Jak zrobić idealne ciasto na naleśniki?

Jak zrobić idealne ciasto na naleśniki?

Jak zrobić idealne ciasto na naleśniki?

Opublikowano:

Naleśniki to smaczny sposób na szybki obiad lub deser. Każdy z nas ma swoje ulubione naleśnikowe połączenie, które przywołuje nam miłe wspomnienia. Idealne naleśniki powinny być cieniutkie i elastyczne, a do ich przygotowania potrzeba nam tylko kilku składników. Dzisiaj podzielę się z Wami moim sekretem na udane naleśniki i odpowiem na najczęściej zadawane pytania! :)

Podstawowy przepis na słodkie naleśniki, zawiera odrobinę cukru z wanilią, dzięki czemu naleśniki mają przyjemny aromat i smak.

Składniki:
Naleśniki:
  • 150 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 150 ml wody gazowanej
  • 15 ml oleju
  • 2 jajka
  • 7 g Cukru z wanilią Bourbon Dr. Oetker
  • Szczypta soli

Sposób przygotowania:

Krok 1

Do misku wsyp mąkę, dodaj mleko, wode gazowaną, olej, jajka, cukier z wanilią oraz sól, a następnie wsyzstko dokładnie zmiksuj za pomoca blendera tak, aby nie było grudek. 

Krok 2

Odstaw ciasto na minimum 30 minut, a następnie smaż na patelni z nieprzywierającą powłoką. Na patelnię wylewaj małe porcje ciasta, tak aby naleśniki były bardzo cienkie. Następnie, gdy ciasto zetnie się na całej powierzchni delikatnie podważ naleśnika za pomocą łopatki i obróć.

Dlaczego do naleśników dodajemy wodę gazowaną?

Dodatek wody gazowanej sprawia, że ciasto jest bardziej puszyste.

Dlaczego odstawiamy ciasto naleśnikowe na minimum 30 minut?

Zawarty w mące gluten potrzebuje trochę czasu żeby się rozkleić i połączyć z mokrymi składnikami. To sprawia, że ciasto odrobinę gęstnieje, a my uzyskujemy bardziej elastyczne naleśniki. Dzięki temu, nasze naleśniki nie będą się rwać i możemy je usmażyć naprawdę bardzo cienkie.

Jak smażyć naleśniki?

Naleśniki smażymy na nieprzywierającej patelni lekko natłuszczonej olejem. Dzięki dodatkowi oleju do ciasta, naleśniki nie będą kleić się do patelni.

Jaką patelnię do naleśników wybrać?

Jeżeli często robimy naleśniki, warto pomyśleć o zakupie specjalnej patelni do naleśników. Ma one niższe brzegi przez co łatwiej jest wylewać i obracać naleśniki. Sprawdźmy też czy patelnia posiada powłokę Non Stick, która zapobiega przywieraniu ciasta.

Składniki:
Naleśniki:
  • 150 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 150 ml wody gazowanej
  • 15 ml oleju
  • 2 jajka
  • 7 g Cukru z wanilią Bourbon Dr. Oetker
  • Szczypta soli
Zobacz tę poradę na ws.pl
Jak zrobić idealne ciasto na naleśniki? ->

Przepisy powiązane z poradą