1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Desery
  4. Crème brûlée z lawendą

Crème brûlée z lawendą

Crème brûlée z lawendą - Wszystkiego Słodkiego
Crème brûlée z lawendą - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Crème brûlée z lawendą to tradycyjny francuski deser, który wzbogaciłam lawendową nutą. Delikatny deser z chrupiącym, skarmelizowanym cukrem na wierzchu. Do tradycyjnej wersji przepisu dodałam suszoną lawendę, która doskonale komponuje się z delikatnym smakiem wanilii. Całość jest po prostu pyszna! 💜 Kogo namówiłam na spróbowanie? 😉


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Trudny

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie crème brûlée z lawendą:

  • Krok 1

    Piekarnik nagrzej do 110°C. Śmietankę zagotuj z cukrem, ekstraktem i suszoną lawendą.

    śmietanka, cukier i suszona lawenda w osobnych miseczkach oraz opakowanie ekstraktu naturalnego wanilia bourbon od dr. oetkera
  • Marta poleca

    Wanilia nadaje się do wielu przepisów: ciast, deserów, kompotów. Dzięki płynnej konsystencji ekstrakt z wanilii z nasionkami dokładnie rozprowadza się w wypiekach, oddając im swój intensywny aromat.

    Marta poleca
  • Krok 2

    Odstaw do przestudzenia.

    śmietanka zagotowana z cukrem, ekstraktem waniliowym i suszoną lawendą w rondelku
  • Krok 3

    Śmietankę przelej przez sito, aby pozbyć się lawendy. Żółtka wymieszaj rózgą, a następnie cienkim strumieniem dolewaj do nich śmietankę, ciągle delikatnie mieszając. Masa powinna być gładka z jak najmniejszą ilością pęcherzyków powietrza.

    przecedzona przez sitko śmietanka (bez lawendy) w miseczce, obok druga miseczka z rozmieszanymi rózgą kuchenną żółtkami
  • Krok 4

    Kremem napełnij 6 foremek do zapiekania. Wstaw je do nagrzanego piekarnika i piecz przez 60 minut. Wyłącz piekarnik i zostaw w nim foremki, aż wystygną. Wystudzony deser wstaw na kilka godzin do lodówki. 

    przelewanie masy na creme brulee do foremek (kokilek) do zapiekania
  • Krok 5

    Wierzch schłodzonego deseru posyp brązowym cukrem i opal go palnikiem cukierniczym.

    Jeżeli nie masz palnika, możesz skarmelizować cukier włączając funkcję grill w piekarniku. W tym wypadku wstaw naczynia do piekarnika i podgrzewaj przez kilkanaście sekund (tak, aby środek deseru pozostawał zimny, a góra była skarmelizowana).

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/desery/creme-brulee-z-lawenda

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej