Ciasta francuskie i półfrancuskie

Ciasto francuskie

Ciasto francuskie

  • 02:50
  • 24
  • Średni
Zaktualizowano:
02:50
24
Średni

Ciasto francuskie przygotowane w domu jest o niebo lepsze od tego ze sklepu. Kto raz spróbuje, nie będzie chciał innego. :) Jest dużo delikatniejsze, a po wyłożeniu na nie masy (szykuję też przepis z masą budyniową) spody nie robią się zakalcowate tylko ładnie się wypiekają. Co najważniejsze, ciasto francuskie wcale nie jest trudne w przygotowaniu i nie trzeba się go bać. Potrzebujemy jedynie kilku godzin wolnego czasu, aby co około 30-40 minut przewałkować i złożyć ciasto. A więc do dzieła! Ciasto francuskie składa się z dwóch części (w żargonie cukierniczym: z bochenka i walca). Bochenek, czyli część maślaną, zamyka się w cieście, a poprzez wałkowanie i składanie powstają warstwy ciasta i masła. Dzięki tym warstwom ciasto w czasie wypiekania rośnie: warstwy ciasta wytwarzają parę wodną, która „uderza” w warstwę masła, a ponieważ tłuszcz nie przepuszcza wody, para zatrzymuje się na niej i wypycha ją ku górze. Są wersje ciasta francuskiego z samym masłem bez dodatku mąki. Wersja z mąką jednak jest bardziej plastyczna i bochenek nie twardnieje w lodówce na kamień, przez co dużo łatwiej się z nim pracuje, dlatego podzielę się z Wami tą wersją przepisu.

Składniki

Bochenek (część maślana):
  • 500 g masła
  • 150 g przesianej mąki pszennej
Walec (ciasto, w które zawiniemy bochenek):
  • 350 g mąki pszennej
  • 160 ml wody
  • 8 g soli
  • 1 jajko
Wskazówki

Bochenek:

Krok 1
Masło i przesianą mąkę umieść w misce. Wszystko dokładnie zagnieć, aby nie było grudek. Następnie wyłóż na arkusz papieru do pieczenia, uformuj prostokąt o wysokości około 3 cm i zawiń w papier i włóż do lodówki do schłodzenia.

Walec:

Krok 2
Przesiej mąkę. W misce wymieszaj ze sobą wodę, sól oraz jajko, a następnie dodaj mąkę i całość zagnieć do momentu otrzymania gładkiej elastycznej masy.
Krok 3
Po przygotowaniu obu części zabierz się do najważniejszego etapu – wałkowania i składania.
Krok 4
Utrzymując stół oprószony mąką na tyle, by ciasto nie przyklejało się do blatu, rozwałkuj je na niewielki prostokąt (może też być kwadrat). Na środku rozwałkowanego ciasta połóż masło.
Krok 5
Złóż z obu stron części ciasta tak, by pokryły masło i dociśnij je (patrz zdjęcie). Na koniec zakryj ciastem te części bochenka, które pozostały odkryte.
Krok 6
Wtedy rozgnieć równomiernie ciasto, naciskając na nie wałkiem, a następnie rozwałkuj całość zdecydowanymi, lecz ostrożnymi ruchami na prostokąt. Jeśli obawiacie się rozklejenia ciasta na złączeniach, możecie na pierwsze wałkowanie odwrócić „paczkę” z ciasta i masła łączeniami do dołu, następnie rozwałkować i z powrotem odwrócić ciasto w taki sposób, aby strona z łączeniami była znów u góry.
Krok 7
Rozwałkowany prostokąt złóż znowu na tzw. książkę. Złap za krótsze boki i zagnieć je do środka, a następnie złóż je razem jak książkę. Zawiń w folię i odłóż do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie wyciągnij ciasto i zacznij od początku: rozwałkuj na prostokąt i złóż w ten sam sposób jak za pierwszym razem. Tą czynność powtórz jeszcze 3 razy pamiętając, by po każdym wałkowaniu i składaniu ciasto ponownie schłodzić.

Przechowywanie:

Krok 8
Gotowe ciasto francuskie można przechowywać w lodówce około 36 godzin lub w zamrażarce do 30 dni. Jeśli chcemy zamrozić ciasto francuskie, najlepiej jest to zrobić w postaci płata. Z podanych proporcji wyjdzie nam bardzo dużo ciasta i śmiało można podzielić je na dwie części. Ja zrobiłam to w następujący sposób: świeżo przygotowane ciasto rozwałkowałam na prostokąt o grubości około 2-3 mm i szerokości nieco mniejszej, niż mój papier do pieczenia (przy wałkowaniu lekko podsypywałam mąką, żeby się nie przyklejał). Wyszedł mi naprawdę długi płat ciasta. Przecięłam go na dwie części, rozwinęłam papier do pieczenia, przymierzyłam na długość jednej części i odcięłam kawałek, ale nieco dłuższy, żeby pozostawić margines około 2 cm z obu końców. Przyłożyłam papier do ciasta i dłońmi delikatnie docisnęłam, aby mieć pewność, że papier przyczepi się do niego. Następnie chwyciłam obiema rękami za wolny kawałek papieru z jednej strony, zdecydowanym ruchem poderwałam go do góry razem z ciastem i odwróciłam tak, aby papier znajdował się na spodzie. Jeśli ciasto nie jest zbyt mocno oprószone mąką, powinno bez problemów przyczepić się do papieru i gładko odejść od blatu razem z nim. Następnie zwinęłam ciasto w rulon razem z papierem, zawinęłam w folię i włożyłam do zamrażarki. Tak samo postąpiłam z drugim kawałkiem ciasta.
Składniki
Bochenek (część maślana):
  • 500 g masła
  • 150 g przesianej mąki pszennej
Walec (ciasto, w które zawiniemy bochenek):
  • 350 g mąki pszennej
  • 160 ml wody
  • 8 g soli
  • 1 jajko
Ciasta francuskie i półfrancuskie ->

Przepisy z kategorii Ciasta francuskie i półfrancuskie

Wszystkiego słodkiego
01:30
12
Średni
Pasteis de nata
Wszystkiego słodkiego
02:50
24
Średni
Ciasto francuskie