1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasteczka
  4. Francuskie kwadraty waniliowe z owocami

Francuskie kwadraty waniliowe z owocami

Francuskie kwadraty waniliowe z jabłkami - Wszystkiego Słodkiego
Francuskie kwadraty waniliowe z jabłkami - Wszystkiego Słodkiego
Zespół Wszystkiego Słodkiego - zdjęcie profilowe
Zespół Wszystkiego Słodkiego Autor Zaktualizowano:
5/5 4 oceny

Polecam przepis z wykorzystaniem przepysznego ciasta francuskiego. W połączeniu z delikatnym, aksamitnym budyniem i słodko–kwaśnymi owocami powstały prawdziwe delicje. W moim przepisie wykorzystałam jabłka, ale z powodzeniem możesz wymienić je na inne owoce. Zachęcam do wypróbowania podstawowego przepisu na ciasto francuskie - gotowe ciasto można mrozić i wykorzystać później.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Budyń do francuskich kwadratów:

  • Krok 1

    Do rondelka wlej mleko, dodaj cukier, przemieszaj, postaw na palniku i zagotuj. W międzyczasie dokładnie wymieszaj zawartość opakowania budyniu waniliowego ze śmietanką. 

  • Może się przydać

    Klasyczny budyń o waniliowym smaku przeniesie Cię w świat dzieciństwa. Aksamitna konsystencja i smak pełen wanilii to znaki rozpoznawcze tego pysznego deseru, który pokocha cała rodzina. Idealnie sprawdzi się również jako dodatek do Twoich ulubionych ciast!

    Może się przydać
  • Krok 2

    Gdy mleko się zagotuje, na chwilę zdejmij rondelek z ognia, dodaj proszek budyniowy ze śmietaną, wymieszaj i ponownie postaw na palniku. Całość gotuj do zgęstnienia masy budyniowej, często mieszając, aby się nie przypaliła. Gotowy budyń przełóż do miseczki i przykryj folią spożywczą tak, aby dotykała jego powierzchni, a następnie odstaw do wystygnięcia.

Przygotowanie francuskich kwadratów:

  • Krok 3

    Kiedy budyń jest już chłodny, umyj jabłka, wydrąż gniazda nasienne (nie obieraj ze skórki) i pokrój na plasterki grubości około 5-7 mm.

  • Krok 4

    Piekarnik nagrzej do temperatury 200°C. Wyjmij z lodówki ciasto francuskie. Jeśli ciasto francuskie wcześniej przechowywaliście w zamrażalniku, musicie wyjąć je znacznie wcześniej, żeby się rozmroziło. Ciasto minimalnie rozwałkuj i potnij na kwadraty.

  • Krok 5

    Każdy kwadrat złóż po skosie w trójkąt, ale nie dociskaj, ponieważ za chwilę trzeba je będzie rozłożyć. Dwa boki trójkąta po obu stronach zagięcia natnij równolegle do krawędzi, ale nie do końca.

  • Krok 6

    Rozłóż kwadrat i nacięte „marginesy” ciasta przełóż naprzeciwlegle, tworząc rodzaj ozdobnej ramki wokół kwadratu.

  • Krok 7

    Kwadraty ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi spore odstępy. Następnie na każdy kwadrat wyłóż budyń (około 1,5-2 łyżki, w zależności od wielkości łyżki), a na wierzchu w masę wciśnij plasterki jabłka. Natychmiast wstaw do piekarnika i piecz około 25-30 minut, aż do zrumienienia ciasta.

    Kwadraty piecz w dwóch turach, ponieważ na blasze swobodnie mieści się 6 sztuk. Kiedy wszystkie kwadraty wystygną, oprósz je cukrem pudrem.

     

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasteczka/francuskie-kwadraty-waniliowe-z-owocami

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej