Naleśniki bezglutenowe
Naleśniki bezglutenowe to moja kolejna propozycja dla osób, które eliminują gluten ze swojej diety. Naleśniki przygotowałam, używając mieszanki mąk bezglutenowych (zamiast mąki pszennej). Można kupić ją gotową w sklepie lub przygotować samemu. Bezglutenowe wypieki mają delikatną strukturę, dlatego trzeba uważać przy obracaniu naleśnika, aby się nie rozerwał. Moją wersję podałam z przygotowanym ostatnio czeko-dżemem. Polecam! 🌽🆓
Sprawdź także nasza poradę jak zrobić idealne ciasto na naleśniki!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie naleśników bezglutenowych:
-
Krok 1
Wszystkie składniki na naleśniki zmiksuj razem przy użyciu blendera na gładką masę. Następnie odstaw ją na ok. 15-20 minut, aż odpocznie i zgęstnieje.
-
Krok 2
Po tym czasie rozgrzej patelnię na nieco wyższą temperaturę niż średnia moc palnika i smaż naleśniki. Naleśniki smaż na suchej lub lekko natłuszczonej patelni (np. przetrzyj ją kawałkiem ręcznika papierowego namoczonego niewielką ilością oleju).
Ciasto z gotowej mieszanki mąk może być dość gęste, dlatego trzeba pamiętać, aby równomiernie je rozprowadzić.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/bez-glutenu/nalesniki-bezglutenowe |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze