1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Bez cukru
  4. Wegańska kokosowa panna cotta z sosem malinowym

Wegańska kokosowa panna cotta z sosem malinowym

Wegańska panna cotta z sosem malinowym. Podawana w przezroczystym naczyniu z płatkami migdałów i świeżymi malinami.
Wegańska panna cotta z sosem malinowym. Podawana w przezroczystym naczyniu z płatkami migdałów i świeżymi malinami.
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Wegańska kokosowa panna cotta z sosem malinowym to lekka propozycja na sierpniowy dzień. Moja dzisiejsza wegańska wersja popularnego włoskiego przysmaku to połączenie kokosa 🥥 z delikatnie kwaśnym sosem malinowym. W deserze zamiast żelatyny użyłam agaru – wegetariańskiej 🍃substancji żelującej, którą w odróżnieniu od żelatyny należy dodać do płynu i doprowadzić do wrzenia. Agar ma inną konsystencję, niż żelatyna. Po zastygnięciu deser jest bardziej kruchy i twardy. Aby temu zapobiec do masy dodajemy odrobinę mąki ziemniaczanej. Dzięki temu panna cotta staje się bardziej miękka. 😊 Ja swoją panna cottę udekorowałam świeżymi malinami i oprószyłam płatkami migdałów. A jaka jest Twoja ulubiona wersja? 😊


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Kokosowa panna cotta:

  • Krok 1

    Laskę wanilii rozkrój na pół i za pomocą tępej krawędzi noża delikatnie wybierz ziarenka. Do garnka przelej 250 ml mleka kokosowego. Dodaj do niego laskę i miąższ wanilii oraz syropu z agawy.

    Laska wanilii przekrojona wzdłuż z wydrążonymi ziarenkami wanilii. Obok garnek z mlekiem kokosowym oraz miseczka z syropem z agawy.
  • Krok 2

    Dodaj agar i dobrze wymieszaj. Całość zagotuj. Wyciągnij laskę wanilii.

    Agar w miseczce. Obok garnek z zagotowanym mlekiem kokosowym i wanilią.
  • Krok 3

    W pozostałej ilości mleka kokosowego rozmieszaj mąkę ziemniaczaną. Następnie przelej ją cienkim strumieniem do zagotowanej masy kokosowej. Dobrze wymieszaj i ponownie zagotuj.

    Mąka ziemniaczana rozmieszana z mlekiem kokosowym w miseczce. Obok garnek z zagotowanym mlekiem kokosowym, agarem i wanilią.
  • Krok 4

    Gorącą masę przelej do 4 szklanych naczyń. Odstaw do stężenia.

    Przelana panna cotta do 4 szklanych pojemniczków.
  • Może się przydać

    Zestaw 6 pastelowych foremek, które idealnie sprawdzą się do przygotowania panna cotty. Każda posiada dwa wieczka – jedno chroni zawartość foremki przed wysychaniem i zapachami z zewnątrz, a druga ułatwia wyjęcie deseru. Hit zwłaszcza do przygotowania lodów czy letnich deserów na słoneczne dni!

    Może się przydać

Sos malinowy:

  • Krok 5

    Maliny przetrzyj przez sito, a następnie dodaj do nich syrop z agawy. Dobrze wymieszaj.

    Maliny przetarte przez sito w jednej miseczce i syrop z agawy w drugiej.
  • Krok 6

    Maliny z syropem przełóż do garnka. Dodaj mąkę ziemniaczaną i dobrze wymieszaj. Podgrzewaj na średnim ogniu, cały czas mieszając, do zgęstnienia sosu.

    Przetarte maliny z syropem z agawy w garnku. Obok mąka ziemniaczana w miseczce.
  • Krok 7

    Ciepły sos wylej na stężoną masę waniliowo-kokosową.

    Sos malinowy przełożony na panna cottę.

Dekorowanie:

  • Krok 8

    Udekoruj świeżymi malinami i płatkami migdałów.

    Udekorowana panna cotta z sosem malinowym z płatkami migdałów i świeżymi malinami.
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/bez-cukru/weganska-kokosowa-panna-cotta-z-sosem-malinowym

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej