1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasteczka
  4. Oponki serowe

Oponki serowe

Dr. Oetker - zdjęcie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
5/5 4 oceny

Oponki serowe to alternatywa dla tradycyjnych pączków. Puszyste ciasto z dodatkiem mielonego twarogu ozdobione kolorowymi polewami, to wspaniała propozycja na świętowanie karnawału 🎉 Oponki ozdobić możecie według własnego pomysłu 🍩 Zdobienie to wspaniała zabawa!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przepis na oponki serowe:

  • Krok 1

    Mąkę przesiej i wymieszaj z sodą.

  • Krok 2

    Twaróg utrzyj z cukrem i żółtkami. Dodaj spirytus i śmietanę. Mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.

  • Krok 3

    Stopniowo dodawaj mąkę i sodę. Mieszaj do dokładnego połączenia składników.

  • Krok 4

    Na blacie oprószonym mąką, rozwałkuj ciasto na grubość około 1 cm. Szklanką wytnij z ciasta kółka. Następnie na środku wykrawaj małą dziurkę kieliszkiem. Małe kółka możesz zagnieść i dalej wycinać oponki, albo usmażyć z nich małe pączki. :)

  • Krok 5

    W garnku rozgrzej tłuszcz do smażenia oponek. Smaż je z obu stron, do uzyskania brązowego koloru. Usmażone pączki układaj na papierowym ręczniku.

Dekorowanie:

  • Krok 6

    Gdy oponki wystygną, zacznij je dekorować. Torebki z polewami zanurz w gorącej wodzie na około 5 minut, do rozpuszczenia polewy.  Torebkę kilkakrotnie ugnieć, by wyrównać strukturę polewy.

  • Może się przydać

    Prezentacja ciasta jest równie ważna jak jego smak! Biała polewa to idealne wykończenie wielu wypieków, a także tło dla kolorowych posypek czy ozdób z czekolady. Torebkę wystarczy zanurzyć na kilka minut w gorącej wodzie, do momentu całkowitego rozpuszczenia.

    Może się przydać
  • Krok 7

    Odetnij róg opakowania i wylej polewę na głeboki talerz. Zanurz oponki do połowy w polewach, a następnie posyp je perełkami cukrowymi.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasteczka/oponki-serowe

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej