Chrust (faworki)
Chrust (zwany też faworkami lub chruścikami) - smażony w tradycyjny sposób➡️ na smalcu, a nie na oleju, ma wyjątkowy smak. Jego największy sekret tkwi w starannym wyrabianiu i napowietrzeniu ciasta oraz bardzo cienkim rozwałkowaniu. Bez proszku do pieczenia. Zapraszam po przepis! 👍
Czy wiesz, że... ciasto na faworki możesz napowietrzyć przepuszczając je przez maszynkę do mięsa na dużych "oczkach" 😉
To praktyczny sposób jeśli chcesz oszczędzić sobie długiego wyrabiania ciasta.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie faworków:
-
Krok 1
Mąkę wsyp do misy miksera, dodaj żółtka, sól, śmietanę i spirytus, a następnie zagnieć aż powstanie kula ciasta.
-
Mąka pszenna Polka do ciast
Najdelikatniejsza i najbielsza mąka. Doskonale sprawdzi się przy pieczeniu biszkoptów, puszystych tortów, muślinowych bab ucieranych. Doskonale się napowietrza przy przesiewaniu, co sprawia, że ciasto po upieczeniu jest niezwykle puszyste. Bardzo łatwo też wyrabia się z niej ciasto, które później fantastycznie rośnie. Ta mąka jest idealnie gładka.
-
Krok 2
Wyjmij ciasto z misy i zagniataj aż zrobi się gładkie i elastyczne.
Uwaga!
To moment napowietrzania ciasta, dlatego zagniataj ciasto rozpłaszczając je i składając.
Możesz także potraktować ciasto wałkiem 😉 ale zapewniam, że nie ma takiej potrzeby.
Sprawdziłam! Bąble w faworkach będą już po zwykłym zagniataniu.
-
Krok 3
Gotowe ciasto przykryj folią spożywczą aby nie wysychało.
Przygotuj w tym czasie głęboką patelnię i rozgrzej na niej tłuszcz do temperatury 175-180°C
Faworki przygotowuj partiami.
Rozwałkuj kawałek ciasta najcieniej, jak się da. Czasami trudno jest dobrze rozwałkować ciasto na środku, wówczas po prostu podnieś placek z jednej strony i naciągnij go rękami. Wtedy masz pewność, że faworki wyjdą cieniutkie i delikatne.
-
Krok 4
Dobrze rozwałkowane ciasto potnij na paski i każdy z pasków natnij pośrodku, a potem przewin jeden koniec przez nacięty otwór.
Przygotowaną porcję faworków partiami wrzucaj na gorący tłuszcz i smaż z obu stron na złoty kolor – dosłownie po kilkanaście sekund z każdej strony. Po zdjęciu chrustu z patelni przełóż go na ręcznik papierowy, aby odsączyć z tłuszczu.
-
Krok 5
Cukier puder przesiej razem z cukrem z wanilią. Gotowe faworki oprósz delikatnie waniliowym cukrem pudrem.
-
Może się przydać
Sitko z drewnianą rączką w stylu Retro o średnicy 10 cm i długości 24 cm od Dr. Oetkera. Idealne do przesiewania mąki, cukru pudru czy kakao.
Porada
☆ Ciasto na faworki potrzebuje szczególnego traktowania, aby później pięknie rosło z bąbelkami. Już na etapie przygotowania ciasta możesz zobaczyć w nim pęcherzyki powietrza, co jest całkowicie naturalnym efektem wyrabiania. Dlatego nie szczędź mu rozciągania, składania i uderzeń wałka im więcej tym lepiej. Możesz ułatwić sobie pracę i zamiast uderzać wałkiem, weź ciasto do ręki za jeden koniec i uderzaj nim o blat. W czasie uderzania możesz przy okazji sprawdzić, czy już jest dobrze wyrobione.
Ciasto powinno być elastyczne i rozciągać się. Przy uderzeniach nie powinniśmy zostać z kawałkiem ciasta w ręku, podczas gdy drugi kawałek zostanie na blacie (to znak, że ciasto jest za mało wyrobione lub potrzebuje jeszcze odrobiny śmietany).
Możesz też wykorzystać maszynkę do mielenia mięsa , przepuścić przez nią ciasto i po prostu połączyć. Bez wysiłku.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasteczka/chrust-faworki |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze