Angielskie bułeczki maślane z wanilią
Angielskie bułeczki maślane z wanilią to propozycja na deser lub śniadanie na słodko. Mięciutkie w środku, z wyraźnie wyczuwalnym smakiem masła i wanilii, chrupiące na zewnątrz. Znikają jeszcze zanim zdążą dobrze wystygnąć 😉
Świetnie smakują z dodatkiem kremu czekoladowego 🍫 czy ulubionej konfitury 🍓🍒🍑 Na Wyspach podawane również jako dodatek do popołudniowej herbaty 🍵 Ekstrakt z wanilii Bourbon Dr. Oetkera nadaje angielskim bułeczkom maślanym wyjątkowego smaku i aromatu.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Angielskie bułeczki maślane z wanilią:
-
Krok 1
Piekarnik nagrzej do 200°C. Mąkę pszenną wymieszaj razem z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
-
Krok 2
Dodaj kostki zimnego masła i delikatnie wmieszaj.
-
Krok 3
Następnie w osobnej misce wymieszaj jajka z mlekiem i ekstraktem z wanilii.
-
Krok 4
Do suchych składników z masłem, dodaj mokre składniki i wymieszaj do połączenia składników. W masie mogą być wyczuwalne małe grudki masła.
-
Krok 5
Następnie rozwałkuj ciasto na około 1,5 cm i wykrawaj kółka.
-
Krok 6
Każdy kawałek ciasto posmaruj roztrzepanym jajkiem, a następnie wstaw bułeczki do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez około 12-15 minut do zrumienienia.
-
Może się przydać
Wentylowana blacha marki Wilton świetnie sprawdzi się przy pieczeniu bułeczek. System Recipe Right Air zapewnia równomierny rozkład ciepła, dzięki czemu bułeczki idealnie się rumienią, a nieprzywierająca powłoka sprawia, że wypieki z łatwością odchodzą od powierzchni blachy.
-
Krok 7
Upieczone bułeczki wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia. Najlepiej smakują z dżemem i gęstą bitą śmietaną! 😋
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/pieczywo/angielskie-buleczki-maslane-z-wanilia |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze