1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Pieczywo
  4. Chleb paprykowy z parmezanem

Chleb paprykowy z parmezanem

chleb paprykowy z parmezanem na zakwasie żytnim i drożdżach instant, podany na tacy z oliwą z oliwek - wszystkiego słodkiego
chleb paprykowy z parmezanem na zakwasie żytnim i drożdżach instant, podany na tacy z oliwą z oliwek - wszystkiego słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Chleb paprykowy z parmezanem - nie ma to jak domowy chlebek na zakwasie! Skórka jest idealnie chrupiąca, a środek mięciutki. Charakteru nadaje delikatnie ostry, paprykowy smak. Całość uzupełnia parmezan, tworząc naprawdę pyszne połączenie. Chlebek możecie podawać również w towarzystwie oliwy z oliwek - takie zestawienie świetnie sprawdzi się np. jako przekąska podana na domowym przyjęciu. Chleb pachnie obłędnie, aż trudno się powstrzymać, żeby nie ukroić kolejnej kromki. Koniecznie wypróbuj przepis! 🍞🍞

Może przy okazji zaciekawi Cię nasz artykuł? 😃

➡️ Drożdże suszone instant - wszystko, co musisz o nich wiedzieć!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie chleba paprykowego z parmezanem:

  • Krok 1

    Wymieszaj w misce suche składniki: mąkę pszenną, kukurydzianą, zakwas żytni, drożdże suszone, sól, ostrą paprykę, pieprz i cukier.

    mąka pszenna chlebowa 750, mąka kukurydziana oraz przyprawy: sól, cukier, pieprz czarny i ostra papryka w miseczkach, obok opakowanie zakwasu żytniego dr. oetkera oraz opakowanie  drożdży suszonych instant dr. oetkera
  • Marta poleca

    Zakwas żytni do wypieku pieczywa w proszku to naturalny produkt, który wzbogaca smak domowego pieczywa. Sprawdza się do wypieku pieczywa z różnych mąk, przy użyciu drożdży suchych oraz świeżych.

    Marta poleca
  • Krok 2

    Dodaj jajko i powoli mieszaj za pomocą miksera z końcówką do ciasta drożdżowego. Ciągle mieszając, stopniowo dodawaj ciepłą wodę, mleko oraz oliwę.

    suche składniki wymieszane w misce oraz mokre składniki w osobnych miseczkach: oliwa, jajko, ciepła woda, mleko
  • Krok 3

    Następnie do ciasta dodaj pokrojoną w małą kostkę paprykę oraz starty parmezan. Wyrabiaj na wolnych obrotach jeszcze przez około minutę.

    wyrobione ciasto drożdżowe z zakwasem żytnim w misce oraz pokrojona drobno czerwona papryka i starty parmezan w osobnych miseczkach
  • Krok 4

    Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. W tym czasie podłużną foremkę o długości 30 cm wysmaruj tłuszczem i obsyp mąką.

    forma keksówka o długości 30 cm wysmarowana tłuszczem i obsypana mąką
  • Może się przydać

    Keksówka Tradition od Dr. Oetkera o długości 30 cm to idealna forma do pieczenia chleba, ciast i pasztetów. Jesteśmy pewni jakości naszych produktów, dlatego dajemy na nie 5 lat gwarancji!

    Może się przydać
  • Krok 5

    Gdy ciasto podwoi swoją objętość, zagnieć je jeszcze raz za pomocą miksera z końcówką do ciasta drożdżowego i przełóż do foremki.

    ciasto na chleb paprykowy wyłożone w formie keksówce, obok miseczka z mąką kukurydzianą i łyżeczką
  • Krok 6

    Wierzch chleba obsyp mąką kukurydzianą i natnij nożem. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Piekarnik nagrzej do 200°C. Wyrośnięty chleb wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 35 minut. Upieczony chleb wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

    ciasto na chleb paprykowy w formie, nacięte i obsypane mąką kukurydzianą gotowe do pieczenia
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/pieczywo/chleb-paprykowy-z-parmezanem

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej