1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Muffinki i babeczki
  4. Muffiny jumbo z jagodami

Muffiny jumbo z jagodami

Muffiny jumbo z jagodami i maślaną kruszonką ustawione na drewnianej desce - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Najlepsze muffiny? Te w rozmiarze XXL! 😄 Średnio mieszczą się w mniejszej dłoni, za to smakują bosko! Czy to za sprawą dodatku jagód, kruszonki i czekolady? 😉

Muffiny jumbo z jagodami skradną Wasze serca już po pierwszym kęsie. Wilgotne, puszyste, waniliowe i obficie posypane maślaną kruszonką. Kwaskowate jagody świetnie komponują się ze słodyczą czekolady 🍫

Muffiny jumbo upieczesz w specjalnej formie. Otwory na ciasto są o wiele większe i głębsze niż w tradycyjnej foremce do muffinek. Blaszkę najlepiej wyłożyć dużymi papierowymi papilotkami lub wysmarować masłem, aby po upieczeniu z łatwością wyjąc je z formy.

Gorąco polecam na drugie śniadanie czy letni piknik na zielonej trawce😉

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch oraz Kerrygold.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Muffiny jumbo:

  • Krok 1

    Formę na muffiny wysmaruj masłem lub użyj dużych papilotek. Piekarnik nagrzej do 180°C. Do dużej miski przesyp mąkę i wymieszaj ją z solą i proszkiem do pieczenia.

    W dużej, szklanej misie mąka wymieszana z solą. Obok opakowanie proszku do pieczenia Dr. Oetkera.
  • Krok 2

    W drugiej misce zmiksuj olej z cukrem, jajkami, jogurtem, mlekiem oraz pastą waniliową.

    Na blacie kuchennym pasta waniliowa firmy Dr. Oetker, olej w szklance, cukier, jajka, jogurt naturalny i mleko.
  • Krok 3

    Dodaj składniki mokre do suchych i krótko zmiksuj - tylko do połączenia składników.

    Miksowanie składników na muffiny king size mikserem ręcznym firmy Bosch.
  • Krok 4

    Za pomocą szpatuły delikatnie wmieszaj do ciasta zamrożone lub świeże jagody (zostaw kilka owoców do położenia na wierzch kruszonki). Ciasto przełóż równomiernie do wcześniej przygotowanej formy.

    Gotowe ciasto na muffiny king size i dodawanie do niego jagód.

Kruszonka:

  • Krok 5

    Składniki na kruszonkę szybko zagnieć i posyp nią muffiny. Na wierzchu połóż jeszcze po kilka jagód.

     

    Mąka pszenna w misce, obok cukier w misce. Na blacie masło Kerrygold.
  • Krok 6

    Piecz przez 40-45 minut w temperaturze 180°C.

    Forma na muffiny jumbo z surowym ciastem.
  • Krok 7

    Upieczone muffiny pozostaw na kratce. Po około 10 minutach, możesz wyciągnąć je z formy i pozostawić do całkowitego wystudzenia.

    Upieczone muffiny jumbo z jagodami i kruszonką.

  • Pamiętaj, żeby składniki do przygotowania ciasta na muffiny były w temperaturze pokojowej.
  • Zamiast jagód, możesz użyć borówek.
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/muffinki-i-babeczki/muffiny-jumbo-z-jagodami

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej