Francuskie kwadraty waniliowe z owocami
Polecam przepis z wykorzystaniem przepysznego ciasta francuskiego. W połączeniu z delikatnym, aksamitnym budyniem i słodko–kwaśnymi owocami powstały prawdziwe delicje. W moim przepisie wykorzystałam jabłka, ale z powodzeniem możesz wymienić je na inne owoce. Zachęcam do wypróbowania podstawowego przepisu na ciasto francuskie - gotowe ciasto można mrozić i wykorzystać później.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Budyń do francuskich kwadratów:
-
Krok 1
Do rondelka wlej mleko, dodaj cukier, przemieszaj, postaw na palniku i zagotuj. W międzyczasie dokładnie wymieszaj zawartość opakowania budyniu waniliowego ze śmietanką.
-
Może się przydać
Klasyczny budyń o waniliowym smaku przeniesie Cię w świat dzieciństwa. Aksamitna konsystencja i smak pełen wanilii to znaki rozpoznawcze tego pysznego deseru, który pokocha cała rodzina. Idealnie sprawdzi się również jako dodatek do Twoich ulubionych ciast!
-
Krok 2
Gdy mleko się zagotuje, na chwilę zdejmij rondelek z ognia, dodaj proszek budyniowy ze śmietaną, wymieszaj i ponownie postaw na palniku. Całość gotuj do zgęstnienia masy budyniowej, często mieszając, aby się nie przypaliła. Gotowy budyń przełóż do miseczki i przykryj folią spożywczą tak, aby dotykała jego powierzchni, a następnie odstaw do wystygnięcia.
Przygotowanie francuskich kwadratów:
-
Krok 3
Kiedy budyń jest już chłodny, umyj jabłka, wydrąż gniazda nasienne (nie obieraj ze skórki) i pokrój na plasterki grubości około 5-7 mm.
-
Krok 4
Piekarnik nagrzej do temperatury 200°C. Wyjmij z lodówki ciasto francuskie. Jeśli ciasto francuskie wcześniej przechowywaliście w zamrażalniku, musicie wyjąć je znacznie wcześniej, żeby się rozmroziło. Ciasto minimalnie rozwałkuj i potnij na kwadraty.
-
Krok 5
Każdy kwadrat złóż po skosie w trójkąt, ale nie dociskaj, ponieważ za chwilę trzeba je będzie rozłożyć. Dwa boki trójkąta po obu stronach zagięcia natnij równolegle do krawędzi, ale nie do końca.
-
Krok 6
Rozłóż kwadrat i nacięte „marginesy” ciasta przełóż naprzeciwlegle, tworząc rodzaj ozdobnej ramki wokół kwadratu.
-
Krok 7
Kwadraty ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi spore odstępy. Następnie na każdy kwadrat wyłóż budyń (około 1,5-2 łyżki, w zależności od wielkości łyżki), a na wierzchu w masę wciśnij plasterki jabłka. Natychmiast wstaw do piekarnika i piecz około 25-30 minut, aż do zrumienienia ciasta.
Kwadraty piecz w dwóch turach, ponieważ na blasze swobodnie mieści się 6 sztuk. Kiedy wszystkie kwadraty wystygną, oprósz je cukrem pudrem.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasteczka/francuskie-kwadraty-waniliowe-z-owocami |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze