1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Lżejsze/zdrowsze
  4. Tofurnik z bananem i czereśniami

Tofurnik z bananem i czereśniami

Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Tofurnik z bananem 🍌 i czereśniami 🍒– wegańskie, wiosenne ciacho z najpyszniejszymi sezonowym akcentem. Spód z orzechów, daktyli i wiórków kokosowych przykrywa masa na bazie kaszy jaglanej, tofu, banana i mleka kokosowego. Smak dopełnia gorzka czekolada i czereśnie. Ciasto bez jajek i cukru. Sprawdźcie przepis, spróbujcie i zakochajcie się już po pierwszym kęsie!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Jak przygotować spód do tofurnika:

  • Krok 1

    Daktyle zalej wrzącą wodą i odstaw na około 10 minut do napęcznienia. Po tym czasie odsącz.

    daktyle w wodzie w miseczce
  • Krok 2

    Spód tortownicy o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 160 °C.

    tortownica wyłożona papierem do pieczenia
  • Krok 3

    Do malaksera przełóż namoczone wcześniej daktyle, orzechy nerkowca i wiórki kokosowe. Miel pulsacyjnie do momentu dokładnego połączenia składników.

    orzechy, daktyle, wiórki kokosowe w miseczkach
  • Krok 4

    Masą wyłóż spód tortownicy i dociśnij za pomocą łyżki.

    wypełniony spód tortownicy

Sposób przygotowania masy tofurnikowej:

  • Krok 5

    Kaszę jaglaną przepłucz pod gorącą wodą. Przesyp ją do garnka z gotującą się wodą i ugotuj do miękkości. Pokrój kostki tofu. Daktyle zalej gorącą wodą i odstaw na około 10 minut do napęcznienia.

    składniki na tofurnik na blacie w miseczkach
  • Marta poleca

    Nawet najprostszy przepis zyskuje nowe oblicze z dodatkiem ekstraktu naturalnego Wanilia Bourbon z Madagaskaru. Dodatek tej szlachetnej przyprawy sprawia, że moje ciasta i desery znikają w mgnieniu oka!

    Marta poleca
  • Krok 6

    Kaszę jaglaną, tofu, daktyle, mąkę ziemniaczaną, banana, sok z cytryny, ekstrakt waniliowy i szczyptę soli umieść w misie blendera. Dokładnie zblenduj. Na koniec dodaj mleko kokosowe i ponownie dobrze zblenduj.

    gotowa masa tofurnikowa w misce
  • Krok 7

    Masę przełóż do formy. Wstaw do piekarnika i piecz przez 60 minut.

    surowe ciasto w tortownicy
  • Krok 8

    Upieczony tofurnik wyciągnij z piekarnika. Wystudź, a następnie schłodź go w lodówce.

    upieczone ciasto w tortownicy na kratce

Dekorowanie tofurnika:

  • Krok 9

    Czekoladę rozpuść w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Rozprowadź ją na górze tofurnika.

    upieczone ciasto w tortownicy, polewa czekoladowa w miseczce
  • Krok 10

    Na czekoladzie ułóż czereśnie.

    tofurnik polany czekoladą, czereśnie w miseczce
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/lzejsze-zdrowsze/tofurnik-z-bananem-i-czeresniami

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej