Budyniowy deser sułtański
💜 Budyniowy deser sułtański to klasyka polskich deserów. Budyń czekoladowy zagotowałam na śmietance i dodałam do niego namoczone w rumie rodzynki. 🍇 Cały deser obsypałam pokruszonymi bezikami, dzięki czemu przyjemnie chrupie. Deser ozdobiłam bitą śmietaną i startą czekoladą. 🍫 Całość wygląda bardzo okazale i apetycznie. Szybki i uroczy deser! 💜
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie budyniowego deseru sułtańskiego:
-
Krok 1
Rodzynki zalej rumem. Odstaw je na czas przygotowania deseru.
-
Krok 2
W mleku rozmieszaj budyń i cukier.
-
Krok 3
Śmietankę zagotuj, wlej rozmieszany proszek budyniowy i ciągle mieszając, gotuj, aż zgęstnieje.
-
Może się przydać
Ubijaczka (rózga kuchenna) w stylu retro z drewnianą rączką - idealna do ubijania jajek, kremu, mieszania ciast, kaszy manny czy budyniu.
-
Krok 4
Gotowy budyń przelej do miski i przykryj dokładnie folią tak, aby dotykała powierzchni budyniu. Odstaw do całkowitego przestudzenia.
-
Krok 5
Na dno pucharków ułóż kilka rodzynek i pokrusz po 1 bezie.
-
Krok 6
Przestudzony budyń rozłóż równomiernie do pucharków. Na czekoladowy budyń rozłóż nasączone rodzynki (zostawiając kilka na dekorację u góry). Po jednej stronie pucharka pokrusz beziki.
-
Krok 7
Śmietankę ubij, dodając pod koniec cukier puder. Przełóż ją do rękawa cukierniczego i wyciśnij obok pokruszonych bezików.
-
Może się przydać
Szeroki wybór worków cukierniczych o różnych rozmiarach znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego. :)
-
Krok 8
Kostki czekolady zetrzyj na tarce i posyp nimi desery. Ułóż na nich po kilka rodzynek.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/desery/budyniowy-deser-sultanski |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze