Piernikowa kostka karmelowa
Piernikowa kostka karmelowa to przepis idealny na święta Bożego Narodzenia. 🎄 Bez pieczenia, szybki i prosty. Do masy karmelowej dodaj mak, żurawinę, przyprawę korzenną, następnie schłodź i... gotowe! 😁 To idealny przepis, jeśli zostało Ci mało czasu na przygotowania. Wesołych świąt!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie piernikowej kostki karmelowej:
-
Krok 1
Foremkę o wymiarach 21 x 21cm wyłóż papierem do pieczenia.
-
Magda poleca
Kwadratowa forma w stylu Retro od Dr. Oetkera sprawdzi się do wypieku brownie oraz przygotowania wielu innych deserów. Forma pokryta jest powłoką zapobiegającą przywieraniu, dzięki czemu zawsze z łatwością wyjmiesz swoje wypieki! 💙
-
Krok 2
Cukier przesyp do miski, dodaj przyprawę korzenną. Odmierz pozostałe składniki.
-
Krok 3
Z podanej porcji cukru odmierz 200 g i wsyp do garnka z grubszym dnem.
-
Krok 4
Ustaw na średniej mocy palnika i podgrzewaj, aż się rozpuści i nabierze bursztynowego koloru.
-
Krok 5
Następnie dodaj pozostały cukier, śmietankę, masło i sól morską. Podgrzewaj na średniej mocy, co jakiś czas mieszając drewnianą łyżką, aż cukier się rozpuści, a cała masa lekko zgęstnieje i po nabraniu na łyżkę będzie lekko ciągnąca (jeśli masz termometr elektroniczny podgrzewaj do temperatury 118°C).
-
Krok 6
Zdejmij garnek z palnika i miksuj masę karmelową przez ok. 10 minut, aż nieco się rozjaśni i zgęstnieje.
-
Krok 7
Na końcu wmiksuj mak i dodaj żurawinę.
-
Krok 8
Masę przełóż do formy, wyrównaj i wstaw do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem oprósz solą morską, nieco ją dociskając.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/desery/piernikowa-kostka-karmelowa |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze