1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Na ciepło
  4. Omlet na słodko

Omlet na słodko

Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
4.97/5 38 ocen

Omlety znane już były w starożytnym Rzymie, jednak to Francuzi stoją za doprowadzeniem ich smaku do perfekcji. Prócz najbardziej znanej wersji wytrawnej, nad Sekwaną (i nie tylko!) jada się także omlety w słodkiej konfiguracji.

Jeśli masz ochotę na trochę słodyczy o poranku, omlet na słodko będzie czymś dla Ciebie! Receptura jest klasyczna, jednak dodatek CUKRU Z WANILIĄ BOURBON sprawia, że Twój omlet będzie wyjątkowy. Wszystko za sprawą starannie wyselekcjonowanej odmiany wanilii Bourbon z aromatycznymi ziarenkami prawdziwej wanilii, która doda daniu intensywnego smaku i aromatu. 

O czym warto pamiętać przy przygotowywaniu omleta na słodko?

  • dobrze ubij białka z cukrem, ponieważ to dzięki nim omlet będzie odpowiednio puszysty;
  • koniecznie przesiej mąkę. Taka mąka nabiera powietrza i pozwala na przygotowanie lekkiego i pozbawionego grudek omleta na słodko;
  • nie miksuj zbyt długo ciasta na omlety. Spowoduje to, że ciasto będzie bardziej zbite, a tego chcemy uniknąć! 

Po tych wszystkich wskazówkach możesz przejść do przepisu na pyszny i puszysty omlet na słodko! 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie omleta na słodko:

  • Krok 1

    Żółtka oddziel od białek.

    w miseczce żółtka oddzielone od białek oraz składniki na omlet na słodko
  • Krok 2

    Białka ubij z cukrem i cukrem z wanilią. 

    ubite na sztywno białka w misce, składniki na słodki omlet
  • Może się przydać

    Cukier z Wanilią Bourbon od Dr. Oetkera nada wypiekom i deserom niepowtarzalny waniliowy smak. Wzbogacony o dodatek ziarenek wanilii Bourbon, czyli najbardziej cenionego gatunku tej wspaniałej przyprawy. Idealny do ciast, deserów czy lodów przyda się w każdej kuchni.

    Może się przydać
  • Krok 3

    Ubijaj na jasną, puszystą masę. Stopniowo na zmniejszonych obrotach dodaj żółtka oraz olej.

    w misce biszkoptowe na omlet na słodko
  • Krok 4

    Dodaj przesiane mąki i krótko zmiksuj.

    na płycie indukcyjnej bosch patelnia z przygotowywanym omletem
  • Krok 5

    Patelnię rozgrzej, rozpuść masło, przelejż ciasto. Smaż na umiarkowanej mocy palnika do momentu zrumienienia się spodu, uważając by patelnia nie była zbyt rozgrzana.

    Ciasto na omlet na słodko wylewane na patelnię
  • Krok 6

    Szpatułą przerzuć na drugą stronę i smaż jeszcz przez kilka minut. Podawaj z cukrem pudrem i owocami.

    usmażony omlet na słodko na patelni na płycie indukcyjnej bosch

Pamiętaj, by kontrolować temperaturę podczas smażenia. Obserwuj spód w trakcie przygotowania. Odpowiednio upieczony spód omleta pozwoli na swobodne przerzucenie go na drugą stronę.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/desery-na-cieplo/omlet-na-slodko

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej