1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Bez glutenu
  4. Naleśniki bezglutenowe

Naleśniki bezglutenowe

naleśniki bezglutenowe na talerzu - wszystkiego słodkiego
naleśniki bezglutenowe na talerzu - wszystkiego słodkiego
Zespół Wszystkiego Słodkiego - zdjęcie profilowe
Zespół Wszystkiego Słodkiego Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Naleśniki bezglutenowe to moja kolejna propozycja dla osób, które eliminują gluten ze swojej diety. Naleśniki przygotowałam, używając mieszanki mąk bezglutenowych (zamiast mąki pszennej). Można kupić ją gotową w sklepie lub przygotować samemu. Bezglutenowe wypieki mają delikatną strukturę, dlatego trzeba uważać przy obracaniu naleśnika, aby się nie rozerwał. Moją wersję podałam z przygotowanym ostatnio czeko-dżemem. Polecam! 🌽🆓

Sprawdź także nasza poradę jak zrobić idealne ciasto na naleśniki!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie naleśników bezglutenowych:

  • Krok 1

    Wszystkie składniki na naleśniki zmiksuj razem przy użyciu blendera na gładką masę. Następnie odstaw ją na ok. 15-20 minut, aż odpocznie i zgęstnieje.

    mieszanka mąk bezglutenowych, jajka, roztopione masło, cukier z wanilią bourbon bez glutenu od dr. oetkera
  • Krok 2

    Po tym czasie rozgrzej patelnię na nieco wyższą temperaturę niż średnia moc palnika i smaż naleśniki. Naleśniki smaż na suchej lub lekko natłuszczonej patelni (np. przetrzyj ją kawałkiem ręcznika papierowego namoczonego niewielką ilością oleju).

    Ciasto z gotowej mieszanki mąk może być dość gęste, dlatego trzeba pamiętać, aby równomiernie je rozprowadzić.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/bez-glutenu/nalesniki-bezglutenowe

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej