1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Makowce i ciasta z makiem
  4. Strucla makowa

Strucla makowa

strucla makowa wszystkiego słodkiego
strucla makowa wszystkiego słodkiego
Dr. Oetker - zdjęcie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Zapach Świąt 🎄to bakalie, masa makowa i oczywiście drożdże! Z połączenia tych kilku składników wyczarujesz struclę makową - puszystą i skrywającą wewnątrz mnóstwo najlepszego nadzienia!

Masa makowa przygotowana od podstaw nie ma sobie równych! Pełna orzechów i suszonej żurawiny, z dodatkiem miodu i ekstraktu migdałowego... brzmi pysznie! Do ciasta wykorzystaj drożdże suszone instant - oszczędność czasu w przedświątecznej gorączce jest na wagę złota!

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch, Kerrygold oraz Bakal.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto drożdżowe

  • Krok 1

    Mąkę przesiej do miski, dodaj suszone drożdże, cukier i szczyptę soli. Masło rozpuść i odstaw do przestudzenia.

    w misce robota kuchennego bosch mąka, suszone drożdże dr. Oetkera, w miseczkach żółtka i rozpuszczone masło
  • Krok 2

    Żółtka wymieszaj z ciepłym mlekiem, przelej do suchych składników i zagnieć ciasto.

     

    w misie suche składniki na drożdżowe ciasto na makowiec, miseczki z masą jajeczną i rozpuszczonym masłem
  • Krok 3

    Pod koniec dodaj masło, zagnieć do uzyskania jednolitej konsystencji. Uformuj kulkę, przykryj ściereczką lub owiń folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia.

    zagniecione w kulkę ciasto drożdżowe na struclę makową

Masa makowa

  • Krok 4

    Zagotuj mleko z ekstraktem, przesyp mak, wymieszaj.

    w rondelku zaparzony mak w mleku obok ekstrakt naturalny migdał z Maroka Dr. Oetkera
  • Krok 5

    Przestudzony mak przełóż do miski, dodaj cukier, żurawinę i wymieszaj z posiekanymi orzechami i migdałami.

    Wmieszaj miękkie lub rozpuszczone masło oraz miód.

    w malakserze posiekane orzechy obok misa z masą makową i bakaliami
  • Krok 6

    Kiedy ciasto już wyrośnie, ubij białka do masy makowej.

    w misie metalowej wyrośnięte ciasto drożdżowe na struclę makową, obok w misie masa makowa
  • Krok 7

    Wyrośnięte ciasto podziel na dwie równe części i rozwałkuj na kształ prostokąta.

    na blacie prostokąt rozwałkowanego ciasta drożdżowego obok drewniany wałek
  • Krok 8

    Ubite białka mieszaj do masy makowej. Połowę masy przełóż na blat ciasta drożdżowego.

    na papierze do pieczenia rozwałkowane ciasto drożdżowe obok masa makowa z ubitymi białkami
  • Krok 9

    Ciasto z nadzieniem zawiń w rulon.

    na papierze do pieczenia zwijany blat ciasta drożdżowego na makowiec zawijany
  • Krok 10

    Tak samo postąp z drugą częścią ciasta. Pozostaw je owinięte w papier do pieczenia i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia no około pół godziny. Po tym czasie wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w 180°C przez 35 minut.

    na blacie dwa zawijane makowce w papierze do pieczenia
  • Krok 11

    Upieczone makowce odstaw do wysudzenia, po czym z przesianego cukru pudru i wrzątku przygotuj lukier. Na mokry lukier posyp dekoracje cukrowe.

    w misce wymieszany lukier obok posypki cukrowe dr.oetkera
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/makowce-i-ciasta-z-makiem/strucla-makowa

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej