Omlet na słodko
Omlety znane już były w starożytnym Rzymie, jednak to Francuzi stoją za doprowadzeniem ich smaku do perfekcji. Prócz najbardziej znanej wersji wytrawnej, nad Sekwaną (i nie tylko!) jada się także omlety w słodkiej konfiguracji.
Jeśli masz ochotę na trochę słodyczy o poranku, omlet na słodko będzie czymś dla Ciebie! Receptura jest klasyczna, jednak dodatek CUKRU Z WANILIĄ BOURBON sprawia, że Twój omlet będzie wyjątkowy. Wszystko za sprawą starannie wyselekcjonowanej odmiany wanilii Bourbon z aromatycznymi ziarenkami prawdziwej wanilii, która doda daniu intensywnego smaku i aromatu.
O czym warto pamiętać przy przygotowywaniu omleta na słodko?
- dobrze ubij białka z cukrem, ponieważ to dzięki nim omlet będzie odpowiednio puszysty;
- koniecznie przesiej mąkę. Taka mąka nabiera powietrza i pozwala na przygotowanie lekkiego i pozbawionego grudek omleta na słodko;
- nie miksuj zbyt długo ciasta na omlety. Spowoduje to, że ciasto będzie bardziej zbite, a tego chcemy uniknąć!
Po tych wszystkich wskazówkach możesz przejść do przepisu na pyszny i puszysty omlet na słodko!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie omleta na słodko:
-
Krok 1
Żółtka oddziel od białek.
-
Krok 2
Białka ubij z cukrem i cukrem z wanilią.
-
Może się przydać
Cukier z Wanilią Bourbon od Dr. Oetkera nada wypiekom i deserom niepowtarzalny waniliowy smak. Wzbogacony o dodatek ziarenek wanilii Bourbon, czyli najbardziej cenionego gatunku tej wspaniałej przyprawy. Idealny do ciast, deserów czy lodów przyda się w każdej kuchni.
-
Krok 3
Ubijaj na jasną, puszystą masę. Stopniowo na zmniejszonych obrotach dodaj żółtka oraz olej.
-
Krok 4
Dodaj przesiane mąki i krótko zmiksuj.
-
Krok 5
Patelnię rozgrzej, rozpuść masło, przelejż ciasto. Smaż na umiarkowanej mocy palnika do momentu zrumienienia się spodu, uważając by patelnia nie była zbyt rozgrzana.
-
Krok 6
Szpatułą przerzuć na drugą stronę i smaż jeszcz przez kilka minut. Podawaj z cukrem pudrem i owocami.
Pamiętaj, by kontrolować temperaturę podczas smażenia. Obserwuj spód w trakcie przygotowania. Odpowiednio upieczony spód omleta pozwoli na swobodne przerzucenie go na drugą stronę.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/desery-na-cieplo/omlet-na-slodko |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze