstwa jasnych herbatników wyłożona na krem czekoladowy rozsmarowany na biszkopcie kakaowym
  • Krok 15

    Posmaruj je konfiturą porzeczkową (lub dżemem).

  • Krok 16

    Konfiturę przykryj warstwą ciemnych ciasteczek.

  • Krok 17

    Schłodzoną kremówkę lekko ubij, pod koniec dodaj cukier puder wymieszany ze śmietan-fixem.

  • Krok 18

    Ubitą kremówkę przełóż na wierzch ciasta. Wstaw na noc do lodówki.

  • Krok 19

    Przed podaniem oprósz posypką o smaku czekoladowym. 

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-przekladane/ciasto-kubanka

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej