Babeczki cytrynowe
Babeczki cytrynowe🧁, które nie tylko są pyszne, ale także uroczo wyglądają. Wielkimi krokami zbliża się Wielkanoc 🐇– babeczki możesz wykorzystać jako element wielkanocnego koszyczka. Będą również piękną ozdobą wiosennego, świątecznego stołu 🌷 Przepis jednak jest uniwersalny i babeczki cytrynowe możesz piec kiedy tylko najdzie Cię ochota na szybki i smaczny deser – smakują świetnie o każdej porze roku 😋
Sama receptura to zmodyfikowana wersja muffinek z truskawkami. Tym razem pominęłam dodatek owoców, a papilotki zamieniłam na formę do mini babeczek z kominem. Po upieczeniu kształtem przypominają tradycyjne babki, ale w nieco mniejszej wersji 😉
Ciasto na babeczki cytrynowe przygotowałam z dodatkiem jogurtu naturalnego – dzięki temu są lekkie i delikatne, a także dłużej zachowują świeżość. Po upieczeniu obficie polane mocno cytrynowym lukrem🍋 – od razu przywołują ciepłe, wiosenne wspomnienia 🌞 Do dekoracji wykorzystałam drobne kwiatki💐, ale świetnie sprawdzą się tu również kolorowe posypki. Smacznie i przyjemnie dla oka, czyli tak, jak lubię najbardziej 😍
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciasto na babeczki cytrynowe:
-
Krok 1
Formę do babeczek wysmaruj dokładnie masłem i oprósz mąką.
Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C.
-
Krok 2
W większej misie zmiksuj jogurt z jajkami, olejem i ekstraktem cytrynowym.
Następnie dodaj cukier i zmiksuj.
-
Krok 3
Mąkę wymieszaj z sodą, proszkiem do pieczenia i dodaj do masy. Zmiksuj do połączenia składników.
-
Mąka pszenna Polka do ciast typ 450
Najdelikatniejsza i najbielsza mąka. Doskonale sprawdzi się przy pieczeniu biszkoptów, puszystych tortów, muślinowych bab ucieranych. Doskonale się napowietrza przy przesiewaniu, co sprawia, że ciasto po upieczeniu jest niezwykle puszyste. Bardzo łatwo też wyrabia się z niej ciasto, które później fantastycznie rośnie. Ta mąka jest idealnie gładka.
-
Krok 4
Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i odetnij koniec. Dzięki temu wypełnianie foremek ciastem będzie łatwiejsze.
-
Krok 5
Wypełnij foremki ciastem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 25 minut.
-
Krok 6
Po upieczeniu odstaw formę do przestudzenia na około 5- 10 minut. Po tym czasie wyjmij babeczki na kratkę.
Lukier cytrynowy:
-
Krok 7
Wymieszaj wszystkie składniki na lukier do babeczek.
-
Krok 8
Lukruj jeszcze ciepłe babeczki.
Udekoruj babeczki kwiatami lub ulubionymi posypkami.
-
Może się przydać
Kratka do studzenia ciast i ciasteczek Wilton o wymiarach 40,6 x 25,4 cm to niezastąpiony gadżet w każdej kuchni. Wykonana z wysokogatunkowej stali, odpornej na zniszczenia. Po wyjęciu wypieków z pieca umieszczamy je bezpośrednio na kratce – zapewnia to równomierny dopływ powietrza i zapobiega zaparzaniu się jeszcze ciepłego ciasta. Dzięki temu nasze wypieki szybko stygną i nie tracą na jakości.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/muffinki-i-babeczki/babeczki-cytrynowe |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze