OwoCudo ciasto z owocami
Z tego przepisu często korzystam w sezonie owocowym. Dodaję do ciasta ulubione świeże owoce i mam pyszny deser w krótkim czasie. Do dzisiejszego wypieku wykorzystałam jeszcze ubiegłoroczny zapas jagód i świeże truskawki. Latem wystarczy zamrozić trochę owoców, aby cieszyć się tym ciastem również zimą. :)
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie ciasta z owocami:
-
Krok 1
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 170°C.
-
Może się przydać
Tortownica to forma idealna do pieczenia biszkoptów na tort, ale też innych okrągłych ciast. Szeroki wybór znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego.
-
Krok 2
Truskawki umyj i pokrój na kawałki.
-
Krok 3
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia.
-
Krok 4
Białka oddziel od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier i cukier wanilinowy.
-
Krok 5
Cały czas ubijając, dodawaj kolejno żółtka, po czym cienką strużką wlewaj olej, dalej ubijając.
-
Krok 6
Na końcu delikatnie wmieszaj przesianą mąkę z proszkiem. Gotowe ciasto przełóż do formy, na wierzch wyłóż owoce i płatki migdałów.
-
Może się przydać
Silikonowa mini szpatułka z drewnianym uchwytem sprawdzi się zarówno do mieszania składników ciasta w misce, jak i wyrównania ciasta czy kremu w blaszce.
-
Krok 7
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 60 minut do tak zwanego suchego patyczka. Po wystudzeniu oprósz cukrem pudrem.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-z-owocami/owocudo-ciasto-z-owocami |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze