Ciasta francuskie i półfrancuskie

Ciasto francuskie

Ciasto francuskie

  • 02:50
  • 24
  • Średni
02:50
24
Średni

Ciasto francuskie przygotowane w domu jest o niebo lepsze od tego ze sklepu. Kto raz spróbuje, nie będzie chciał innego. :) Jest dużo delikatniejsze, a po wyłożeniu na nie masy (szykuję też przepis z masą budyniową) spody nie robią się zakalcowate tylko ładnie się wypiekają. Co najważniejsze, ciasto francuskie wcale nie jest trudne w przygotowaniu i nie trzeba się go bać. Potrzebujemy jedynie kilku godzin wolnego czasu, aby co około 30-40 minut przewałkować i złożyć ciasto. A więc do dzieła! Ciasto francuskie składa się z dwóch części (w żargonie cukierniczym: z bochenka i walca). Bochenek, czyli część maślaną, zamyka się w cieście, a poprzez wałkowanie i składanie powstają warstwy ciasta i masła. Dzięki tym warstwom ciasto w czasie wypiekania rośnie: warstwy ciasta wytwarzają parę wodną, która „uderza” w warstwę masła, a ponieważ tłuszcz nie przepuszcza wody, para zatrzymuje się na niej i wypycha ją ku górze. Są wersje ciasta francuskiego z samym masłem bez dodatku mąki. Wersja z mąką jednak jest bardziej plastyczna i bochenek nie twardnieje w lodówce na kamień, przez co dużo łatwiej się z nim pracuje, dlatego podzielę się z Wami tą wersją przepisu.

Składniki

Bochenek (część maślana):
  • 500 g masła
  • 150 g przesianej mąki pszennej
Walec (ciasto, w które zawiniemy bochenek):
  • 350 g mąki pszennej
  • 160 ml wody
  • 8 g soli
  • 1 jajko
Składniki
Bochenek (część maślana):
  • 500 g masła
  • 150 g przesianej mąki pszennej
Walec (ciasto, w które zawiniemy bochenek):
  • 350 g mąki pszennej
  • 160 ml wody
  • 8 g soli
  • 1 jajko
Zobacz ten przepis na ws.pl
Ciasta francuskie i półfrancuskie ->

Przepisy z kategorii Ciasta francuskie i półfrancuskie

Wszystkiego słodkiego
00:24
10
Trudny
Croissant
Wszystkiego słodkiego
02:50
24
Średni
Ciasto francuskie