Crème brûlée z lawendą
Crème brûlée z lawendą to tradycyjny francuski deser, który wzbogaciłam lawendową nutą. Delikatny deser z chrupiącym, skarmelizowanym cukrem na wierzchu. Do tradycyjnej wersji przepisu dodałam suszoną lawendę, która doskonale komponuje się z delikatnym smakiem wanilii. Całość jest po prostu pyszna! 💜 Kogo namówiłam na spróbowanie? 😉
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Trudny
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie crème brûlée z lawendą:
-
Krok 1
Piekarnik nagrzej do 110°C. Śmietankę zagotuj z cukrem, ekstraktem i suszoną lawendą.
-
Marta poleca
Wanilia nadaje się do wielu przepisów: ciast, deserów, kompotów. Dzięki płynnej konsystencji ekstrakt z wanilii z nasionkami dokładnie rozprowadza się w wypiekach, oddając im swój intensywny aromat.
-
Krok 2
Odstaw do przestudzenia.
-
Krok 3
Śmietankę przelej przez sito, aby pozbyć się lawendy. Żółtka wymieszaj rózgą, a następnie cienkim strumieniem dolewaj do nich śmietankę, ciągle delikatnie mieszając. Masa powinna być gładka z jak najmniejszą ilością pęcherzyków powietrza.
-
Krok 4
Kremem napełnij 6 foremek do zapiekania. Wstaw je do nagrzanego piekarnika i piecz przez 60 minut. Wyłącz piekarnik i zostaw w nim foremki, aż wystygną. Wystudzony deser wstaw na kilka godzin do lodówki.
-
Krok 5
Wierzch schłodzonego deseru posyp brązowym cukrem i opal go palnikiem cukierniczym.
Jeżeli nie masz palnika, możesz skarmelizować cukier włączając funkcję grill w piekarniku. W tym wypadku wstaw naczynia do piekarnika i podgrzewaj przez kilkanaście sekund (tak, aby środek deseru pozostawał zimny, a góra była skarmelizowana).
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/desery/creme-brulee-z-lawenda |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze