Wegańska kokosowa panna cotta z sosem malinowym
Wegańska kokosowa panna cotta z sosem malinowym to lekka propozycja na sierpniowy dzień. Moja dzisiejsza wegańska wersja popularnego włoskiego przysmaku to połączenie kokosa 🥥 z delikatnie kwaśnym sosem malinowym. W deserze zamiast żelatyny użyłam agaru – wegetariańskiej 🍃substancji żelującej, którą w odróżnieniu od żelatyny należy dodać do płynu i doprowadzić do wrzenia. Agar ma inną konsystencję, niż żelatyna. Po zastygnięciu deser jest bardziej kruchy i twardy. Aby temu zapobiec do masy dodajemy odrobinę mąki ziemniaczanej. Dzięki temu panna cotta staje się bardziej miękka. 😊 Ja swoją panna cottę udekorowałam świeżymi malinami i oprószyłam płatkami migdałów. A jaka jest Twoja ulubiona wersja? 😊
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Kokosowa panna cotta:
-
Krok 1
Laskę wanilii rozkrój na pół i za pomocą tępej krawędzi noża delikatnie wybierz ziarenka. Do garnka przelej 250 ml mleka kokosowego. Dodaj do niego laskę i miąższ wanilii oraz syropu z agawy.
-
Krok 2
Dodaj agar i dobrze wymieszaj. Całość zagotuj. Wyciągnij laskę wanilii.
-
Krok 3
W pozostałej ilości mleka kokosowego rozmieszaj mąkę ziemniaczaną. Następnie przelej ją cienkim strumieniem do zagotowanej masy kokosowej. Dobrze wymieszaj i ponownie zagotuj.
-
Krok 4
Gorącą masę przelej do 4 szklanych naczyń. Odstaw do stężenia.
-
Może się przydać
Zestaw 6 pastelowych foremek, które idealnie sprawdzą się do przygotowania panna cotty. Każda posiada dwa wieczka – jedno chroni zawartość foremki przed wysychaniem i zapachami z zewnątrz, a druga ułatwia wyjęcie deseru. Hit zwłaszcza do przygotowania lodów czy letnich deserów na słoneczne dni!
Sos malinowy:
-
Krok 5
Maliny przetrzyj przez sito, a następnie dodaj do nich syrop z agawy. Dobrze wymieszaj.
-
Krok 6
Maliny z syropem przełóż do garnka. Dodaj mąkę ziemniaczaną i dobrze wymieszaj. Podgrzewaj na średnim ogniu, cały czas mieszając, do zgęstnienia sosu.
-
Krok 7
Ciepły sos wylej na stężoną masę waniliowo-kokosową.
Dekorowanie:
-
Krok 8
Udekoruj świeżymi malinami i płatkami migdałów.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/bez-cukru/weganska-kokosowa-panna-cotta-z-sosem-malinowym |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze