1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Muffinki i babeczki
  4. Babeczki cytrynowe

Babeczki cytrynowe

babeczki cytrynowe z lukrem śmietankowym - Wszystkiego Słodkiego
babeczki cytrynowe z lukrem śmietankowym - Wszystkiego Słodkiego
Zespół Wszystkiego Słodkiego - zdjęcie profilowe
Zespół Wszystkiego Słodkiego Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

Babeczki cytrynowe🧁, które nie tylko są pyszne, ale także uroczo wyglądają. Wielkimi krokami zbliża się Wielkanoc 🐇– babeczki możesz wykorzystać jako element wielkanocnego koszyczka. Będą również piękną ozdobą wiosennego, świątecznego stołu 🌷 Przepis jednak jest uniwersalny i babeczki cytrynowe możesz piec kiedy tylko najdzie Cię ochota na szybki i smaczny deser – smakują świetnie o każdej porze roku 😋

Sama receptura to zmodyfikowana wersja muffinek z truskawkami. Tym razem pominęłam dodatek owoców, a papilotki zamieniłam na formę do mini babeczek z kominem. Po upieczeniu kształtem przypominają tradycyjne babki, ale w nieco mniejszej wersji 😉

Ciasto na babeczki cytrynowe przygotowałam z dodatkiem jogurtu naturalnego – dzięki temu są lekkie i delikatne, a także dłużej zachowują świeżość. Po upieczeniu obficie polane mocno cytrynowym lukrem🍋 – od razu przywołują ciepłe, wiosenne wspomnienia 🌞 Do dekoracji wykorzystałam drobne kwiatki💐, ale świetnie sprawdzą się tu również kolorowe posypki. Smacznie i przyjemnie dla oka, czyli tak, jak lubię najbardziej 😍


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto na babeczki cytrynowe:

  • Krok 1

    Formę do babeczek wysmaruj dokładnie masłem i oprósz mąką.

    Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C.

    forma do mini babeczek
  • Krok 2

    W większej misie zmiksuj jogurt z jajkami, olejem i ekstraktem cytrynowym.

    Następnie dodaj cukier i zmiksuj.

    jajka z jogurtem naturalnym, olejem, ekstraktem naturalnym Cytryna z Sycylii  Dr. Oetkera, cukier
  • Krok 3

    Mąkę wymieszaj z sodą, proszkiem do pieczenia i dodaj do masy. Zmiksuj do połączenia składników.

    mąka, soda, proszek do pieczenia
  • Mąka pszenna Polka do ciast typ 450

    Najdelikatniejsza i najbielsza mąka. Doskonale sprawdzi się przy pieczeniu biszkoptów, puszystych tortów, muślinowych bab ucieranych. Doskonale się napowietrza przy przesiewaniu, co sprawia, że ciasto po upieczeniu jest niezwykle puszyste. Bardzo łatwo też wyrabia się z niej ciasto, które później fantastycznie rośnie. Ta mąka jest idealnie gładka.

    Mąka pszenna Polka do ciast typ 450
  • Krok 4

    Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i odetnij koniec. Dzięki temu wypełnianie foremek ciastem będzie łatwiejsze.

    ciasto cytrynowe na babeczki
  • Krok 5

    Wypełnij foremki ciastem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 25 minut.

    ciasto rozłożone w foremkach
  • Krok 6

    Po upieczeniu odstaw formę do przestudzenia na około 5- 10 minut. Po tym czasie wyjmij babeczki na kratkę.

    upieczone mini babeczki na Wielkanoc

Lukier cytrynowy:

  • Krok 7

    Wymieszaj wszystkie składniki na lukier do babeczek. 

    cukier puder, dok z cytryny, skórka otarta z cytryny
  • Krok 8

    Lukruj jeszcze ciepłe babeczki.

    Udekoruj babeczki kwiatami lub ulubionymi posypkami.

    polukrowane i udekorowane babeczki cytrynowe
  • Może się przydać

    Kratka do studzenia ciast i ciasteczek Wilton o wymiarach 40,6 x 25,4 cm to niezastąpiony gadżet w każdej kuchni. Wykonana z wysokogatunkowej stali, odpornej na zniszczenia. Po wyjęciu wypieków z pieca umieszczamy je bezpośrednio na kratce – zapewnia to równomierny dopływ powietrza i zapobiega zaparzaniu się jeszcze ciepłego ciasta. Dzięki temu nasze wypieki szybko stygną i nie tracą na jakości.

    Może się przydać
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/muffinki-i-babeczki/babeczki-cytrynowe

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej