1. Strona główna
  2. Inspiracje
  3. Porady
  4. Jak wykorzystać białka?

Jak wykorzystać białka?

Ubite białko jaja kurzego w misce i beziki
Ubite białko jaja kurzego w misce i beziki
Zaktualizowano:

Na pewno zdarza się w Twojej kuchni, że po przygotowaniu ciasta lub deseru pozostają białka. Nie wiesz, co z nimi począć, a szkoda ich przecież wyrzucać. Warto wtedy sięgnąć po przepisy, w których głównym składnikiem są właśnie białka!

Jeśli stoisz przed dylematem, co można zrobić z białek, odpowiedzi na to pytanie znajdziesz w tej poradzie!

 


Bezy

Pierwszym rozwiązaniem problemu co można zrobić z białek jaj jest beza. Składa się z dwóch składników, czyli białek jaj oraz cukru, ubijanych razem aż do momentu całkowitego połączenia.

Beza nie musi być nudna! Może przybrać wiele form, smaków, a nawet kolorów. Z białek jaj, które Ci pozostały możesz przygotować fantazyjne mini beziki, które świetnie sprawdzą się do dekoracji Twoich wypieków, a szczelnie zamknięte można z powodzeniem przechowywać przez długi czas.

Beza może również przybrać postać tortu bezowego – upieczone blaty bezowe przełóż dowolnym, ulubionym kremem, dodaj konfiturę, curd lub świeże owoce – taki tort smakuje wyśmienicie i prezentuje się naprawdę wspaniale!

Białka można również wykorzystać do bezy włoskiej, która idealnie sprawdza się jako wykończenie tarty. Jej przygotowanie polega na powolnym wlaniu gorącego syropu cukrowego do ubijanych białek – w ten sposób białka jaj zaparzamy i otrzymujemy bezę która świetnie trzyma kształt. Przy użyciu tylek dekoracyjnych i rękawa cukierniczego z łatwością wyczarujesz fantazyjne wzory na cieście – zobacz przepis na tartę cytrynowąkoroną z bezy włoskiej. Robi wrażenie!

Również królowa bez, czyli słynna Pavlova, zasługuje tutaj na osobną wzmiankę. Jej zaletą jest to, że do jej dekoracji można użyć zarówno świeżych owoców zarówno tych  egzotycznych jak: papaja, mango czy marakuja, jak również naszych rodzimych smakołyków, czyli polskiej  truskawki, której co roku już w okolicach maja niecierpliwie wyczekujemy. Pavlovę można serować również z sosem owocowym przygotowanym z mrożonych owoców, rozpuszczoną czekoladą czy karmelem. W każdym wydaniu jest imponującym deserem!

Sprawdź jak wygląda i smakuje Pavlova w naszym wydaniu:

Pavlova banoffee

Beza Pavlova

Beza z kremem amaretto

 A może wykorzystasz przepis na roladę bezową? Delikatnie chrupiąca na zewnątrz, piankowa w środku, wypełniona bitą śmietaną i owocami? To kolejny sposób na wykorzystanie białek, które zostały Ci w kuchni.

 


Angel Food Cake, czyli ciasto na białkach

Jeśli nie wiesz, co zrobić z większą ilością białek, na ratunek przychodzi niebiański przepis na anielskie ciasto, czyli Angel Food Cake. To delikatny, biały biszkopt z użyciem samych białek jaj – w przepisie jest ich aż 12! Wyjątkowo lekkie ciasto, które idealnie sprawdzi się z dodatkiem kremu na bazie śmietanki i świeżymi owocami. Angel Food Cake przygotowuje się z wykorzystaniem specjalnej formy z kominem, ale z powodzeniem możesz upiec taki biszkopt z użyciem zwykłej tortownicy i stworzyć tradycyjny, okrągły tort.


Makaroniki

Chyba najwdzięczniejsze ze wszystkich słodyczy! Urocze, ale bywają kapryśne, dlatego wypróbuj nasz sprawdzony przepis na makaroniki. Możesz je wykorzystać do dekoracji tortu, wręczyć bliskiej osobie jako słodki upominek lub po prostu zjeść w samotności – są tak pyszne, że ciężko się nimi dzielić!


Lukier

Kolejny pomysł na to, jak wykorzystać białka jaj. Lukier królewski, idealny do dekorowania pierniczków i kruchych ciasteczek. Można go z powodzeniem barwić na różne kolory. Dekorowanie ciasteczek to świetna zabawa dla dzieci i sposób na wspólne spędzenie czasu. Nic tak nie zbliża, jak wspólne przygotowywania słodkości! Podsuwamy również pomysł, jak efektownie udekorować ciasteczka lukrem przypominającym… marmur!

Sprawdź prosty przepis na lukier królewski.


Co zrobić z białek jaj na słono?

Jeśli masz ochotę na małą odskocznię od słodyczy i nie wiesz jak wykorzystać białka jaj na wytrawny sposób, przygotuj omlet na samych białkach. Wystarczy ubić je na sztywno z odrobiną soli, wymieszać z mąką i smażyć na rozgrzanej patelni do zarumieniania. Złożony omlet podaj z ulubionymi dodatkami i lekkie śniadanie gotowe!


Czy białka jaj można mrozić?

Jeżeli mimo wszystko po przygotowaniu ulubionego ciasta lub deseru została Tobie duża ilość białek i nie masz pomysłu na ich dalsze wykorzystanie pamiętaj, że białka jaj możesz spokojnie zamrozić. Najlepiej wykorzystać do tego pojemniczki na lód lub plastikowe kubeczki, a niewielkie ilości łatwo zamrozisz w plastikowych woreczkach przeznaczonych do mrożenia. Należy pamiętać, aby pojemniczek, w którym zamrozisz białka był dokładnie umyty lub wyparzony np. w zmywarce. Białka jaj wbijamy do pojemniczka i szczelnie zamykamy wieczkiem lub owijamy folią spożywczą – można je przechowywać nawet kilka miesięcy. Białka rozmrażamy w lodówce i zużywamy od razu po rozmrożeniu.

 

Zobacz tę poradę na WS.pl


Link do porady: https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/bialka-wykorzystanie

Komentarze


  1. Kawałek kruchego ciasta z wiśniami i kruszonką - Przepis
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:30
    Ilość porcji:
    24
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Kruche ciasto z wiśniami

    Kruche, maślane ciasto i soczyste, lekko cierpkie wiśnie to przepis na proste i pyszny deser!🍒 Spróbuj i zachwyć bliskich.

  2. Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    00:30
    Ilość porcji:
    22
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Kokosanki
  3. anielskie ciasto - angel food cake z kremem waniliowym i owocami - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni
    Ciasto anielskie (Angel Food Cake)
  4. klasyczne włoskie tiramisu, porcja dla dwojga - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    06:00
    Ilość porcji:
    2
    Poziom trudności:
    Średni
    Klasyczne Tiramisu
  5. Tort bezowy z truskawkami, syropem klonowym i waniliową bitą śmietaną na paterze
    Dr. Oetker poleca
    Czas przygotowywania:
    02:50
    Ilość porcji:
    8
    Poziom trudności:
    Trudny
    Tort bezowy z truskawkami i waniliową bitą śmietaną
  6. Beza z kremem dyniowym z przyprawą pumpkin pie i pieczonymi śliwkami - wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    12:00
    Ilość porcji:
    10
    Poziom trudności:
    Średni
    Beza z kremem dyniowym i pieczonymi śliwkami
  7. Zapiekane brzoskwinie z bezą położone na talerzyku
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    00:50
    Ilość porcji:
    3
    Poziom trudności:
    Średni
    Zapiekane brzoskwinie z bezą
  8. Tort bezowy z kremem i sezonowymi owocami
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    06:00
    Ilość porcji:
    10
    Poziom trudności:
    Średni
    Letni tort bezowy
  9. beza kokosowa z kremem kokosowym z mascarpone, białą czekoladą, wiórkami kokosowymi i malibu, udekorowana płatkami białej czekolady, wiórkami kokosowymi i świeżą truskawką - wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    10
    Poziom trudności:
    Średni
    Beza kokosowa
  10. bezglutenowe ciasteczka orzechowe z orzechów laskowych bez mąki z aromatem migdałowym na dwóch różowych talerzykach oraz w ozdobnym słoiku - wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    45
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Bezglutenowe ciasteczka orzechowe
  11. mini beziki w dwóch szklanych pojemnikach z pokrywką - wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    60
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Mini beziki
  12. żółte makaroniki z lekkim kremem waniliowym - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    20
    Poziom trudności:
    Trudny
    Makaroniki z lekkim kremem waniliowym
  13. beza z kremem amaretto i ciasteczkami amaretti ozdobiona ziarenkami kawy - wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    12:00
    Ilość porcji:
    10
    Poziom trudności:
    Średni
    Beza z kremem amaretto
  14. pavlova banoffee z bezowym spodem, sosem toffi, masą bananową, bitą śmietaną i kakao - wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    12:00
    Ilość porcji:
    10
    Poziom trudności:
    Średni
    Pavlova Banoffee
Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej