1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Desery
  4. Piernikowa kostka karmelowa

Piernikowa kostka karmelowa

karmelowe kostki ułożone na papierze do pieczenia w bożonarodzeniowej scenerii - Wszystkiego Słodkiego
karmelowe kostki ułożone na papierze do pieczenia w bożonarodzeniowej scenerii - Wszystkiego Słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

Piernikowa kostka karmelowa to przepis idealny na święta Bożego Narodzenia. 🎄 Bez pieczenia, szybki i prosty. Do masy karmelowej dodaj mak, żurawinę, przyprawę korzenną, następnie schłodź  i... gotowe! 😁 To idealny przepis, jeśli zostało Ci mało czasu na przygotowania. Wesołych świąt!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie piernikowej kostki karmelowej:

  • Krok 1

    Foremkę o wymiarach 21 x 21cm wyłóż papierem do pieczenia.

    kwadratowa foremka wyłożona papierem do pieczenia
  • Magda poleca

    Kwadratowa forma w stylu Retro od Dr. Oetkera sprawdzi się do wypieku brownie oraz przygotowania wielu innych deserów. Forma pokryta jest powłoką zapobiegającą przywieraniu, dzięki czemu zawsze z łatwością wyjmiesz swoje wypieki! 💙

    Magda poleca
  • Krok 2

    Cukier przesyp do miski, dodaj przyprawę korzenną. Odmierz pozostałe składniki.

    opakowanie przyprawy korzennej dr. oetker, obok w miseczkach cukier, masło, suszone żurawiny, mak, śmietanka oraz przyprawa korzenna
  • Krok 3

    Z podanej porcji cukru odmierz 200 g i wsyp do garnka z grubszym dnem.

    na płycie garnek z grubym dnem i wsypanym do niego cukrem, obok pozostałe składniki na piernikową kostkę karmelową
  • Krok 4

    Ustaw na średniej mocy palnika i podgrzewaj, aż się rozpuści i nabierze bursztynowego koloru.

    skarmelizowany cukier w garnku na płycie kuchenki
  • Krok 5

    Następnie dodaj pozostały cukier, śmietankę, masło i sól morską. Podgrzewaj na średniej mocy, co jakiś czas mieszając drewnianą łyżką, aż cukier się rozpuści, a cała masa lekko zgęstnieje i po nabraniu na łyżkę będzie lekko ciągnąca (jeśli masz termometr elektroniczny podgrzewaj do temperatury 118°C).

    skarmelizowany cukier z dodaną śmietanką i masłem w garnku
  • Krok 6

    Zdejmij garnek z palnika i miksuj masę karmelową przez ok. 10 minut, aż nieco się rozjaśni i zgęstnieje.

    karmelowa masa w garnku, obok mak i żurawiny suszone w miseczce
  • Krok 7

    Na końcu wmiksuj mak i dodaj żurawinę.

    masa karmelowa z żurawiną suszoną oraz makiem
  • Krok 8

    Masę przełóż do formy, wyrównaj i wstaw do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem oprósz solą morską, nieco ją dociskając.

     

    w kwadratowej foremce masa na piernikową kostkę karmelową z makiem i żurawiną
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/desery/piernikowa-kostka-karmelowa

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej