1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Pieczywo
  4. Angielskie bułeczki maślane z wanilią

Angielskie bułeczki maślane z wanilią

Angielskie bułeczki maślane z wanilią podane z wiśniami w żelu na białym talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
Angielskie bułeczki maślane z wanilią podane z wiśniami w żelu na białym talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
Dr. Oetker - zdjęcie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Angielskie bułeczki maślane z wanilią to propozycja na deser lub śniadanie na słodko. Mięciutkie w środku, z wyraźnie wyczuwalnym smakiem masła i wanilii, chrupiące na zewnątrz. Znikają jeszcze zanim zdążą dobrze wystygnąć 😉

Świetnie smakują z dodatkiem kremu czekoladowego 🍫 czy ulubionej konfitury 🍓🍒🍑 Na Wyspach podawane również jako dodatek do popołudniowej herbaty 🍵 Ekstrakt z wanilii Bourbon Dr. Oetkera nadaje angielskim bułeczkom maślanym wyjątkowego smaku i aromatu.

 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Angielskie bułeczki maślane z wanilią:

  • Krok 1

    Piekarnik nagrzej do 200°C. Mąkę pszenną wymieszaj razem z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.

    mąka z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i solą
  • Krok 2

    Dodaj kostki zimnego masła i delikatnie wmieszaj.

    zimne masło pokrojone w kostkę
  • Krok 3

    Następnie w osobnej misce wymieszaj jajka z mlekiem i ekstraktem z wanilii.

    jajka w miseczce, mleko i ekstrakt z wanilii
  • Krok 4

    Do suchych składników z masłem, dodaj mokre składniki i wymieszaj do połączenia składników. W masie mogą być wyczuwalne małe grudki masła.

  • Krok 5

    Następnie rozwałkuj ciasto na około 1,5 cm i wykrawaj kółka. 

  • Krok 6

    Każdy kawałek ciasto posmaruj roztrzepanym jajkiem, a następnie wstaw bułeczki do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez około 12-15 minut do zrumienienia.

  • Może się przydać

    Wentylowana blacha marki Wilton świetnie sprawdzi się przy pieczeniu bułeczek. System Recipe Right Air zapewnia równomierny rozkład ciepła, dzięki czemu bułeczki idealnie się rumienią, a nieprzywierająca powłoka sprawia, że wypieki z łatwością odchodzą od powierzchni blachy.

    Może się przydać
  • Krok 7

    Upieczone bułeczki wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia. Najlepiej smakują z dżemem i gęstą bitą śmietaną! 😋

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/pieczywo/angielskie-buleczki-maslane-z-wanilia

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej