Ciasteczka korzenne z orzechami pinii
Ciasteczka korzenne z orzechami pinii to idealny przepis dla wszystkich łasuchów! 🍪Do ciastek dodałam przyprawę korzenną, dzięki której w całym domu pachnie zbliżającymi się świętami. Są chrupiące, ale jednocześnie rozpływają się w ustach. To świetna propozycja na słodką przekąskę, a także dekorację świątecznego stołu 🎄
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przepis na ciasteczka korzenne:
-
Krok 1
Blachę z wyposażenie piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia i cukier puder przesiej. Dodaj przyprawę korzenną, pokrojone w kostkę zimne masło, żółtka i miód.
-
Krok 2
Całość szybko zagnieć, zawiń ciasto w folię spożywczą, a następnie włóż do lodówki na minimum 30 minut.
-
Krok 3
Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość około 2 mm i wycinaj ciastka za pomocą foremki. Układaj je na przygotowanym wcześniej papierze do pieczenia lub blasze wentylowanej do ciasteczek.
-
Blacha wentylowana do ciasteczek Wilton
Blacha wentylowana do pieczenia marki Wilton wykonana została w systemie Recipe Right Air, dzięki któremu ciepło równomiernie rozprowadza się po blaszce. Powłoka adhezyjna sprawia, że pod wypieki nie trzeba wykładać papieru do pieczenia, a to wszystko bez przywierania. Z blachą wentylowaną Wilton pieczenie ciasteczek jest bajecznie proste!
-
Krok 4
Każde ciastko posmaruj roztrzepanym białkiem i posyp posiekanymi orzechami pinii.
-
Krok 5
Piecz przez około 8-10 minut. Upieczone ciasteczka pozostaw do wystudzenia.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasteczka/ciasteczka-korzenne-orzechami-pinii |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze